Tribunalul București, decizie crucială în falimentul Euroins. Asigurătorul cu peste 2 milioane de clienți RCA e oficial în lichidare. Când expiră polițele și ce trebuie să știe sutele de mii de păgubiți ca să recupereze daunele

Instanța Tribunalului București a decis să aprobe cererea formulată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) deschizând procedura falimentului la Euroins România, fost lider al pieței RCA, cu peste 2 milioane de polițe încă în vigoare. Lichidator judiciar a fost numit CITR, care administrează și falimentele City Insurance, Carpatica Asig și Certasig. Decizia poate fi atacată cu apel.
Ion Dobreanu - vin, 09 iun. 2023, 11:18
Tribunalul București, decizie crucială în falimentul Euroins. Asigurătorul cu peste 2 milioane de clienți RCA e oficial în lichidare. Când expiră polițele și ce trebuie să știe sutele de mii de păgubiți ca să recupereze daunele

UPDATE 11:55 Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a emis o informare de presă referitoarea la deschiderea procedurii de faliment la Euroins. O redăm mai jos:

Tribunalul București confirmă temeinicia cererii formulate de A.S.F. și dispune  deschiderea procedurii falimentului Euroins România Asigurare Reasigurare S.A. Polițele emise de societate, cu excepția celor de garanții, mai sunt valabile  până la data de 8 septembrie 2023

 

Tribunalul București a confirmat astăzi starea de insolvență constatată de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin Decizia nr. 262/17.03.2023. După ce Curtea de Apel București a respins, în două rânduri, solicitarea Euroins România Asigurare Reasigurare S.A. de a suspenda aplicarea deciziei A.S.F., Tribunalul București a hotărât să deschidă procedura falimentului societății de asigurare.

În acest context, potrivit legislației în vigoare, A.S.F. anunță că polițele de asigurare emise de Euroins România mai sunt valabile 90 de zile începând de astăzi, respectiv până la data de 8.09.2023 (exceptând polițele de garanții, pentru care termenul de valabilitate este de 150 de zile și se împlinește la data de 7.11.2023).

După împlinirea termenelor de mai sus, polițele emise de Euroins România încetează de drept și, prin urmare, este necesară încheierea unor polițe noi.

Amintim că atât persoanele care au suferit daune acoperite de polițe de asigurare emise de Euroins România (atât daune provocate de terți asigurați RCA la societate, cât și daune acoperite de alte tipuri de asigurări), cât și clienții societății, care solicită returnarea parțială a primei de asigurare, se vor adresa Fondului de Garantare a Asiguraților (F.G.A.).

AICI puteți găsi pașii care trebuie urmați pentru a solicita despăgubirea, iar AICI pașii care trebuie urmați pentru restituirea primei.

Pentru a asigura echitatea în relația cu toți petenții, F.G.A. înregistrează și analizează cererile în ordinea primirii acestora. Statusul cererilor de plată poate fi urmărit online pe site-ul F.G.A. AICI.

Consiliul A.S.F. a hotărât, prin Decizia nr. 262/17.03.2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, să retragă autorizația de funcționare a Euroins România, constatând totodată starea de insolvență a societății, în condițiile existenței unui deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei și a unui deficit de capital minim (MCR) de 1,75 miliarde de lei.

Amintim că, în perioada 2020 – 2023, Autoritatea a desfășurat mai multe acțiuni ample de control, finalizate cu sancțiuni confirmate, la rândul lor, de instanțele competente. Puteți consulta AICI sinteza deciziilor A.S.F., cât și istoricul sancțiunilor dispuse de Autoritate.

 

Din acest moment, toate polițele RCA ale Euroins mai au 90 de zile de valabilitate, după care vor expira de drept, conform legii, ceea ce înseamnă că asigurații vor fi obligați să își cumpere altă poliță pentru a circula în legalitate. Aceasta înseamnă, așa cum anunța Economica încă de ieri, că pe 8 septembrie expiră automat toate polițele. Din  momentul în care o instanță va declara definitiv falimentul, în termen de 90 de zile va expira și perioada în care creditorii de asigurări pot depune cereri de plată la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). Amintim că în următoarele 90 zile asigurații Euroins mai au încă posibilitatea de a depune cerere pentru restituirea părții din primă proporțional cu perioada de valabilitate rămasă în vigoare.

