Toate firmele de pe Rasdaq vor fi transferate pe sistemul alternativ de tranzacţionare al BVB

Toate firmele de pe Rasdaq vor fi mutate pe sistemul alternativ al Bursei, care va stabili o listă cu societăţile ce îndeplinesc condiţiile de transfer pe piaţa reglementată, acestea urmând să fie obligate să consulte acţionarii cu privire la promovarea la una dintre categoriile Bursei.
Economica.net - joi, 29 mart. 2012, 20:12
Toate firmele de pe Rasdaq vor fi transferate pe sistemul alternativ de tranzacţionare al BVB

Prevederile sunt prezentate într-un proiect de instrucţiune suspus în dezbatere, joi, pe site-ul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Dacă proiectul va fi aprobat, firmele de pe Rasdaq vor fi mutate pe sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS) al BVB în termen de două săptămâni de la avizarea instrucţiunii.
Tranzacţiile cu acţiuni pe Rasdaq vor fi oprite pentru cel mult trei zile înaintea intrării pe ATS.

Bursa va întocmi lista cu firmele care pot fi transferate pe piaţa reglementată, bazându-se pe trei criterii, respectiv pe capitalizare, vechime de trei ani şi o dispersie a acţiunilor de minim 25%.

În prezent, aproximativ 80 de firme din cele 1.155 de societăţi listate pe Rasdaq îndeplinesc cele trei condiţii, iar încă 200 ar putea primi o derogare de la CNVM cu privire la dispersia acţiunilor, astfel încât să poată fi transferate de pe ATS pe una dintre categoriile BVB.

Pentru a fi listate pe categoriile cu cele mai reduse cerinţe ale BVB, a II-a şi a III-a, firmele trebuie să aibă o capitalizare anticipată de cel puţin echivalentul în lei a 2 milioane euro, respectiv 1 milion euro. Sistemul alternativ de tranzacţionare este destinat firmelor care funcţionează de mai puţin de trei ani, fie au un free-float sub 25% sau au o capitalizare sub 1 milion euro.

Pentru prima categorie este necesară o capitalizare anticipată de cel puţin echivalentul în lei al sumei de 30 milioane euro. Alte cerinţe sunt să fi obţinut profit net în precedenţii doi ani de activitate, să prezinte un plan de afaceri pentru cel puţin următorii trei ani calendaristici şi să depuna la BVB un Memoriu de prezentare.

Companiile care sunt eligibile pentru transferul pe piaţa reglementată trebuie să convoace acţionarii în termen de 9 luni de la data intrării în vigoare a instrucţiunii, pentru ca aceştia să decidă dacă societatea se mută pe BVB sau rămâne pe ATS.

Dacă este aprobată mutarea pe piaţa reglementată, firmele respective vor trimite pentru aprobare la CNVM, în termen de şase luni, un prospect simplicat, de câteva pagini.

Delistarea companiilor care vor fi mutate de pe Rasdaq pe ATS va fi posibilă numai după derularea unei oferte publice de preluare, sau dacă acţionarii decid delistarea şi acordă drept de retragere investitorilor care nu sunt de acord cu retragerea de la tranzacţionare.

Prevederile proiectului de instrucţiune sunt valabile şi pentru acţiunile celor 25 de companii de la secţiunea „Nelistate” de la BVB.

Observaţiile asupra proiectului pot fi transmise Comisiei până marţi, 3 aprilie, inclusiv.

Proiectul este asemănător unei alte încercări a CNVM de anul trecut, potrivit cărei unele firme de pe Rasdaq urmau să fie mutate pe BVB, iar altele pe ATS.

Atunci, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital s-a opus proiectului CNVM, susţinând că Rasdaq este o piaţă reglementată, conform deciziei de înfiinţare emise în 1996 de Comsie. Reprezentanţii investitorilor acuzau la acea dată că prin acel proiect CNVM şi BVB avantajează interesele acţionarilor majoritari, care nu doresc listarea pe o piaţă reglementată, aceştia având posibilitatea să se opună transferului la BVB.

Clarificarea statutului pieţei Rasdaq este unul dintre subiectele pe care CNVM şi BVB încearcă de mai mulţi ani să le rezolve, deoarece conform unei directive europene Rasdaq nu poate fi considerată o piaţă reglementată, deşi la înfiinţare, în 1996, s-a spus că este reglementată.

Pe piaţa Rasdaq sunt listate 1.155 de societăţi, cu o capitalizare totală de 9,9 miliarde lei (2,26 miliarde euro). Anul trecut, de pe Rasdaq au fost delistate 125 de firme, majoritatea fiind societăţi în faliment sau lichidare, iar de la începutul acestui an s-au retras 30 de firme.

Investitorii au tranzacţionat anul trecut acţiuni de 575,3 milioane lei (135,7 milioane euro) pe piaţa Rasdaq, cu aproape 5% mai puţin decât în 2010, când operaţiunile au cumulat 605 milioane lei (143,7 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...