Un milion de oameni au manifestat la Washington pentru drepturi civile şi împotriva lui Trump, în cel mai mare marş din istoria capitalei SUA

Cu căciuli sau pălării roz pe cap, peste două milioane de persoane, majoritatea femei, au participat sâmbătă, în Statele Unite, la “Marşurile femeilor”, organizat pentru apărarea drepurilor civile şi împotriva preşedintelui republican Donald Trump, relatează AFP.
Economica.net - Dum, 22 ian. 2017, 08:06
Un milion de oameni au manifestat la Washington pentru drepturi civile şi împotriva lui Trump, în cel mai mare marş din istoria capitalei SUA

Circa 500.000 de manifestanţi la Los Angeles, potrivit poliţiei, acelaşi lucru la New York, peste un milion la Washington, potrivit organizatorilor, şi sute de mii de Chicago, Dallas, San Francisco, St Louis, Denver, Boston şi în zeci de alte oraşe americane: succesul a depăşit speranţele organizatorilor, o demonstraţie de forţă care ilustrează fracturile persistente din societatea americană în faţa celui de al 45-lea său preşedinte, învestit în funcţie vineri.

Imaginea zilei este cea a mulţimii nesfârşite de oameni care au umplut centrul capitalei americane, mulţi dintre ei însoţiţi de copii în cărucior.

În contrast cu tonul adesea ridicat şi agresiv al campaniei electorale şi cu imaginea sumbră a “masacrului american” zugrăvită de Trump în discursul său de învestitură, atmosfera de sâmbătă a fost în mare parte veselă, chiar festivă.

„Avem nevoie de un om care să citească, nu de un ciudat pe Twitter” şi “Hei-hei, ho-ho, Trump trebuie să plece”, au scandat oamenii care au purtat căciuli roz tricotate, cu urechi de pisică – o referire la înregistrarea cu Trump din 2005 în care spunea că apucă femei de organele genitale.

Numărul de un milion de manifestanţi la Washington, anunţat de organizatori, nu a fost confirmat de autorităţi, dar, dacă se va confirma, aceasta a fost cea mai mare manifestaţie din istoria capitalei americane, depăşind-o pe cea împotriva războiului din Vietnam, din 1969, care a atras 600.000 de oameni.

În faţa unei participări atât de mari, organizatorii au anulat marşul propriu-zis, pentru că ruta stabilită era deja plină cu oameni. Aşa că manifestaţii au fost instruiţi să se îndrepte singuri spre parcul Ellipse, de lângă Casa Albă, ceea ce a provocat câteva scena haotice, dar niciun incident grav.

Mulţi dintre participanţi au venit de la Washington sau din suburbiile sale, un bastion democrat, dar au fost prezenţi oameni din toată ţara. Majoritatea au fost motivaţi de teama că Donald Trump va numi un nou judecător conservator la Curtea Supremă, ceea ce ar putea duce, la un moment, la anularea dreptului la avort.

“Avortul trebuie să rămână legal”, a subliniat Joan Davis, profesoară de istorie aflată la pensie, care locuieşte la Washington. “Este cu adevărat un drept pe care l-am putea pierde, ne-ar readuce în Evul Mediu”, a adăugat ea.

Însă printre sloganuri s-a numărat mesaje de toleranţă pentru minorităţi, accesul la mijloace contracepţie şi apărarea planificării familiale, protecţia mediului şi primirea refugiaţilor.

La protest au luat parte şi numeroşi politicieni, inclusiv fostul secretar de Stat John Kerry.

Vedete, printre care Madonna, Scarlett Johansson, Ashley Judd sau Alicia Keys s-au alăturat acestei manifestaţii şi au ţinut să-şi exprime punctele de vedere faţă de declaraţiile la adresa femeilor ale lui Donald Trump.

Alicia Keys a urcat pe scenă şi a cântat „This girl is on fire”, schimbând versurile în „This girls are on fire”, în faţa unui public plin de căciuli roz în semn de protest. Ea a recitat versuri din poemul „Still I Rise”, de Maya Angelou. 

Mulţimi impresionante au protestat şi în restul lumii, la aproape 700 de marşuri de susţinere a celor din SUA. În total, organizatorii spun că au atras aproape cinci milioane de manifestanţi, ceea ce depăşeşte cu mult orice aşteptări.

RĂZBOIUL LUI TRUMP CU PRESA

În faţa numărului mult mai redus de participanţi la ceremonia de vineri, noul lider de la Casa Albă a criticat presa, pe care a acuzat-o de minciuni. “Am rostit un discurs, am primit şi erau un milion, un milion şi jumătate de persoane”, a spus el în cursul unei vizite la sediul CIA.

Ca regulă, autorităţile de la Washington nu oferă estimări ale numărului de oameni care iau parte la astfel de evenimente, tocmai pentru a evita polemicile. Singurul mod de a face astfel de estimări este prin compararea fotografiilor făcute din aer, care arată că învestirea republicanului a atras numai câteva sute de mii de persoane, indiscutabil mai puţin decât cea a lui Barack Obama în 2009.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a convocat o conferinţă de presă sâmbătă seara, pentru a critica presa care a transmis aceste estimări şi comparaţii.

„A fost cea mai mare mulţime văzută vreodată la o învestitură, punct, (şi – n.r.) vom cere presei să dea socoteală”, a spus el, refuzând să răspundă la întrebările jurnaliştilor.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în prealabil a fost realizată reorganizarea instituţională şi dacă există......
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...