Citește AICI tot ce trebuie să știi despre momentul potrivit pentru a denunța polița RCA astfel încât să ai cât mai mult acoperire și să încasezi și bani de la FGA

AICI găsiți toate detalii și formularele necesare pentru a depune o cerere de restituire a primei, o cerere de plată sau o cerere de deschidere a dosarului de daună. 

Instanța a respins toate solicitările Euroins privind sesizarea CJUE și a Curții Constituționale, dar și cele de suspendare a judecății.

Păgubiții cărora li s-a deschis deja dosar de daună de către Euroins, până la data de 17 martie 2023, când a fost ridicată licența, trebuie doar să formuleze o cerere de plată care să conțină numărul și seria dosarului. Cei cărora nu le-a fost deschis dosar de daună trebuie să completeze formular pentru deschidere dosar, care poate fi găsit la linkul de mai sus.

Clienții care doresc restituirea primei trebuie mai întâi să solicite anularea poliței în vigoare, prin formularea unei cereri care va fi trimisă la reziliere@ euroins.ro. Cererea trebuie să conțină seria și numărul poliței. Polița va fi anulată după o perioadă de grație de 20 de zile, în care clientul trebuie să își cumpere altă poliță pentru a circula în legalitate. Detalii AICI

Amintim că cererea de faliment formulată de ASF a fost conexată la un dosar în care ceruseră deja insolvența companiei mai mulți creditori, în principal service-uri. 

De asemenea, și societatea Euroins România în sine, prin administratorul temporar FGA, a decis să convoace AGA pentru a își cere insolvența, având în vedere numărul mare de executări silite de care a fost vizată. 

Vezi AICI câți clienți și câți păgubiți înregistra Euroins România în momentul în care ASF a decis, pe 17 martie, să îi retragă autorizația de funcționare pentru că nu dispunea de resursele necesare pentru a garanta plata obligațiilor

AICI motivele pentru care ASF a decis ridicarea licenței Euroins, principalul fiind că societatea avea un deficit de capital de solvabilitate de peste 400 de milioane de euro

AICI principalele afirmații ale acționarilor Euroins, care contestă decizia ASF

AICI argumentele prin care Euroins susține că a fost victima unei preluări ostile

AICI despre concluziile BERD, acționar minoritar al Euroins, care spune că nu deține elemente care să susțină decizia ASF

Decizia instanței

Respinge, ca neîntemeiată, cererea de suspendare în temeiul dispoziţiilor art.413 alin.1 pct.1 C.pr.civ. până la soluţionarea dosarului nr.2440/2/2023 aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a III-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Respinge, ca neîntemeiată, cererea de sesizare a C.J.U.E. în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare şi, pe cale de consecin?ă şi cererea de suspendare a judecăţii până la pronunţarea unei astfel de hotărâri, ca rămasă fără obiect. Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale, formulată de către debitor. În temeiul art.29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992 sesizează Curtea Constituţională în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 5 pct. 31 lit. b) din Legea nr. 85/2014, art. 249 din Legea nr. 85/2014 şi art. I pct. 20 din OUG nr. 88/2018. Respinge, ca neîntemeiată, cererea de suspendare în temeiul dispoziţiilor art.29 din Legea nr. 47/1992 coroborat cu art. 413 alin.1 pct.1 C.p.civ. până la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 5 pct. 31 lit. b) din Legea nr. 85/2014, art. 249 din Legea nr. 85/2014 şi art.I pct. 20 din OUG nr. 88/2018.

