Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg

Compania Turkish Airlines ar urma să semneze un acord cu Rolls-Royce Holdings Plc şi Airbus SE pentru producţia internă de componente pentru aeronave, evaluat la 20 de miliarde de dolari, parte a achiziţiei masive de avioane anunţate anul trecut, transmite Bloomberg, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 17 apr. 2024, 21:10
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente - surse Bloomberg

Tranzacţia ar putea fi anunţată la o ceremonie în Istanbul, mai târziu în această lună, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Statul turc este cel mai mare acţionar al operatorului aerian.

Turkish Airlines a consolidat în decembrie achiziţionarea a 230 de aeronave de la Airbus, având opţiunea de a majora achiziţia, în cadrul planurilor de extindere a flotei, de a spori importanţa hub-ului aerian Istanbul şi a concura mai bine cu rivalele regionale, cum ar fi Emirates şi Qatar Airways. Ca parte a acestei comenzi, Turcia a făcut presiuni pentru producţia internă de componente pentru aeronave, iar companii de stat ca TUSAS Engine Industries sau TEI vor lua parte la programul de producţie, susţin sursele.

Acest acord pentru producţia internă de componente pentru aeronave ar fi o componentă cheie a obiectivului Turciei de a-şi dezvolta industria aviatică civilă şi militară şi face parte din comanda din 2023 pe care Airbus a evaluat-o la aproximativ 70 de miliarde de dolari.

Un purtător de cuvânt al Turkish Airlines a confirmat data pentru ceremonia de semnare, fără a da amănunte, în timp ce reprezentanţii Airbus şi Rolls-Royce nu au comentat informaţia.

De mult timp Turcia are discuţii cu firme străine, inclusiv Rolls-Royce, pentru a achiziţiona tehnologie de producere a motoarelor pentru proiectele sale militare. Producătorul de motoare de avioane, al cărui şef are dublă cetăţenie – turcă şi britanică -, are deja o socitate mixtă cu grupul industrial Kale Group în Turcia.

Guvernul de la Ankara face presiuni pentru ca producţia internă să facă parte din acordurile de achiziţie cu firme străine.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
Europa se îndreaptă pe nesimţite în poziţia în care va fi dependentă de îngrăşămintele ruseşti, la fel cum a fost cu gazele naturale, avertizează unul din cei mai mari producători......
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Primăria Sectorului 6 spune că este în discuții cu Metrorex și cu Guvernul pentru extinderea spre ieșirile din oraș ...
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă ...
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...