Boala vacii nebune, în România!

Autoritatea sanitar veterinară a descoperit, în urma unui control de rutină, într-un abator autorizat din judeţul Dâmboviţa, vite suspecte că ar fi bolnave de Encefalopatie Spongiformă Bovină, cunoscută ca boala vacii nebune. Este vorba despre un caz atipic. Sănătatea publică nu a fost pusă în pericol în niciun moment.
Economica.net - mar, 20 ian. 2015, 09:29
Boala vacii nebune, în România!

În urma unei analize  efectuate în cadrul programului de supraveghere a Encefalopatiei Spongiforme Bovine (ESB) asupra unei probe prelevate de la o bovină sacrificată în data de 16.12.2014, într-un abator autorizat operat de compania SC Neval Prod Pietroşiţa, judeţul Dâmboviţa, a rezultat suspiciunea de boală, în data de 22.12.2014, potrivit ANSVSA.

Diagnosticul  de ESB a fost confirmat de către Institutul pentru Diagnostic şi Sănătate Animală (Laboratorului Naţional de referinţă pentru Encefalopatii Spongiforme Transmisibile – EST), în data de 23.12.2014, iar în data de 7 ianuarie proba a fost transmisă  pentru tipizarea tulpinii de ESB, la Laboratorul Comunitar de Referinţă Weybridge, din Marea Britanie. „Laboratorul Comunitar de Referinţă a furnizat buletinul de analiză, iar rezultatul transmis este formă atipică de ESB”, informează ANSVSA.

Ce se face în momentul de faţă

Conform procedurilor, în această perioadă se iau toate măsurile prevăzute de legislaţie pentru această situaţie şi pentru toate animale din exploataţiile cu care a venit în contact bovina diagnosticată cu ESB.

Animalele sunt în curs de evaluare, în vederea aplicării măsurilor de despăgubire a proprietarilor, urmând a se dispune uciderea acestora şi dirijarea cadavrelor către o unitate de neutralizare autorizată sanitar veterinar. Până la stingerea focarului de boală, exploataţia va fi supravegheată oficial sub aspectul circulaţiei animalelor şi al produselor rezultate de la acestea.

De unde provine vita cu ESB

Vita provine dintr-o exploataţie non-profesională (gospodărie) din satul Reci, judeţul Covasna şi au fost identificaţi ascendenţii şi descendenţii. „În acest moment se află în desfăşurare acţiunea de stabilire a cohortei* animalului pozitiv şi a celelorlalte animale cu care a venit în contact aceasta şi au fost instituite măsuri de restricţie privind circulaţia animalelor”, se arată într-un comunicat ANSVSA. 

Potrivit Autorităţii, sănătatea publică nu a fost pusă în pericol în niciun moment, carnea nu a fost comercializată pe piaţă. 

În ceea ce priveşte animalul bolnav, ANSVSA susţine că s-a dispus măsura de sechestrare a cărnii şi a subproduselor rezultate de la bovina pozitivă, precum şi de la bovina sacrificată înaintea acesteia pe linia de tăiere şi s-au efectuat dezinfecţii ale abatorului.

Conform legislaţiei naţionale şi internaţionale, ANSVSA a notificat structurile omoloage din Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, despre depistarea acestui caz de ESB. De asemenea, ANSVSA a solicitat Comisiei Europene, în cadrul unei întâlniri din data de 16 ianuarie a Comitetutului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sanătate Animală (SCOFCAH), demararea unor studii de către EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor) privind modalitatea de apariţie a formelor atipice de ESB.

România îşi menţine statusul suspendat de „ţară cu risc neglijabil pentru ESB”, ceea ce înseamnă că se respectă aceleaşi condiţii privind comerţul intracomunitar şi exportul de animale.

Am avut Boala vacii nebune şi anul trecut

Potrivit OIE, ultimul caz atipic de BSE (tipul L) a fost anunţat de către autorităţile din România pe data de 20 iunie 2014. Descoperirea focarului a avut loc pe 6 mai 2014, iar preconformarea infestării cu BSE tip L a venit pe data de 9 iunie. Boala a fost depistată la o bovină din judeţul Cluj, în satul Deuşu.

Ce este boala vacii nebune

ESB este cu acţiune neurodegenerativă la bovine, care provoacă o degenerare spongioasă în interiorul creierului şi măduvei spinării. Boala, care este mortală pentru animale, poate fi transmisă şi oamenilor, dacă aceştia consumă  creierul sau măduva spinării a carcaselor infectate. Însă pot fi infestate şi alte ţesuturi ale animalelor infectate, inclusiv sângele. La om boala este cunoscută ca noua variantă a bolii Creutzfeldt-Jakob (vCJD sau nvCJD), care, până în octombrie 2009, a omorât 166 de persoane în Marea Britanie, ţara cel mai grav afectată de BVB. În Marea Britanie, mai mult de 179.000 de bovine au fost infectate şi 4,4 milioane au fot sacrificate în timpul programului de eradicare.

România, pe lista statelor cu risc scăzut de EBS

România tocmai obţinuse din partea Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE) statutul dede ţară cu risc neglijabil la encefalopatia spongiformă bovină. Decizia OIE a fost luată în luna mai a anului trecut, după şapte ani în care pe teritoriul ţării noastre s-au efectuat analize specifice la bovinele din gospodării şi ferme.

Categoria „risc neglijabil” desemnează cel mai mic grad de risc, fiind urmată de categoriile „risc controlat” şi „risc nedeterminat”.

Din cele 178 de state membre OIE, doar 25 au standardul de risc neglijabil la fel ca al României, 20 au risc controlat, iar restul ţărilor sunt cu risc nedeterminat.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...