EY: Reducerea la 5% a TVA pentru mai multe afaceri ar putea produce efecte pozitive, dar sunt necesare clarificări

Măsura adoptată recent de Guvern privind reducerea la 5% a TVA pentru mai multe tipuri de afaceri ar trebui să producă efecte pozitive cel puţin din perspectiva creşterii gradului de colectare a impozitului, însă sunt necesare anumite clarificări în condiţiile în care vor apărea discriminări între tipurile de unităţi de alimentaţie publică, consideră Adrian Teampău, Partener Asociat, Divizia Impozite indirecte, EY România.
Economica.net - mar, 09 oct. 2018, 12:03
EY: Reducerea la 5% a TVA pentru mai multe afaceri ar putea produce efecte pozitive, dar sunt necesare clarificări

În context, el explică faptul că, în ceea ce priveşte serviciile de restaurant şi catering, numai agenţii care demonstrează că prestează o gamă mai largă de servicii, nu doar furnizează mâncare şi băutură, vor putea să aplice cota redusă de TVA de 5%. Astfel, unităţile de alimentaţie care livrează mâncare la domiciliu, dar nu pun la dispoziţie un spaţiu pentru consum şi nu oferă servicii conexe (de exemplu, servire la masă ) nu pot beneficia de scăderea TVA.

„Aşadar, o pizza comandată şi livrată la domiciliu va fi subiect de 9% spre deosebire de o pizza pe care o savurăm la restaurant. De ce? Pentru că, în primul caz, vorbim de o livrare de alimente care beneficiază de 9% TVA, în timp ce pentru serviciile de restaurant se va aplica 5% TVA. Teoretic, va fi mai ieftin să mănânci la restaurant decât acasă”, a explicat Adrian Teampău.

Acelaşi tratament va avea şi o patiserie care nu dispune de spaţiu şi nu prestează servicii conexe (de exemplu, servire la masă) şi care nu va putea aplica cota redusă de TVA de 5%. Pe de altă parte, o afacere mai mare, care dispune de spaţiu cu mese şi angajează ospătari, chelneri, barmani va putea să aplice cota redusă.

„Devine evident că, în contextul noilor modificări, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect în domeniul alimentar, se impune definirea exactă a serviciilor conexe aferente operaţiunilor de restaurant şi catering”, precizează sursa citată.

În ceea ce priveşte turismul local, ANAF se confruntă, în ultimii ani, cu un nivel crescut al evaziunii fiscale iar măsura privind reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru serviciile din industria ospitalităţii ar trebui să reprezinte un stimulent pentru aducerea la suprafaţă a veniturilor nedeclarate şi, prin urmare, plata TVA de către agenţii economici.

Potrivit reprezentantului EY, un efect direct al acestei măsuri pentru afacerile din domeniu ar consta în potenţiala reducere a tarifelor brute practicate, ceea ce ar creşte gradul de ocupare a unităţilor de cazare.

„Rămâne de văzut însă dacă această măsură fiscală se va traduce într-o reală diminuare a preţurilor serviciilor începând cu 1 noiembrie. Şi chiar dacă nu vom asista la o asemenea abordare din partea agenţilor economici, iar nivelul tarifelor se va menţine, este interesant de urmărit cum vor utiliza firmele surplusul de venit realizat (rezultat din diferenţa de cotă de TVA). Acest surplus poate fi utilizat pentru realizarea unor investiţii suplimentare în unităţile respective (n.a. hoteluri şi restaurante) sau poate chiar în creşterea salariilor angajaţilor”, a mai spus Teampău.

Acesta consideră binevenită şi decizia de diminuare a TVA de la 19% la 5% pentru serviciile aferente industriei recreative, respectiv permiterea accesului în bâlciuri, parcuri de distracţii şi în parcuri recreative, dar şi utilizarea facilităţilor sportive pentru practicarea sportului. Măsura este bună pentru că România dispune de un potenţial semnificativ în zona dezvoltării parcurilor de distracţii şi parcurilor recreative, datorită reliefului şi resurselor naturale de care dispune. În plus, aceste sectoare au beneficiat de realizarea unor investiţii consistente în ultimii ani, concretizate în apariţia mai multor parcuri de distracţie şi aventură în diferite zone ale ţării, a mai precizat reprezentantul EY.

Mai mult, în condiţiile în care populaţia din România înregistrează unul dintre cele mai ridicate niveluri ale sedentarismului din UE, Teampău consideră că aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru utilizarea facilităţilor sportive este binevenită.

„Rămâne de văzut dacă aceste măsuri fiscale bine intenţionate vor avea efectul dorit. În concluzie, sunt de aşteptat anumite clarificări, necesare în implementarea cu succes a acestor reduceri de cotă. Este evident că, cel puţin din perspectiva creşterii gradului de colectare a TVA, măsura ar trebui să producă efecte pozitive, având în vedere faptul că, potrivit unui studiu recent al Comisiei Europene, România se clasa în anul 2016 pe primul loc în UE, în ceea ce priveşte deficitul de colectare a TVA”, a mai arătat Adrian Teampău.


Scăderea TVA la 5% în turism este, cred, un concurs populist fără un studiu de impact, de cine reduce mai mult o taxă sau alta, a declarat, marţi, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), într-o conferinţă de specialitate.

„Consider că e un concurs. Eu am făcut TVA de 9% în turism, dar atunci avea sens, logică. Nu aveai cum să vinzi un salam dimineaţa cu un TVA, iar la prânz cu altul. Cred că e un concurs de cine scade taxele mai mult. Culmea, hotelierii nu au cerut această scădere. Pentru că scăderea unor taxe la nivel central se poate regăsi în creşterea unor taxe locale. Ce îi convine unui antreprenor de pe litoral că îi scade TVA-ul cu 4%? El aparent încasează mai mult, dar primăria locală nu mai primeşte de la MFP banii pe care îi primea pentru că se încasează mai puţin la buget cu 4%. La nivel local, antreprenorului din turism îi pot creşte impozitul pe hotel de două, trei ori. Şi atunci antreprenorul plăteşte de fapt dublu, chiar dacă aparent fiscalitatea scade”, a precizat Florin Jianu.

Acesta a apreciat că sunt necesare studii de impact în momentul în care se dau legi pentru a se şti ce efecte are o anumită măsură adoptată. Mai mult, Jianu vrea să ceară, ca preşedinte al CNIPMMR, ca toate legile să aibă la bază un studiu de impact discutat şi cu comunitatea de afaceri.

Guvernul a adoptat, în data de 4 octombrie, reducerea TVA la 5% în domeniul turismului, pentru cazare, servicii de restaurant şi catering, dar şi pentru utilizarea facilităţilor sportive, a parcurilor de distracţii şi recreative, precum şi eliminarea redevenţei pentru apa geotermală şi apa minerală naturală, utilizată la buvetele publice.

Potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă adoptate de Guvern în 4 octombrie, de la 1 noiembrie mai multe tipuri de afaceri vor putea aplica cota redusă de TVA de 5%. Printre acestea se numără activitatea de restaurant şi catering (în prezent 9% TVA), cazarea în hoteluri şi facilităţi similare (în prezent 9% TVA), săli de fitness, accesul în parcuri de distracţii şi parcuri recreative (în prezent 19% TVA).

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 260.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 34,8 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2018. În România, EY este liderul de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei 800 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...