Un fost agent CIA a pledat vinovat pentru spionaj în favoarea Chinei

Un fost agent al Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA) a pledat vinovat de "conspiraţie în vederea colectării şi furnizării de informaţii privind apărarea naţională" în favoarea Chinei, a anunţat vineri Departamentul american de Justiţie, relatează sâmbătă AFP, transmite Agerpres.
AGERPRES - sâm, 25 mai 2024, 10:54
Un fost agent CIA a pledat vinovat pentru spionaj în favoarea Chinei

Alexander Yuk Ching Ma, în vârstă de 71 de ani, originar din Hong Kong înainte de a deveni cetăţean american naturalizat, a recunoscut că a oferit în 2001 „o cantitate semnificativă de informaţii clasificate privind apărarea naţională a Statelor Unite” în timpul unei întâlniri cu oficiali ai agenţiei de informaţii din Shanghai, chiar dacă nu mai era angajat al CIA de 12 ani.

Această întâlnire ar fi fost iniţiată de un alt fost agent CIA, originar din Shanghai şi tot un cetăţean american naturalizat, care este identificat în comunicatul Depratamentului american de Justiţie drept „co-conspirator nr. 1”.

„La sfârşitul celei de-a treia zile” a întâlnirii într-un hotel din Hong Kong, agenţii serviciilor de informaţii chineze „au oferit co-conspiratorului nr. 1 suma de 50.000 de dolari în numerar, pe care domnul Ma i-a numărat”, se arată în comunicat.

De asemenea, cei doi bărbaţi „au fost de acord de la acel moment să continue să ajute” serviciul de informaţii din Shanghai.

În 2003, Alexander Yuk Ching Ma a fost angajat de Poliţia Federală americană (FBI) în Hawaii pentru a lucra ca lingvist. FBI, „conştient de legăturile domnului Ma cu serviciile de informaţii chineze”, l-a recrutat „ca parte a unui plan de anchetă” pentru a lucra într-un birou izolat „unde activităţile sale puteau fi monitorizate”, a mai spus departamentul.

Apoi, în 2006, „domnul Ma l-a convins pe co-conspiratorul nr. 1 să identifice două persoane în fotografiile” oferite de serviciul de informaţii chinez. Alexander Yuk Ching Ma a lucrat pentru FBI până în 2012.

Ministerul de Justiţie a precizat că autorităţile din Honolulu şi Los Angeles au participat la anchetă, dar nu precizează cum a fost demascat Alexander Yuk Ching Ma.

Dacă va fi acceptat de o instanţă, acordul de recunoaştere a vinovăţiei prevede o pedeapsă de 10 ani de închisoare care ar putea fi pronunţată pe 11 septembrie.

Sursa foto: Wikipedia

Te-ar mai putea interesa și
Cehia a anunțat că va cumpăra împreună cu alte state europene tancuri germane Leopard 2A8
Cehia a anunțat că va cumpăra împreună cu alte state europene tancuri germane Leopard 2A8
Republica Cehă a anunţat miercuri că va achiziţiona până la 77 de tancuri germane Leopard 2A8 în anii următori, în cadrul unui contract comun cu alte state europene, relatează AFP şi......
O navă folosită pentru cazarea polițiștilor care asigură securitatea participanților la summitul G7 din Italia a fost confiscată, din cauza condițiilor impropii de la bord
O navă folosită pentru cazarea polițiștilor care asigură securitatea participanților la summitul G7 din Italia a fost ...
O navă unde urmau să fie cazaţi peste 2.000 de poliţişti din dispozitivul de securitate al summitului G7 din Italia ...
Șeful companiei noi de autostrăzi promite mai multă libertate constructorilor în viitoarele contracte
Șeful companiei noi de autostrăzi promite mai multă libertate constructorilor în viitoarele contracte
Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) va permite constructorilor să vină încă din faza de licitație cu ...
ING își va stabili la Madrid sediul european pentru subsidiara sa de investiții bancare – surse
ING își va stabili la Madrid sediul european pentru subsidiara sa de investiții bancare – surse
Grupul bancar ING Groep intenţionează să stabilească la Madrid sediul european al noii sale subsidiare de investiţii ...