UE solicită înregistrarea importurilor de oţel din China şi Rusia

Comisia Europeană a solicitat ca importurile unui anumit tip de produse din oţel provenite din China şi Rusia să fie înregistrate, parte a investigaţiei sale în derulare asupra acuzaţiilor de dumping aduse producătorilor de oţel din cele două ţări, informează Reuters.
Economica.net - lun, 14 dec. 2015, 15:02
UE solicită înregistrarea importurilor de oţel din China şi Rusia

Executivul comunitar a cerut autorităţilor vamale din ţările membre ca, începând din data de 13 decembrie, să înregistreze importurile de produse plate laminate la rece din oţel, ceea ce înseamnă că este posibil să fie introduse taxe începând de la acea dată dacă Comisia ajunge la concluzia că aceste produse sunt vândute la preţuri nejustificat de scăzute.

În luna mai a acestui an, Comisia Europeană a demarat o investigaţie asupra importurilor de produse de oţel din China şi Rusia, după o plângere formulată de Asociaţia europeană a producătorilor de oţel, Eurofer.

Executivul comunitar ar putea aplica măsuri provizorii începând din data de 14 februarie 2016 şi până la data de 13 august ar putea decide introducerea unor taxe definitive, care în mod obişnuit durează timp de cinci ani.

Eurofer susţine că marja medie de dumping (cu cât este mai mare preţul normal de pe piaţă faţă de preţul la export) este de 28% în cazul producătorilor de oţel din China şi de 15-20% pentru producătorii din Rusia. Asociaţia susţine că procedura de înregistrare este justificată deoarece importatorii sunt conştienţi de politica de dumping iar de la debutul investigaţiei Comisiei în luna mai, importurile au crescut.

Potrivit datelor Comisiei Europene, în perioada mai-septembrie anul curent, importurile de produse plate laminate la rece din oţel provenite din China au crescut cu 33% iar în cazul celor provenite din Rusia s-a înregistrat o creştere de 45% comparativ cu perioada similară a anului trecut. În plus, Comisia susţine că preţurile la importurile din ambele ţări au scăzut cu 5%.

Piaţa chineză se confruntă cu o supraofertă de oţel în condiţiile în care încetinirea celei mai mari economii asiatice a afectat cererea internă de oţel astfel că acesta este vândut pe pieţele mondiale la preţuri de dumping. Experţii susţin că China, responsabilă pentru jumătate din producţia mondială de oţel, se confruntă în prezent cu o supraproducţie de 340 milioane de tone, adică dublu faţă de cantitatea de oţel produsă anual în Uniunea Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...