Tunelul pe sub Parlament, supus aprobării noului plen al Camerei, după ce obţine avize SRI şi MApN

Proiectul tunelului care va face parte din Diametrala Nord-Sud şi va trece pe sub Palatul Parlamentului va fi supus votului viitorului plen al Camerei Deputaţilor, după ce vor fi obţinute avizele de la SRI şi Ministerul Apărării Naţionale.
Economica.net - lun, 26 nov. 2012, 21:27
Tunelul pe sub Parlament, supus aprobării noului plen al Camerei, după ce obţine avize SRI şi MApN

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a discutat, în şedinţa de luni, scrisoarea trimisă de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, referitoare la avizarea tunelului care va trece pe sub Palatul Parlamentului, fiind dat un acord de principiu.

Primarul Sorin Oprescu a sesizat Biroul Permanent al Camerei pentru obţinerea avizului „în vederea elaborării documentaţiei de urbanism necesară realizării arterei de circulaţie Diametrala Nord-Sud: Bd. Buzeşti – Str. Berzei – Str. Vasile Pârvan – Str B.P. Haşdeu – Str. Uranus – Calea Rahovei”.

„Este vorba despre un acord de principiu, în condiţiile în care secretarul general interimar al Camerei Deputaţilor, doamna Ileana Luncan, este însărcinat de Biroul Permanent să ia legătura cu toate instituţiile care trebuie să avizeze un astfel de proiect. De principiu, acordul Camerei se va face printr-o hotărâre, ceea ce înseamnă că se vor pronunţa prin vot toţi membrii Camerei, dar nu putem să introducem pe ordinea de zi a plenului o astfel de hotărâre până când, din punct de vedere tehnic, nu sunt îndeplinite toate condiţiile legale, şi anume secretarul general al Camerei obţine avizele necesare – aici e vorba şi de avize de ordin tehnic, dar şi de avize care intră în zona siguranţei naţionale – lucrurile sunt mai complexe în această perioadă şi totul trebuie să se desfăşoare ca la carte”, a declarat secretarul Camerei, Georgian Pop.

El a precizat că acest proiect privind construirea unui tunel pe sub Palatul Parlamentului a fost avizat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, rolul său fiind de a fluidiza traficul.

„Proiectul a fost aprobat de CGMB. Rolul Camerei este să-şi dea acordul, pentru că traversează şi prin aria în care este această clădire, dar trebuie avizele de specialitate. Toată discuţia a fost generală, nimic pe fond, nimic tehnic. Perioada de obţinere a avizelor nu e scurtă, probabil noul Legislativ se va pronunţa”, a mai spus Georgian Pop.

Biroul permanent a stabilit, luni, ca punctul de vedere referitor la acest proiect să fie „aprofundat cu specialişti SRI şi MApN”.

Primarul Capitalei anunţa, în noiembrie 2010, că Bucureştiul va putea fi traversat de la nord la sud în 20 de minute, pe traseul Piaţa Victoriei – Piaţa Coşbuc, în urma lucrărilor la Diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus, pe care o califica drept „cea mai mare operaţiune urbană din ultimii 20 de ani”.

Municipalitatea preciza atunci că valoarea estimată a investiţiei este de circa 330 de milioane de euro.

Primarul Capitalei spunea că Diametrala Nord-Sud va fi realizată în două etape, prima constând în amenajarea unei porţiuni din strada Berzei, de la Piaţa Victoriei până la strada Occidentului, apoi a celuilalt segment din strada Berzei, între Calea Griviţei şi Mircea Vulcănescu. În zona intersecţiei cu strada Berzei se va crea o nouă stradă – strada Gării de Nord -, care va ieşi în faţa Ministerului Transporturilor.

Cea de-a doua etapă va avea în vedere lucrări la Bulevardul Vasile Pârvan, până la zona Podului Haşdeu care va fi supralărgită şi construcţia unui tunel de aproximativ 37 de metri de la Podul Haşdeu pe sub dealul Parlamentului, până în apropierea Pieţei Coşbuc, pe Bulevardul Uranus.

„A fost aleasă varianta unui tunel de aproximativ 37 de metri pe sub dealul Parlamentului, «în apropierea şi totuşi în depărtarea Catedralei Neamului»”, preciza Sorin Oprescu.

Edilul şef al Capitalei mai arăta că Bulevardul Izvor va fi supralărgit până la patru benzi pe fiecare sens, concomitent cu lucrările din faza a doua a Diametralei Nord-Sud şi cu realizarea tunelului care va ieşi în Bulevardul Uranus, în apropierea Pieţei Coşbuc.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...