UPDATE: Ţări est-europene, inclusiv România, au vândut arme către state cunoscute că le livrează apoi în Siria. Reacţia MAE

Ţări est-europene, printre şi România, au aprobat vânzarea discretă a unor arme în valoare de peste un miliard de dolari în ultimii patru ani către state din Orientul Mijlociu despre care se ştie că le livrează apoi în Siria, relevă o amplă anchetă realizată de o echipă de jurnalişti de investigaţii, potrivit The Guardian, citat de Agerpres.
Economica.net - mie, 27 iul. 2016, 13:07
UPDATE: Ţări est-europene, inclusiv România, au vândut arme către state cunoscute că le livrează apoi în Siria. Reacţia MAE

Mii de arme de asalt precum AK-47, mortiere, lansatoare de rachete, arme anti-tanc şi mitraliere sunt transferate printr-o nouă rută a armelor din Balcani spre Peninsula Arabică şi ţări de la graniţa cu Siria.

Există suspiciunea că o bună parte din acest arsenal ajunge în Siria, alimentând războiul civil început în urmă cu cinci ani în această ţară, conform anchetei jurnalistice realizate de Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) şi Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Datele privind exporturile de arme, rapoartele ONU, traseele avioanele şi contractele privind armele examinate în cadrul acestei investigaţii care a durat un an arată cum armele au fost trimise din Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Muntenegru, Slovacia, Serbia şi România.

De la escaladarea conflictului din Siria în 2012, cele opt ţări au aprobat exporturi de arme şi muniţie în valoare de un miliard de dolari către Arabia Saudită, Iordania, Emiratele Arabe Unite şi Turcia – pieţe cheie de armament pentru Siria şi Yemen.

În trecut, nu exista practic un comerţ de arme între aceste state din Europa Centrală şi de Est şi respectivele ţări din Orientul Mijlociu. Însă achiziţiile par să fi luat amploare, unele dintre cele mai mari contracte de acest fel fiind aprobate în 2015, se arată în ancheta jurnalistică citată de The Guardian.

Arme şi muniţiile din Europa Centrală şi de Est, identificate în înregistrări video şi fotografii postate pe reţelele de socializare, sunt acum folosite atât de unităţile Armatei Siriene Libere, sprijinite de Occident, dar ajung şi în mâinile luptătorilor din grupări islamiste precum Ansar al-Sham, Frontul al-Nosra (ramura Al-Qaida din Siria) sau Statul Islamic sau la facţiuni care luptă pentru preşedintele sirian Bashar Al-Assad ori la forţele sunnite din Yemen.

Inscripţiile de pe unele dintre muniţii privind originea şi data producţiei arată că multe dintre ele au fost produse cel mai recent chiar în 2015.

Reacţionând la descoperirile anchetei, Patrick Wilcken, cercetător privind controlul armelor în cadrul organizaţiei Amnesty International, şi Bodil Valero, raportor al Parlamentului European pe problema armelor, au spus că cel puţin câteva dintre aceste transferuri probabil au încălcat legislaţia europeană, internaţională şi naţională privind exporturile de arme.

‘Dovezile indică faptul că astfel de arme ajung în mod sistematic la grupări armate acuzate de grave încălcări ale drepturilor omului. Dacă se va dovedi că este aşa, transferurile sunt ilegale conform legislaţiei internaţionale şi ar trebui oprite imediat’, a afirmat Wilcken.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...