Toate firmele de pe Rasdaq vor fi transferate pe sistemul alternativ de tranzacţionare al BVB

Toate firmele de pe Rasdaq vor fi mutate pe sistemul alternativ al Bursei, care va stabili o listă cu societăţile ce îndeplinesc condiţiile de transfer pe piaţa reglementată, acestea urmând să fie obligate să consulte acţionarii cu privire la promovarea la una dintre categoriile Bursei.
Economica.net - J, 29 mart. 2012, 20:12
Toate firmele de pe Rasdaq vor fi transferate pe sistemul alternativ de tranzacţionare al BVB

Prevederile sunt prezentate într-un proiect de instrucţiune suspus în dezbatere, joi, pe site-ul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Dacă proiectul va fi aprobat, firmele de pe Rasdaq vor fi mutate pe sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS) al BVB în termen de două săptămâni de la avizarea instrucţiunii.
Tranzacţiile cu acţiuni pe Rasdaq vor fi oprite pentru cel mult trei zile înaintea intrării pe ATS.

Bursa va întocmi lista cu firmele care pot fi transferate pe piaţa reglementată, bazându-se pe trei criterii, respectiv pe capitalizare, vechime de trei ani şi o dispersie a acţiunilor de minim 25%.

În prezent, aproximativ 80 de firme din cele 1.155 de societăţi listate pe Rasdaq îndeplinesc cele trei condiţii, iar încă 200 ar putea primi o derogare de la CNVM cu privire la dispersia acţiunilor, astfel încât să poată fi transferate de pe ATS pe una dintre categoriile BVB.

Pentru a fi listate pe categoriile cu cele mai reduse cerinţe ale BVB, a II-a şi a III-a, firmele trebuie să aibă o capitalizare anticipată de cel puţin echivalentul în lei a 2 milioane euro, respectiv 1 milion euro. Sistemul alternativ de tranzacţionare este destinat firmelor care funcţionează de mai puţin de trei ani, fie au un free-float sub 25% sau au o capitalizare sub 1 milion euro.

Pentru prima categorie este necesară o capitalizare anticipată de cel puţin echivalentul în lei al sumei de 30 milioane euro. Alte cerinţe sunt să fi obţinut profit net în precedenţii doi ani de activitate, să prezinte un plan de afaceri pentru cel puţin următorii trei ani calendaristici şi să depuna la BVB un Memoriu de prezentare.

Companiile care sunt eligibile pentru transferul pe piaţa reglementată trebuie să convoace acţionarii în termen de 9 luni de la data intrării în vigoare a instrucţiunii, pentru ca aceştia să decidă dacă societatea se mută pe BVB sau rămâne pe ATS.

Dacă este aprobată mutarea pe piaţa reglementată, firmele respective vor trimite pentru aprobare la CNVM, în termen de şase luni, un prospect simplicat, de câteva pagini.

Delistarea companiilor care vor fi mutate de pe Rasdaq pe ATS va fi posibilă numai după derularea unei oferte publice de preluare, sau dacă acţionarii decid delistarea şi acordă drept de retragere investitorilor care nu sunt de acord cu retragerea de la tranzacţionare.

Prevederile proiectului de instrucţiune sunt valabile şi pentru acţiunile celor 25 de companii de la secţiunea „Nelistate” de la BVB.

Observaţiile asupra proiectului pot fi transmise Comisiei până marţi, 3 aprilie, inclusiv.

Proiectul este asemănător unei alte încercări a CNVM de anul trecut, potrivit cărei unele firme de pe Rasdaq urmau să fie mutate pe BVB, iar altele pe ATS.

Atunci, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital s-a opus proiectului CNVM, susţinând că Rasdaq este o piaţă reglementată, conform deciziei de înfiinţare emise în 1996 de Comsie. Reprezentanţii investitorilor acuzau la acea dată că prin acel proiect CNVM şi BVB avantajează interesele acţionarilor majoritari, care nu doresc listarea pe o piaţă reglementată, aceştia având posibilitatea să se opună transferului la BVB.

Clarificarea statutului pieţei Rasdaq este unul dintre subiectele pe care CNVM şi BVB încearcă de mai mulţi ani să le rezolve, deoarece conform unei directive europene Rasdaq nu poate fi considerată o piaţă reglementată, deşi la înfiinţare, în 1996, s-a spus că este reglementată.

Pe piaţa Rasdaq sunt listate 1.155 de societăţi, cu o capitalizare totală de 9,9 miliarde lei (2,26 miliarde euro). Anul trecut, de pe Rasdaq au fost delistate 125 de firme, majoritatea fiind societăţi în faliment sau lichidare, iar de la începutul acestui an s-au retras 30 de firme.

Investitorii au tranzacţionat anul trecut acţiuni de 575,3 milioane lei (135,7 milioane euro) pe piaţa Rasdaq, cu aproape 5% mai puţin decât în 2010, când operaţiunile au cumulat 605 milioane lei (143,7 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
România a primit undă verde să cumpere Portul Giurgiulești, ieșirea la Dunăre a Republicii Moldova
România a primit undă verde să cumpere Portul Giurgiulești, ieșirea la Dunăre a Republicii Moldova
Guvernul moldovean a aprobat oferta României pentru cumpărarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești....
Washingtonul le cere aliaților săi din zona Pacific să clarifice ce vor face în cazul unui război între SUA și China pentru Taiwan – surse
Washingtonul le cere aliaților săi din zona Pacific să clarifice ce vor face în cazul unui război între SUA și China ...
Pentagonul le cere Japoniei şi Australiei să clarifice ce rol vor juca dacă Statele Unite ale Americii şi China vor intra ...
Întâlnire între șefii diplomațiilor americană și chineză în timpul sesiunuii ASEAN din Malaezia. Ministrul Wang Yi a calificat întrevederea cu Rubio ca fiind constructivă
Întâlnire între șefii diplomațiilor americană și chineză în timpul sesiunuii ASEAN din Malaezia. Ministrul Wang ...
Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a calificat sâmbătă drept constructivă şi echitabilă întâlnirea sa cu secretarul ...
Bolojan: Sunt gata să fac tot ceea ce ţine de mine pentru ca PNL să fie din nou cu numele lui similar cu modernizarea României
Bolojan: Sunt gata să fac tot ceea ce ţine de mine pentru ca PNL să fie din nou cu numele lui similar cu modernizarea ...
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat, sâmbătă, că funcţia de preşedinte al partidului este una ...