Țara studiilor de fezabilitate: România a comandat studierea a peste 2.500 de kilometri de autostradă și drum expres

România are pe hârtie peste 4.900 de kilometri de autostradă și drum expres. Din aceștia, în trafic sunt peste 900 de kilometri, peste 360 au constructori și alți 300 sunt în licitație pentru construcție. Pentru cei mai mulți, peste 2.500 de kilometri, sunt comandate studii de fezabilitate, conform datelor centralizate de ECONOMICA.NET.
Anemona Andone - mar, 15 iun. 2021, 21:59
Țara studiilor de fezabilitate: România a comandat studierea a peste 2.500 de kilometri de autostradă și drum expres

Codașă a Europei la capitolul șosele de mare viteză, România ar putea depăși anul acesta borna de 1.000 de kilometri în trafic, potrivit așteptărilor ministrului Transporturilor Cătălin Drulă.

Chiar și așa, va fi atins abia 20% din potențialul de autostrăzi și drumuri expres al României, de peste 4.900 de kilometri.

360 km au constructori

Conform calculelor ECONOMICA.NET, circa 360 de kilometri se află în prezent în construcție sau au constructor stabilit. Cei mai mulți, 110 kilometri, sunt din Autostrada Transilvania (A3), după care 89 sunt pe Drumul Expres Craiova – Pitești (DX12) și 72 pe Autostrada de Centură București (A0). Urmează Autostrada Sibiu – Pitești cu 44 de kilometri (loturile 1 și 5), Autostrada Sebeș – Turda cu 26 de kilometri (loturile 1 și 2) și Podul de la Brăila cu drumurile de legătură (23 km), inclus în proiectul A4 Brăila – Constanța – Vama Veche.

300 km în licitație pentru construcție

În licitație pentru construcție se află circa 300 de kilometri de autostradă și drum expres. Cei mai mulți, respectiv 92 de kilometri, sunt din A1, respectiv Autostrada Sibiu – Pitești (loturile 2,3 și 4) și Autostrada Lugoj – Deva (secțiunea tunelurilor). Alți 67 de kilometri sunt în licitație pentru construcție și pe Autostrada Transilvania, precum și 63 de kilometri din Autostrada Moldovei (A7), respectiv tronsonul Ploiești – Buzău. În licitație se mai află încă tronsonul 4 din Drumul Expres Craiova – Pitești (32 km), loturile 1 și 3 din Autostrada de Centură București Nord (29 km), și conexiunea de 19 km dintre A3 și Centura Oradei, inclusă în drumul de mare viteză Arad – Oradea (A11).

Peste 2.500 de kilometri în studiu de fezabilitate

Cei mai mulți, peste 2.500 de kilometri, sunt în etapa de elaborare/completare studiu de fezabilitate sau proiectare, fie în licitație pentru contractarea acestor servicii.

Cel mai mare proiect aflat în această etapă este Autostrada Moldovei (A7), cu aproape 360 de kilometri, incluzând tronsoanele până la Siret. După Ploiești – Buzău, încă trei tronsoane din A7 ar uma să fie lansate până la sfârșitul anului la licitație pentru construcție, potrivit lui Cătălin Drulă.

În etapa de elaborare a studiului de fezabilitate se află și cei peste 300 de kilometri din Autostrada Unirii (A8).

Anul acesta, statul a mai comandat studiu de fezabilitate și pentru alți peste 300 de kilometri din Autostrada Sudului (tronsoanele București – Alexandria și Craiova – Lugoj).

În studiu se mai află Autostrada A13 Brașov – Bacău, dar și aproape 200 de kilometri din Autostrada Nordului (Baia Mare – Suceava).

tabel autostrazi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dacă majoritatea șoselelor menționate mai sus se află la primul studiu de fezabilitate, există și cazuri în care au fost realizate mai multe studii pentru același drum. Spre exemplu, Ploiești – Brașov, cea mai așteptată autostradă din România, este în etapa de completare a studiilor mai vechi.

Rămâne de văzut câte din studiile comandate vor fi utilizate în scurt timp după finalizarea lor și câte vor fi “completate” ulterior, din cauză că nu vor mai corespunde cu situația din teren.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Noul preşedinte al Parlamentului European este malteza Roberta Metsola
Noul preşedinte al Parlamentului European este malteza Roberta Metsola
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a ales-o marţi în funcţia de preşedinte al său, pentru ...
Platforma de crypto Tradesilvania a intermediat tranzacții de 200 milioane de euro în 2021
Platforma de crypto Tradesilvania a intermediat tranzacții de 200 milioane de euro în 2021
Tradesilvania, companie românească de investiții în criptomonede și gestionare de asseturi digitale, anunță înregistrarea ...
Consiliul Concurenței analizează tranzacția deceniului în asigurările din România. Safety Broker, preluat de polonezii de la Unilink, într-o tranzacție care va naște cel mai mare vânzător de asigurări din regiune
Consiliul Concurenței analizează tranzacția deceniului în asigurările din România. Safety Broker, preluat de polonezii ...
Consiliul Concurenței anunță că analizează preluarea Safety Broker, cel mai mare intermediar de asigurări din România ...