Mișcări importante în clasamentul celor mai profitabile 10 companii din România. Fondul Proprietatea trece de la pierderi în fruntea clasamentului, retailerii alimentari părăsesc topul

Fondul Proprietatea este cea mai profitabilă companie din România, potrivit unui clasament realizat de ONRC după publicarea bilanțurilor aferente anului 2021. A luat locul holdingului creat de frații Pavăl, proprietarii lanțului de bricolaj Dedeman. Printre noii intrați se numără Oltchim și fostul Sidex Galați, în timp ce Kaufland, Lidl și BRD au ieșit din top 10.
Alina Stanciu - mie, 15 iun. 2022, 23:09
Mișcări importante în clasamentul celor mai profitabile 10 companii din România. Fondul Proprietatea trece de la pierderi în fruntea clasamentului, retailerii alimentari părăsesc topul

Fondul Proprietatea SA, fondul de investitii alternative listat la Bursa de Valori Bucureşti și London Stock Exchange, la care statul, prin Ministerul Finanțelor, deține 5,7% din capital, a fost cea mai profitabilă entitate juridică a anului trecut, potrivit unui clasament realizat de ONRC la cerearea Economica.

Societatea, care are expunere la companii de importanţă strategică pentru economia românească, a raportat un profit net de aproximativ 5 miliarde de lei la un rulaj net de 7,8 miliarde de lei, ceea ce i-a permis să devanseze vehiculul de investiții al fraților Pavăl, Pavăl Holding SRA, cea mai profitabilă companie a anului 2020.

De altfel, în 2020, Fondul Proprietatea a avut pierderi nete de 102,9 milioane de lei și venituri totale de 7 miliarde de lei.

Următoarele trei poziții sunt ocupate de companii active pe piața energiei, a combustibililor și a gazelor, ceea ce scoate retailul din top trei companii profitabile. Potrivit datelor din 2021, a doua cea mai profitabilă companie este Hidroelectrica SA, cu un profit net de 3 miliarde de lei, la o cifră de afaceri de 6,3 miliarde de lei. Aceasta a luat locul retailerului de bricolaj Dedeman (1,4 miliarde de lei profit), care a ajuns pe poziția a șaptea, cu un profit net de 1,6 miliarde de lei la o cifră de afaceri de 10 miliarde de lei.

Urmează OMV Petrom, care a urcat o poziție față de anul anterior, cu un profit net de 2,6 miliarde de lei  vs 1,3 miliarde de lei în 2020 și Romgaz care a raportat un profit de 1,9 miliarde de lei la un rulaj net de 5,7 miliarde de lei.

Cine a intrat și cine a ieșit din clasamentul celor mai profitabile 10 companii din România

Clasamentul celor mai profitabile companii ne oferă și un indiciu asupra modului în care au evoluat companiile în funcție de domeniu de activitate. Anul acesta, spre exemplu, retailul alimentar a ieșit complet din top 10, în condițiile în care în 2020 sectorul a fost reprezentat atât de Kaufland (poziția a șaptea cu 970,3 milioane de lei) cât și de Lidl (poziția 10 cu 756,3 milioane de lei).

De asemenea, sectorul bancar este reprezentat în topul din 2021 de două entități: Banca Transilvania (locul 5 cu un profit net de 1,7 miliarde de lei ) și BCR ( locul 8 cu un profit net de 1,3 miliarde de lei). Cu un an în urmă, în clasament se regăsea pe poziția a opta și BRD, cu un profit net de 951,5 milioane de lei.

BRD, Kaufland și Lidl au făcut astfel loc noilor intrați: Fondul Proprietatea, Oltchim SA și Liberty Galați SA.

Oltchim SA, unul dintre cei mai mari producători din industria chimică din Europa Centrală și de Est, a raportat anul trecut, potrivit ONRC, un profit net de 1,7 miliarde de lei la rulaje de numai 12,6 milioane de lei.

La rândul său, producătorul din industria metalelor feroase Liberty Galați ( fostul combinat Sidex), deținut de magnatului oţelului Sanjeev Gupta, a urcat direct pe pozișia a noua cu un profit net de 1,3 miliarde de lei.

Topul celor mai profitabile companii în 2021                                                                                                   

 

 

 

 

 

 

 

Topul celor mai profitabile companii în 2020                                                                                               

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...