Tesla, care a vândut doar 500.000 de mașini în 2020, are capitalizare superioară primilor 6 mari producători auto ai lumii. A depășit și Facebook

Amenințările apărute odată cu noile tendințe din mediul de business in general și din piața auto, în special, sunt mai rapide și mai dramatice decât se așteptau șefii marilor companii producătoare de autovehicule. Modelul Tesla s-a multiplicat, iar deocamdată americanii lui Elon Musk au o capitalizare de piață de aproape 700 de miliarde de dolari, ceea ce face compania să valoreze mai mult decât următorii șase cei mai valoroși producători auto. 
Răzvan Zamfir - sâm, 09 ian. 2021, 06:43
Tesla, care a vândut doar 500.000 de mașini în 2020, are capitalizare superioară primilor 6 mari producători auto ai lumii. A depășit și Facebook

Iar exemplul Tesla e contagios, XPeng și Li Auto din China au fost listate la bursele din SUA anul trecut, împreună cu mai multe start-up-uri care au fuzionat cu companii de achiziții speciale, inclusiv Nikola Corp. și Fisker. Într-o singură săptămână luna trecută, producătorii chinezi de vehicule electrice Nio (care va lansa pe 9 ianuarie o mașină electrică cu autonomie de 900 km) și XPeng, plus Tesla, au strâns capital în valoare de 9,7 miliarde de dolari prin vânzarea de acțiuni, iar cele 5 miliarde de dolari pe care le-a strâns Tesla au echivalat cu aproximativ jumătate din fluxul anual de numerar net al unui gigant auto, VW.

De altfel, într-un interviu, Herbert Diess, CEO-ul VW, a spus că reducerile suplimentare ale costurilor și o revizuire mai rapidă afacerilor gigantului industrial german sunt vitale pentru a rezista noilor rivali cu o putere financiară superioară, mai ales că, pe lângă Tesla, există riscul ca Apple să devină un alt competitor puternic cu resurse aproape nelimitate în arena auto.

Citește și: City Insurance, cel mai mare vânzător RCA, încă o sancțiune pentru neplata daunelor. Datorii de milioane de euro din Carte Verde. City contestă

„În ciuda tuturor eforturilor, în prezent ne aflăm într-o situație mai dificilă decât în 2018, când am preluat funcția”, a spus Diess. „Ceea ce s-a schimbat cu adevărat – și ceea ce nu mă așteptam în această măsură – este viziunea piețelor de capital asupra industriei noastre.”

În cei aproape 2 ani și jumătate de când Diess le-a spus investitorilor că VW trebuie să se aprope, financiar, de Apple, Amazon și Google pentru a rezista, decalajul dintre marii jucători IT și cei auto a crescut.

Asta chiar dacă VW a vândut 8,31 milioane de vehicule până la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, în vreme ce livrările Tesla pe tot anul 2020 au fost de aproape 500.000 de mașini. Dar capacitatea Tesla de a susține profiturile timp de cinci trimestre consecutiv după ani de pierderi a aprins entuziasmul investitorilor atât pentru afacere, cât și pentru cei care încearcă să-i reproducă succesul. Iar imaginea și așteptările investitorilor sunt mai importante decât cifrele de vânzări, cel puțin pe piața de capital.

Citește și: Din 11 ianuarie ANAF are acces direct la toate conturile din bănci ale populației și firmelor – lege anti-terorism.

De altfel, acțiunile Tesla continuă să se aprecieze puternic, capitalizarea producătorului de automobile electrice depășind, vineri, pragul de 800 miliarde de dolari, pentru prima dată de la listarea companiei pe bursa din New York. Titlurile Tesla au urcat cu peste 8% în prima parte a tranzacțiilor, până la un maxim intraday de 884,49 dolari/unitate, preț ce conferă companiei o valoare de piață de 838,4 miliarde de dolari, iar joi, capitalizarea Tesla a depășit-o, în premieră, pe cea a gigantului de internet Facebook, compania condusă de Elon Musk urcând pe locul cinci în topul celor mai valoroase companii tranzacționate pe bursa americană.

VW are planuri mari

Grupul VW își propune să devină o forță EV globală, cu cel mai mare plan de investiții din industrie, de aproape 90 de miliarde de dolari pe parcursul a cinci ani. Grupul a avertizat, în noiembrie, că impactul continuu al COVID-19 va avea o influență asupra câștigurilor din acest an, însă va rămâne la obiectivele sale financiare pe termen mediu, care includ restabilirea fluxului de numerar net la peste 10 miliarde de euro încă din 2022. 

„Nu am demonstrat suficient că ne putem menține poziția în noul mediu competitiv – evaluarea noastră este încă situată în zona vechiului automobil”, a spus Diess.

Acest lucru duce la un dezavantaj grav pentru producătorii tradiționali în ceea ce privește accesul la resursele necesare, motiv pentru care, deși, VW și ceilalți jucători din piață investesc masiv în vehicule electrice, operațiuni software, platforme de mobilitate și tehnologie de self-driving, au nevoie și să-și schimbe imaginea.

VW s-a angajat într-un plan de reducere a costurilor materiale cu 7% în termen de doi ani și încheierea unui acord cu sindicatele din primul trimestru, pentru a reduce costurile fixe cu 5% până în 2023. 

Însă Diess avertizează că ar putea avea consecințe cumplite dacă gigantul cu 670.000 de angajați în întreaga lume face prea puțin și prea târziu pentru a se schimba. 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...