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active şi, pe cale de consecinţă, respinge ca fiind introduse de persoane fără calitate procesuală activă cererile formulate de următorii creditori : – SOS TAMPONĂRI RCA SRL – SIM AUTO GARAGE SRL – AUTO DAVMAR REPARAŢII SRL – DAREN AUTOMOBILE SRL – FCB BUCHAREST SRL – OTOKAR EUROPE FILIALA BUCURESTI – SICARO SRL – AUTONOM SERVICES SA – SC PROFI SERVICE POINT SRL – PROSCHE VERSICHERUNGS AG SALZBURG SUCURSALA ROMANIA – CRISTEA RALUCA MARIA – CAB. AV. NICULAE IULIANA -ANDREEA – CAB. AV. FLORIN COSTIN – NICULAE Respinge, ca neîntemeiată, excepţia inadmisibilităţii cererilor pentru lipsa procedurii prevăzute de art. 246 din Legea nr. 85/2014, invocată de debitoare. În temeiul art. 406 C.pr.civ. ia act de renunţarea la judecata cererilor de deschidere a procedurii formulate de către următorii creditori: – CABINET DE AVOCAT ALUI GHEORGHE FLORENTINA – NEACSU&ASOCIATII-SOCIETATE CIVILA DE AVOCATI – CABINET DE AVOCAT IOANA I. LUMINIŢA – CABINET DE AVOCAT BUNEA AMALIA AURELIA – LIFE IS HARD SA Respinge, ca neîntemeiată, excepţia inadmisibilităţii cererii formulate de către AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ, invocată de către debitor. Admite cererea formulată de către AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ, şi în temeiul art. 250 raportat la art.262 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, dispune deschiderea procedurii falimentului împotriva debitoarei EUROINS ROMANIA ASIGURARE-REASIGURARE SA. Califică ca declaraţii de creanţă cererile următorilor creditori: – SC PROFI ENGINEERING SRL – AUTOCENTER DEVELOPMENT SRL – PANSERVICE SRL – MALAI ANDREI VIOREL – SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA SFANTUL PANTELIMON – PATRUSEL DANIEL – FLORIN CRISTIAN MATEI – GABRIEL ROMEO LOPSA – MICHELINI PREST SRL – PORTLAND TRUST DEVELOPMENT FOUR SRL – UNGUREANU DĂNUŢ CRISTIAN – MAN ALINA NADIA În temeiul art. 255 rap la art. 145 alin. 2 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridică administratorilor societăţii de asigurare/reasigurare debitoare dreptul de a reprezenta societatea, de a administra bunurile acesteia şi de a dispune de ele. În baza art. 253 din Legea nr. 85/2014 se interzice, sub sancţiunea nulităţii, acţionarilor semnificativi ai societăţii de asigurare/reasigurare debitoare sau persoanelor care au deţinut funcţii de conducere să înstrăineze acţiunile deţinute la societatea de asigurare/reasigurare debitoare, fără avizul prealabil al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi fără aprobarea judecătorului-sindic. În temeiul art. 253 alin. 1 şi 2 din Legea nr.85/2014 dispune indisponibilizarea acţiunilor deţinute de acţionarii semnificativi ai societăţii de asigurare/reasigurare debitoare sau de persoanele care au deţinut funcţii de conducere, în registrele speciale de evidenţă ţinute de societatea de asigurare/reasigurare debitoare sau în registrele independente.

Totodată, dă da dispoziţie tuturor băncilor la care debitoarea are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al judecătorului sindic sau al lichidatorului judiciar, obligaţia de înştiinţare a băncilor revenindu-i lichidatorului judiciar şi va dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei, în sarcina lichidatorului judiciar. În baza art. 252 din Legea nr. 85/2014 pune în vedere lichidatorului judiciar să comunice, de îndată, deschiderea procedurii de faliment părţilor interesate, Autorităţii de Supraveghere Financiară, Fondului de garantare, precum şi oficiului registrului comerţului unde este înregistrată societatea de asigurare/reasigurare debitoare, în vederea efectuării menţiunii «societate de asigurare/reasigurare în faliment» Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei, în sarcina lichidatorului judiciar. Pune în vedere debitorului că este obligat să depună în 10 zile de la pronunţarea prezentei hotărâri, la dosarul cauzei, actele şi informaţiile prevăzute la art. 67 alin. 1 din Legea nr. 85/2014. În cazul în care debitoarea nu va depune actele şi informaţiile arătate devin aplicabile dispoziţiile art. 82 alin. 2 din Legea nr. 85/2014. În baza art. 100 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, fixează următoarele termene limită: a) termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitoarei – 24.07.2023; b) termenul de verificare a creanţelor, de întocmire şi publicare în BPI a tabelului preliminar de creanţe – 04.08.2023; c) termenul de definitivare a tabelului creanţelor – 28.08.2023; d) data primei şedinţe a adunării generale a creditorilor – 10.08.2023. În temeiul art. 251 şi art. 63 din Legea nr.85/2014 numeşte lichidator judiciar provizoriu practicianul in insolvenţă CITR FILIALA BUCURESTI SPRL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art.258 lit. l din Legea nr. 85/2014, cu o remuneraţie de lei 20.000 lei din averea debitorului. Pune în vedere lichidatorului judiciar să trimită o notificare, în condiţiile art. 100 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, privind intrarea debitoarei în procedura falimentului, ridicarea dreptului de administrare şi dizolvarea acesteia, tuturor creditorilor menţionaţi în lista depusă de debitoare în conformitate cu art. 74 raportat la art. 67 alin 1 lit. c), debitoarei şi oficiului registrului comerţului sau, după caz, registrului societăţilor agricole ori registrului asociaţiilor şi fundaţiilor în care debitoarea este înmatriculată, pentru efectuarea menţiunii, instanţelor judecătoreşti în a căror jurisdicţie se află sediul declarat la registrul comerţului şi tuturor băncilor unde debitoarea are deschise conturi, în vederea aplicării prevederilor art. 262 din Legea nr. 85/2014.

