Tensiunea creşte periculos pe pieţe. Lumea preferă din nou banii gheaţă, ca în criză

„Mare atenție la ce se întâmplă în piețele de capital dezvoltate, astăzi și în zilele următoare"! Este avertismentul pe care Claudiu Cazacu, analistul şef al casei de brokeraj XTB România, l-a lansat spre clienţii săi şi nu numai ai săi. Eventualele corecţii ale cotaţiilor ar putea varia între 5 şi 20%, a mai estimat Claudiu Cazacu pentru ECONOMICA.NET.
Economica.net - mie, 04 dec. 2013, 13:33
Tensiunea creşte periculos pe pieţe. Lumea preferă din nou banii gheaţă, ca în criză

Brokerii şi analiştii se tem de corecţii de până la 20% ale cotaţiilor pe pieţele financiare ale lumii, din cauza unei eventuale reduceri a operaţiunilor de piaţă ale Rezervei Federale, prin care banca centrală a SUA încă mai alimentează piaţa cu lichidităţi.

În a treia sa campanie de operaţiuni quantitative easing (QE3), Rezerva Federală (FED) cumpără titluri de stat americane de pe piaţă, pentru a pompa miliarde de dolari în economia SUA, respectiv a lumii.

Aceste sume sunt menite să ferească economia americană de coşmarurile lipsei de finanţare, declanşate de criză acum cinci ani.

„Pieţele au ajuns la maxime care nu mai par să fie susţinute de argumente fundamentale şi operatorii sunt cu atât mai neliniştiţi cu cât nu exclud surpriza ca FED să înceteze infuzia de lichidităţi chiar în acest an”, a declarat Claudiu Cazacu, analistul şef al casei de brokeraj XTB România, pentru ECONOMICA.NET.

Temerile pieţei sunt alimentate de rezultatele relativ bune ale economiei americane, care ar putea fi pretextul potrivit pentru FED să oprească pompa de dolari. „Teama îi împinge  pe investitori să transforme în bani gheaţă câştigurile din conturi aduse de creşterile anterioare ale cotaţiiilor“, scrie agenţia Thompson Reuters.

Marile burse scad, miercuri, pentru a treia zi la rând, ca urmare a temerilor că pompa de dolari s-ar putea opri mai devreme, deşi sondajele întrerprinse de Reuters printre analiştii şi traderii lumii spun că evenimentul s-ar putea produce abia în martie anul viitor.

Totuşi, „orice corecție poate fi un chibrit într-o pădure cu lemn uscat„, spune Claudiu Cazacu, atent la tensiunea în creştere de pe pieţe.

Mărimea eventualelor corecţii va depinde de caracteristica acestora. Dacă va fi doar o corecţie intermediară, aceasta ar putea însemna o scădere de doar 5 -7%. Scăderea ar putea depăşi 20%, dacă, însă, corecţia va avea la bază cauze fundamentale, legate inclusiv de raliurile care au dus la maxime, care ar putea trece drept exagerate”, a mai spus analistul de la XTB România.

Miercuri, la ora 15, valul tensiunilor pusese stăpânire şi pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Indicii BVB scădeau cu până la 1,32% în cazul BET FI, indicele cel mai nervos al BVB, pentru că face media ponderată a variaţiilor cotaţiilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP).

SIF-urile şi FP sunt acţiunile cele mai vânate de investitorii străini, pentru că obţin astfel expunere pe aproape toată economia românească.

Avertisment

Nici ECONOMICA.NET şi nici analistul de la XTB România nu îşi asumă responsabilitatea pentru deciziile de piaţă pe care cititorii le iau.

Lectura acestui articol nu poate fi invocată drept cauză a unor eventuale pierderi.

Consideraţiile de mai sus sunt opinii şi nu recomandări, nici prognoze. Cititorii trebuie să ia decizii exclusiv în urma propriilor analize şi în funcţie de profilul de risc propriu.

Te-ar mai putea interesa și
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde de lei, de peste două ori mai mare decât anul trecut – analiză
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate, are deficit de peste 2 miliarde de lei în primele două luni din 2021, cel......
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Autorităţile cubaneze au anunţat relaxarea unei interdicţii introdusă în urmă cu mai multe decenii cu privire la vânzările ...
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de companii din sectorul HoReCa ar putea beneficia de o schemă de ajutor de stat cu un buget de 500 de milioane ...
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Agenţia de evaluare Fitch a anunţat miercuri că este posibil să aştepte până anul viitor înainte de a lua o decizie ...