Tesla duce tratative cu Tata Power pentru deschiderea în India a unui lanț de stații de încărcare pentru mașinile electrice

Tesla Inc explorează încheierea unui acord cu Tata Power, divizia de producere a energiei electrice a conglomeratului indian Tata Sons, pentru a înfiinţa în statul asiatic o reţea de staţii de încărcare pentru vehicule electrice, a anunţat postul indian de televiziune CNBC-TV18, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - vin, 12 mart. 2021, 18:10
Tesla duce tratative cu Tata Power pentru deschiderea în India a unui lanț de stații de încărcare pentru mașinile electrice

După publicarea raportului acţiunile Tata Power au urcat cu 5,5%, la cel mai ridicat nivel din 2014.

Sectorul auto din India, afectat deja de încetinirea cererii de anul trecut, a fost lovit şi de efectele pandemiei de coronavirus (Covid-19), iar producătorii auto caută să obţină sprijin guvernamental pentru a stimula vânzările.

Pentru a reduce poluarea şi dependenţa de ţiţei, India promovează vehiculele electrice, iar pentru majorarea investiţiilor intenţionează să ofere subvenţii de 4,6 miliarde de dolari companiilor care-şi înfiinţează unităţi de producere a bateriilor pentru maşini electrice.

Citiți și: Tesla va fabrica vehicule electrice în sudul Indiei – Reuters (economica.net)

Negocierile dintre Tata Power şi Tesla sunt în stadiu preliminat şi încă nu au fost finalizate, anunţă CNBC-TV18.

Cele două companii nu au fost imediat disponibile pentru comentarii.

India este pregătită să acorde stimulente producătorului Tesla, astfel încât costurile acestuia de producţie să fie mai mici decât în China, dacă firma miliardarului Elon Musk se angajează să producă vehicule electrice în ţara din sud-estul Asiei, a declarat luna aceasta ministrul indian al Transporturilor, Nitin Gadkari.

Declaraţia vine la câteva săptămâni după ce Tesla a înregistrat o companie în India, un pas pentru intrarea în ţara din sud-estul Asiei, posibil la mijlocul acestui an. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că Tesla îşi va începe operaţiunile importând şi vânzând sedanul electric Model 3 pe piaţa din India.

Ministrul de stat B.S. Yediyurappa a anunţat într-o postare pe Twitter, care ulterior a fost ştearsă, că Tesla îşi va începe operaţiunile în India cu un centru de cercetare-dezvoltare (R&D) în oraşul Bengaluru din Karnataka, un hub pentru companiile globale de tehnologie.

Citiți și: Tesla, curtată de India. Costurile producţiei ar fi mai mici decât în China (economica.net)

„În loc să asambleze maşini în India, ar fi de preferat să facă întreaga producţie în ţară, angajând furnizori locali. Atunci putem acorda concesii mai mari. Guvernul se va asigura că astfel costurile de producţie ale Tesla vor fi cele mai scăzute pe plan global, chiar mai mici decât în China. Când vor începe să-şi producă maşinile în India, ne vom asigura de asta”, a spus Gadkari.

Acesta nu a dat însă detalii cu privire la stimulentele ce ar putea fi acordate companiei americane.

În India s-au vândut anul trecut doar 5.000 de vehicule electrice din totalul de 2,4 milioane de maşini, din cauza lipsei infrastructurii de încărcare şi a costului ridicat al vehiculelor electrice.

În contrast, în China, unde Tesla produce deja maşini, în 2020 s-au vândut 1,25 milioane de vehicule electrice, dintr-un total de 20 milioane de maşini. Mai mult de o treime din maşinile electrice ale Tesla sunt vândute în China, cea mai mare piaţă auto din lume.

„Cred că ar fi o situaţie avantajoasă pentru Tesla”, a apreciat Gadkari, adăugând că autorităţile au în vedere şi alte proiecte realizate în colaborare cu Tesla.

Şi directorul general al Tesla, Elon Musk, a indicat în octombrie că producătorul american de vehicule electrice ar putea intra pe piaţa indiană în 2021.

„Anul viitor cu siguranţă”, a scris Musk pe Twitter, ca replică la o postare cu fotografia unui tricou cu mesajul: „India vrea Tesla”.

„Mulţumesc că ne aşteptaţi”, a spus şeful Tesla.

Te-ar mai putea interesa și
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să producă până la 1.500 de vehicule în acest an, a anunţat vineri......
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...