Pune în vedere lichidatorului judiciar să efectueze în 60 de zile de la data pronunţării prezentei hotărâri inventarierea bunurilor debitoarei, să întocmească şi să depună la dosar, în termen de 40 de zile de la desemnare, raportul prevăzut la art. 258 lit. a şi art. 263 alin. 1 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă şi să anexeze răspunsurile din partea DITL Sectoarele 1-6, Serviciul de Înmatriculări Auto ?i la OCPI Bucureşti (cereri scutite de la plata taxelor ?i tarifelor în baza art. 96 din Legea 85/2014) din care să rezulte dacă debitoarea de?ine bunuri în patrimoniu.

În temeiul art. 39 din Legea nr. 85/2014, dispune deschiderea de către debitoare a unui cont la o unitate bancară din care vor fi suportate cheltuielile aferente procedurii, în termen de 2 zile de la notificarea deschiderii procedurii; în caz de neîndeplinire a atribuţiei, contul va fi deschis de către lichidatorul judiciar. Eventualele disponibilităţi băneşti vor fi păstrate într-un cont special de depozit bancar. Pune în vedere lichidatorului judiciar prevederile art. 252 din Legea nr. 85/2014 şi dispune îndeplinirea formalităţilor privind efectuarea menţiunilor la registrul comerţului şi pune în vedere lichidatorului judiciar prevederile art. 261 din Legea nr. 85/2014 privind transmiterea rapoartelor a căror întocmire este obligatorie către Autoritatea de Supraveghere Financiară şi către Fondul de garantare.

Pune în vedere lichidatorului judiciar prevederile art. 262 alin. 2 din Legea nr.85/2014 privind publicarea şi comunicarea hotărârii şi obligaţia de a depune lunar la dosar şi de a publica în Buletinul procedurilor de insolvenţă raportul prevăzut de art. 258 lit. l din Legea nr. 85/2014. Pune în vedere lichidatorului judiciar ca notificările transmise creditorilor să cuprindă solicitarea de comunicare a declaraţiilor de creanţe, a documentelor justificative, a taxei de timbru: (i) un exemplar va fi transmis atât in format scriptic (hârtie) la grefa Secţiei a VII-a Civilă a Tribunalului Bucureşti, cât şi în format electronic (documente PDF de maximum 4 MB fiecare) NUMAI pe adresa de e-mail [email protected]; (ii) exemplarul destinat practicianului in insolventa va fi transmis pe adresa de corespondenţă electronică ce va fi indicată de acesta prin notificare. Fixează termen pentru analiza stadiului continuării procedurii la 20.10.2023, ora 11.00. Executorie. Cu apel, în termen de 7 zile de la comunicarea hotărârii prin publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, ce va fi depus la Tribunalul Bucureşti Secţia a VII-a Civilă.

Te-ar mai putea interesa și
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia odată pentru totdeauna criza apărută la începutul......
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...