1EUR = 4.8721 RON | Bucureşti 4 º

News

Un român care ar fi plănuit un atentat terorist la o bază militară din ţară a fost reţinut - DIICOT

Un bărbat de 39 de ani, care este în atenţia anchetatorilor români încă din 2015 şi care s-a autoradicalizat într-un stat european, a fost ridicat de poliţişti şi urmează să fie propus pentru reţinere pentru 24 de ore. Acesta este suspectat că ar fi plănuit un atentat terorist la o bază militară din România.

29 iun, 2017 | Agerpres

Bărbatul, zis ”Ibrahim”, este suspectat că promovează mesaje de susţinere a grupării teroriste, care a avut legătură cu atacurile de la Paris din noiembrie 2015, dar şi că distribuie pe reţelele de socializare imagini cu atacurile organizate de această grupare. În plus, el este suspectat că a transmis jihadiştilor date despre un obiectiv militar din România. Acesta a încercat să meargă în Siria pentru a convinge şi alte persoane să adere la gruparea teroristă Statul Islamic.

Procurorii DIICOT - ST Piteşti împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară efectuează joi dimineaţa trei percheziţii domiciliare pe raza judeţului Argeş, pentru prinderea unui bărbat suspectat de infracţiuni de terorism. Potrivit SRI, bărbatul ar fi dorit să organizeze un atentat terorist la o bază militară din România.

Acţiunea se desfăşoară în cadrul unui dosar penal în care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de promovare a unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unei infracţiuni de terorism şi culegerea sau deţinerea, în scopul transmiterii, ori punerea la dispoziţie de date şi informaţii despre obiective vizate de o entitate teroristă.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu luna noiembrie 2016, bărbatul, zis 'Ibrahim', a utilizat şi/sau utilizează şi în prezent, pe o reţea de socializare, mai multe conturi personale, prin intermediul cărora a postat şi distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, precum şi înregistrări cu atacuri ale DAESH şi execuţii, prin decapitare şi împuşcare, cu intenţia de a le face cunoscute şi de a determina câştigarea de noi adepţi capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.

Cu privire la infracţiunea de culegerea sau deţinerea, în scopul transmiterii, ori punerea la dispoziţie de date şi informaţii despre obiective vizate de o entitate teroristă, în primăvara anului 2015 suspectul s-a deplasat în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României, observând cu atenţie căile şi punctele de acces, precum şi modalitatea în care acesta este îngrădit.

'Datele şi informaţiile respective au fost culese de către suspect în scopul transmiterii ori punerii la dispoziţia unei entităţi teroriste salafiste şi pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai cărei adepţi au plecat în zona siriano-irakiană pentru a participa la jihad şi care a avut legătura cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13.11.2015', mai spune DIICOT.

În investigarea infracţiunilor de terorism, în conformitate cu dispoziţiile legale, DIICOT - Serviciul Teritorial Piteşti a beneficiat de sprijin informativ şi tehnic partea Serviciului Roman de Informaţii, autoritate naţională în materia prevenirii şi combaterii terorismului, pentru realizarea obiectivelor de securitate naţională.

Percheziţiile au fost efectuate cu sprijinul IPJ Argeş.

Potrivit SRI, cetăţeanul a adoptat o formă radicală a islamului în timpul şederii sale timp de mai mulţi ani pe teritoriul unui stat din UE, unde a dezvoltat legături cu membrii unui grup jihadist din ţara respectivă.

'Întors in România, cetăţeanul a desfăşurat în mod conspirat acţiuni de documentare detaliată asupra unui obiectiv militar de pe teritoriul României cu scopul declarat de a contribui la organizarea unui atentat terorist la acea bază', se arată într-un comunicat de presă al SRI.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO