SymphoPay: Există un gap tehnologic între retaileri și bănci. Este necesară o deschidere tehnologică din partea sectorului financiar

SymphoPay, platformă românească de integrare a plăților cu cardul la POS, oferă comercianților și băncilor accesul în timp real asupra terminalelor de plată și integrează tranzacțiile cu platforme de marketing sau loializare. Compania a fost înființată în urmă cu patru ani de către Daniel Nicolescu, fost CEO al furnizorului de solutii de plăți PayU, și Sebastian Ioniță. Ambii au peste 15 ani de experiență în platforme de plăți și integrare de POS-uri.
Lidia Neagu - lun, 03 iun. 2019, 18:34
SymphoPay: Există un gap tehnologic între retaileri și bănci. Este necesară o deschidere tehnologică din partea sectorului financiar

În prezent, compania deține 3.000 de POS-uri active și colaborează cu trei bănci, două dintre acestea fiind Alpha Bank și Banca Transilvania, cea de-a treia urmând să fie anunțată în curând.

Cu soluția celor de la SymphoPay, retailerii și băncile partenere pot să centralizeze într-o singură platformă integrată plățile cu cardul prin POS-uri inteligente. Dispozitivele pot și utilizate și pentru campanii de marketing, nu doar pentru operațiuni de plată.

ECONOMICA.NET a stat de vorbă cu Daniel Nicolescu, co-fondator și managing partner al SymphoPay despre planurile companiei și viitorul industriei de retail și al sistemelor de plăți din România.

Cui se adresează SymphoPay?

Datorită faptului că ne adresăm marilor retaileri avem nevoie să integrăm marile bănci. Pe lângă cele trei bănci, mai suntem în discuții și cu alte bănci. Practic, ne concentrăm pe băncile care se focusează pe retaileri. Încercăm să conectăm partea lor de carduri de credit cu beneficile și loialitățile cu interesele fiecărui retailer aflat în portofoliu. Oportunitatea la care ne uităm este exact gap-ul tehnologic care se întâmplă în acest moment între retailer și bănci. Retailerii investesc foarte mult în infrastructură, custumer recognition, platforme de loializare, de management al traficului, optimizarea timpilor. Pentru retaileri fiecare detaliu este atent adresat și încorporat în tot procesul. Dar bucata asta de plăți nu poate fi integrată pentru că este foarte limitată din punct de vedere tehnic, al protocoalelor, al echipamentelor hardware pentru că nu este o memorie ca un computer, nu are procesoare atât de puternice. Și atunci disruption-ul cu care venim noi este să mutăm toată logica și decizia de logică de business din terminalul de plată într-o platformă cloud. Acest lucru are avantajul că putem să analizăm foarte multă informație într-un timp foarte scurt astfel încât să creem un context relevant pentru consumator.

Ca un exemplu: retailerul și banca pot adresa și își doresc să adreseze diferit un first time consumer versus un third time on a day consumer. Și atunci fiecare abordare poate fi diferită în funcție de contextul în care se află și acest lucru face SymphoPay, vine cu această experiență digitală în retail.

Sunt băncile deschise să adopte tehnologia SymphoPay? Cum este situația acum față de anii trecuți?

Față de 2016 suntem mult mai experimentați. Există și un contex favorabil la nivel de Europa din punct de vedere al reglementărilor. Mă refer în primul rând la directiva europeană PS2 care obligă băncile să ofere protocoale de integrare companiilor care doresc să inițieze plăți sau să ofere informații despre conturile utilizatorilor. Evident, în aceleași standarde de securitate într-un sistem foarte bine controlat. Practic, este necesară această deschidere tehnologică din partea băncilor pentru a accelera tot ceea ce se întâmplă în sectorul financiar. Pentru că tehnologia este cea care ne limitează în momentul de față, ne bucurăm că lansăm un internet banking. Este pură tehnologie acolo, adică cineva a făcut un produs peste sistemul bancar. La fel, ne uităm să facem și noi un layer de conectare a plăților între bănci și retailer ajutând băncile să crească engagementul cu fiecare tranzacție a consumatorului. De fapt, asta este ceea ce ne dorim: să creem acolo o afecțiune cu brandul.

De ce ar dori o bancă să lucreze cu Symphopay?

Banca odată ce intră în zona de confort având înțelegerea modelului și certitudinea faptului că în continuare va controla tot procesul are capabilitatea să accelereze acel canal. Până acum, canalul este oferit într-un pachet așa numit „corporate” către retailer. Ușor-ușor această soluție de acceptare a cardurilor la punctele de vânzare va deveni un diferențiator major între bănci. Pentru că una este să ai un terminal reactiv, care doar citește niște carduri și este super slow și una e să ai unul conectat la o platformă digitală, răspunde unor campanii setate de către retailer și promovează niște produse împinse de către bancă. Al doilea motiv pentru care o bancă, pe lângă creșterea engagement-ului și a business-ului, este scăderea costurilor. În momentul de față o bancă plătește niște sume lunare pentru fiecare terminal pe care îl are în producție. Toate terminalele de plată se schimbă la patru-cinci ani. Există foarte multe mandate și reglementări care trebuie integrate pe aceste terminale, și acest lucru generează foarte mult zgomot nenecesar business-ului. Odată ce pui o companie specializată pe această componentă, ea este super optimizată din punctul de vedere al costurilor, al scalării în funcție de contextul respectiv și este concentrată pe nevoile clientului băncii, pe comerciant. Comerciantul spune: am nevoie să îmi pui un net promoter score, am nevoie să îmi pui metodele acestea de plată și am nevoie să îmi integrezi platformele astea două că așa lucrez eu. Practic, toată această tehnologie este disponibilă acum băncilor ca să o distribuie personalizat pentru fiecare client din portofoliu.

Cu câți retaileri colaborați?

Momentam avem un acord cu eMAG și Fan Courier, colaborarea cu firma de curierat este cea care ne-a deschis oportunități către câteva sute de comercianți care utilizează tehnologia noastră să încaseze cu cardul în momentul livrării. Dacă până în 2015, la livrare se încasa doar cash, într-o piață de patru miliarde de euro, în momentul de față, această piață poate fi adresată și cu plata cu card bancar. Această piață fiind unul dintre acceleratorii de care ne-am folosit pentru a atrage băncile să se înroleze cu SymphoPay.

În ceea ce privește eMAG avem un acord cu ei pentru showroom-urile lor din toată țara unde am implementat soluția noastră. Mai suntem în discuții cu câțiva retaileri mari din piața tradițională pe care sperăm să le finalizăm până la finalul anului.

Cum arată modelul de business vostru de business și la ce investiții trebuie să se aștepte un retailer?

Nu este vorba de o investiție upfront mare, tocmai modelul la care ne uităm este de a monetiza în momentul tranzacției, respectiv noi avem un fee per tranzaction, care e la nivelul a câtorva cenți. Este un model care permite scalarea sau adopția fără stress la punctul de vânzare.

La ce sumă se ridică finanțările pe care le-ați primit până acum?

Avem două runde până acum, una de la Gecad Ventures și una condusă de Early Game Ventures, pe care am anunțat-o anul acesta și care totalizează peste 1,4 milioane de euro. Cu siguranță urmează și o rundă de seria A, pe care o pregătim și urmează să o lansăm în câteva luni. Avem niște obiective pe care vrem să le atingem înainte de a deschide o nouă rundă de investiții.

Cum este securizată platformă împotriva atacurilor cibernetice?

Este a cincea platformă pe care o facem. Platforma cloud este protejată împotriva unor eventuale atacuri cibernetice. Există un cod de bune practici, există experiență și există standarde de securitate care setează un cadru de guvernare a unei soluții de procesare a plăților. Fiecare proces este atent documentat și monitorizat, inclusiv data center-ul Amazon pe care l-am ales este auditat și compliant cu acest standard PCI-DSS. Tot procesul de când clientul pune cardul pe terminal până când se întoarce în banca și la terminal este auditat, securizat și compliant cu Visa și Mastercard.

Care sunt planurile pentru 2019 și 2020?

În momentul de față vrem să consolidăm ce avem în România, practic, scalarea modelului de multibancă într-un singur POS, iar, strategic, ne uităm să dezvoltăm piețe noi. Ne uităm să ne extindem în Grecia, Bulgaria și Polonia, discuțiile sunt în desfășurare. Avantajul este că lucrăm deja cu bănci care sunt regionale, care accesează mai multe piețe și încercăm să ne folosim de această oportunitate ca să accelerăm scalarea.

Business-ul se dublează de la an la an în acest moment. Avem un venit recurent lunar de 20.000 de euro. Anul trecut cifra de afaceri a fost de 200.000 de euro, de la 38.000 de euro în 2017.

Cum va arăta industria de retail peste cinci ani?

Mă aștept ca piața de plăți să fie în următorii cinci ani 100% digitizată, mă aștept ca tot procesul de cumpărare și de plată să fie transformat mai ales datorită tehnologiei, tehnologia fiind singura care a demonstrat în fiecare industrie că poate dezvolta exponențial business-ul existent, fie că vorbim de telefoane, sisteme de vânzare, comunicații, banking. Tehnologia este cea care va schimba radical tot ce se întâmplă în retail: de la cum ne alegem fiecare produs la cum îl plătim, la cum îl probăm dacă vorbim de fashion, cred ca va fi complet digital. 

Dacă acum câțiva ani ne uitam la produse ca strategie de retail, acum retailerii se diferențiază strict prin experiențele oferite. În momentul în care intri într-un magazin, el miroase diferit, are lumini diferite, culori diferite și, evident, că și experiența de cumpărături și de plată este diferită, de aici și nevoie băncilor de a personaliza fiecare integrare în parte pentru că fiecare retailer nu are cum să se mulțumească cu standardul de la raft. Și atunci este nevoie ca această ultimă bucată să fie personalizată în funcție de strategie fiecărui retailer. Acolo este locul nostru, să reprezentăm interesele băncii pentru a crește afacerea acelui comerciant.

Cum arată piața de comerț electronic din România?

Piața de comerț electronic din România crește cu aproximativ 33% pe an, iar brick and mortar la piața de plăți în retail unde suntem noi crește cam cu 18%. Tindem noi să credem că tehnologia face diferența între cele două sectoare, unde e-commerce-ul este complet optimizat la fiecare pas. De când aterizezi pe site, ești urmărit și fiecare pas este optimizat, în brick and mortar încă nu putem să spune același lucru. Pentru că există niște tehnologii care urmăresc traficul în fața magazinului și în magazin, dar suntem încă departe de putea spune câți clienți unici am avut astăzi, de ce au intat ei la noi, ce retenție am avut la respectivii clienți în următoarele luni șamd. Acesta este focusul, ca atât băncile, cât și retailerii să își țină și să își crească portofoliile.

Componenta online a retailului este cu siguranță cea care poate să accelereze pentru că este un canal extrem de eficient și sunt cazuri în care divizia online a unui retailer a ajuns la 10-20% în primii ani. La un retailer mare cum este IKEA, cu siguranță este un business semnificativ prin care ei îl adresează online. Comercianții pur online ca să crească, dacă luăm drept exemplu eMAG, au nevoie să aibă și o componentă fizică și atunci ne uităm la consolidarea experienței între online și offline, utilizarea tehnologiei, să avem aceleași experiențe de cumpărături, de plată, consolidarea băncilor atât în online, cât și în offline pentru că banca este întotdeauna alături de retailer având același interes. Să aibă cât mai multe tranzacții acolo, retailerul să vândă, iar băncii să îi fie folosite produsele de creditare.

În ce stadiu se află piața plăților mobile din România?

Cu siguranță, mobilul este o componentă ce va fi utilizată în viitor, nu este foarte clar cum pentru că piața este destul de segmentată și atunci este greu să te uiți la un jucător despre care poți să spui că setează trendul. Este un struggle la nivel global în ceea ce privește plățile mobile, nu este doar în România. Ele trebuie înțelese, trebuie integrate făcând parte din comportamentul consumatorului și ai nevoie să vezi cum se comportă acel consumator în online, pe mobil și în magayinul tău cum s-a comportant astfel încât să îl înțelegi în fiecare dintre aceste canale.

Cum vor evolua în viitor soluțiile de plată?

Trendul este spre simplificare, fiecare jucător de pe această piață dorește în acest moment să simplifice această experiență. Mainly, dacă te gândești în momentul când faci o cumpărătură, focusul tău trebuie să fie să nu umbrești deloc bucuria acelei cumpărături. Nu trebuie să fie coadă, sa plătești repede, cât mai frictionless, totul trebuie să fie transparent și cât mai concentrat pe bucuria și experiența acelui consumator, pentru că este singul lucru cu care el rămâne – amintirea experienței pe care a trăit-o acolo, nu ține minte prețul produsului, nu ține minte cu ce a plătit, el ține minte că a fost cool.

De unde vine numele Symphopay?

Viziunea noastră este să accelerăm oportunitățile de business ale unui retailer. Prin urmare, disruptionul cu care venim este această platformă care este capabilă să orchestreze în timp real modalități de plată și sisteme de loialitate. De aici vine și numele pentru că putem să creem o simfonie de procese în numele băncii și al comerciantului. Iar logo-ul este format dintr-o linie cu cinci string-uri care duce la ideea de portativ, iar în față sunt patru degete care cântă pe el ca la o chitară. Deci metafora este inclusivă chiar și în logo.

Te-ar mai putea interesa și
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, cu compensare, a 0,3009 hectare din Pădurea......
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai ...
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom ...