Topul celor mai ieftine acţiuni ale companiilor importante de la Bursa din Bucureşti

După ce companiile lichide de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi-au raportat rezultatele preliminare pe 2014, cele mai multe dintre acţiunile lor par ieftine. Se poate afla care sunt cele mai iefine, comparându-le preţul cu capacitatea companiilor respective de a face profit şi, respectiv, de a-şi recompensa investitorii cu noi creşteri de preţ, sau cu dividende.
Adrian N. Ionescu - mar, 24 feb. 2015, 22:01
Topul celor mai ieftine acţiuni ale companiilor importante de la Bursa din Bucureşti

Companiile energetice au raportat profituri pe 2014 suficient de mari ca să-şi îmbunătăţească  valorile celui mai utilizat indicator de profitabilitate de piaţă, raportul preţ acţiune / profit pe acţiune (PER).

Din acest punct de vedere, cele mai atractive sunt acţiunile Transelectrica (TEL), respectiv Transgaz (TGN), care administrează monopolurile reţelelor naţionale de transport de electricitate respectiv gaze naturale. TEL şi TGN au cele mai mari şanse să se scumpească, şi din perspectiva indicatorului PER.

Indicatorul PER este acum destul de mic pentru acţiunile TEL (6,3), respectiv pentru TGN (6,6), potrivit calculelor ECONOMICA.NET cu profiturile pe 2014. Înaintea datei raportărilor de profit, valorile erau mai mari: 11,7, respectiv 9,8 (valori calculate de Bursa cu profiturile din 2013).

Un indicator PER mai mic semnalează faptul că preţul acţiunii ar avea loc pentru creşteri. El poate părea investitorilor mic în raport cu capacitatea companiei respective de a face profit.

Relevanţa calculelor

PER este un raport care are la numărător preţul unei acţiuni şi, la numitor profitul companiei împărţit la numărul total de acţiuni ale companiei. PER-ul scade atunci când este calculat cu un profit nou anunţat mai mare, la preţuri comparabile, şi atunci acţiunea respectivă poate fi considerată prea ieftină.

Manualele scriu de obicei că indicatorul arată în câţi ani un investitor ar putea recupera,  teoretic, plasamentul făcut numai din dividendele acordate de companie, dacă întregul profit ar fi distribuit anual în dividende şi, desigur, dacă firma ar înregistra anual acelaşi profit.

Există şi praguri didactice ale PER. Sub 10 acţiunile ar merita să fie cumpărate, căci ar urma să se scumpească, iar peste 10 acţiunile ar merita să fie vândute, căci s-ar putea ieftini. Între 10 şi 20, este „locul de joacă” al speculatorilor.

Semnalele PER trebuie însă judecate de la caz la caz, în funcţie şi de domeniul în care activează compania, ca şi de situaţia particulară a acesteia.

Acţiuni financiare

Un exemplu de PER anormal de mare PER-ul este cel al BRD, de peste 158, calculat cu preţul acţiunii BRD şi cu profitul  băncii pe 2014. Cifra trebuie interpretată în funcţie de situaţia companiei.

După ce banca a înregistrat doi ani de pierderi, în sfârşit acţiunea BRD are un PER, pentru că indicatorul nu mai are cifra 0 la numitor. Vestea este bună, chiar dacă profitul este mult prea mic în raport cu preţul pe care este dispusă piaţa să-l plătească pentru acţiunile sale.  

Se poate interpreta că investitorii sunt dispuşi să rişte cu BRD şi că preţul acţiunii ar putea creşte în acest an. Iar, la anul, PER ar putea să revină în interiorul scalei care măsoară normalitatea, dacă banca va înregistra un profit normal pentru capacitatea sa, aşa cum o percepe piaţa.  

Banca Transilvania (TLV) şi-a confirmat statutul de revelaţie de serviciu a Bursei. Este singura cu performanţe continue în perioada de după criză, profitul net pe 2014 de 448 milioane de  lei a crescut cu 20% faţă de 2013.

Ca urmare, şi PER a scăzut de la peste 15 (valoarea calculată cu profitul din 2013) la 13,2.

În schimb, acţiunile companiei Bursei de Valori înseşi (BVB) au ajuns la un PER de 35,5 în creştere de la 27. Preţul acţiunii a crescut mai repede decât profitul companiei, care pare acum supra-apreciată.

Totuşi, acţiunea s-ar mai putea scumpi, dacă BVB, care administrează piaţa cu acelaşi nume, îşi va respecta promisiunile de dezvoltare a acesteia.

În plus, a fost deja declanşată competiţia pentru preluarea BVB de câtre unul sau mai mulţi investitori, odată cu creşterea pragului de deţinere maximă de acţiuni, până la 20%.

Energetice

Revenind la acţiunile energetice, cele ale Romgaz (SNG) pot fi socotite ieftine la un PER de 9,2, în scădere de la 13,2 cât era cu profitul pe 2013.

Electrica (EL) are un PER de 15,7, dar acesta nu are termen de comparaţie, 2014 fiind primul său an de prezenţă la Bursă.

Sunt interesante şi acţiunile transportatorului de ţiţei prin conducte Conpet Ploieşti (COTE), al căror PER a scăzut la 10,7 ( cu noul profit), faţă de 17,4 (cu profitul pe 2013). Conpet şi-a asigurat un contract substanţial cu rafinăria Petrotel Lukoil, care importă ţiţeiul şi pe mare şi are nevoie să-i fie adus din portul Constanţa.

Pe de altă parte, compania şi-a bugetat o creştere de profit net de numai 4,4%, după ce a înregistrat anul trecut un spor de 61% ca urmare a majorării tarifelor de tranport pe care le încasează.

Scăderea la jumătate a profitului celei mai mari companii româneşti OMV Petrom (SNP) a impus o corecţie la fel de dramatică a PER, de la 4,5 la peste 10.

Preţul SNP pare mare din această perspectivă, dar posibilitatea ca el să mai crească rămâne în picioare, dacă într-adevăr managerilor Fondului Proprietatea vor mai aştepta şi nu vor vinde pachetul deţinut la SNP, pentru că li se pare că acum este prea mic.

O creştere şi mai dramatică a suferit PER în cazul acţiunilor Nuclearelectrica (SNN) de la 5 la peste 15, ca urmare  a scăderii profitului.

Vestea nu este bună pentru cei care au mizat pe aceste acţiuni la listarea lor. De atunci încoace s-au depreciat cu 34% şi, dacă în economie nu va creşte cererea de electricitate, s-ar putea ca renunţarea la taxa pe construcţiile speciale să nu fie suficientă pentru a pune SNN pe o tendinţă ascendentă.

Dintre acţiunile atractive şi lichide de la BVB mai trebuie amintite cele farmaceutice, ale Antibiotice (ATB) şi Biofarm (BIO), care îşi păstrează constant gradul de atractivitate măsurat cu PER.

În tabelul ataşat mai poate fi întâlnită anomalia PER-ului de 107 al operatorului portuar  Oil Teminal (OIL). A înregistrat profit, dar prea mic, faţă de preţul acţiunii.

Am mai adăugat şi performanţa „revelaţiei din Dorohoi”, Conted (CNTE) , producător de confecţii pentru mari reţele comerciale europene. Cu un PER de sub 11, acţiunea CNTE îşi păstrează atractivitatea, chit că nu este lichidă.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu constituie recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Analiştii fac estimări, cercetând datele despre companii şi acţiuni lor şi strategiile lor, dar datele se pot schimba, iar ECONOMICA.NET poate să nu actualizeze la timp estimările.

Estimările nu sunt decât repere, şi nu pot constitui sugestii  pentru anumite operaţiuni de piaţă.

Nici autorii estimărilor şi nici  ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, care trebuie luate exclusiv de investitori, în funcţie de profilele lor de risc.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...