Ungaria vrea și ea gaze din Marea Neagră românească, se negociază deja un acord

Ungaria dorește să își extindă cooperarea cu România în sectorul gazelor pentru a-și diversifica sursele de energie, iar companiile relevante negociază deja un acord, a declarat luni ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, citat de Reuters.
Mihai Nicuţ - lun, 10 mart. 2025, 13:35
Ungaria vrea și ea gaze din Marea Neagră românească, se negociază deja un acord

Szijjarto a afirmat că Ungaria este interesată să colaboreze cu România în domeniul energiei, deoarece România urmează să devină un exportator net de gaze naturale în perioada următoare, pe măsură ce un nou zăcământ offshore de gaze va începe producția în curând.

Forajul la zăcământul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, unul dintre cele mai mari depozite de gaze din Uniunea Europeană, care va dubla producția României și ar putea transforma țara într-un exportator net, ar putea începe în câteva săptămâni, arată Reuters.

Citește și:

Moment decisiv pentru proiectul Neptun Deep. Platforma de foraj Transocean Barents a plecat în largul Mării Negre VIDEO

„Acest nou zăcământ de gaze va fi singura sursă nouă de gaze din regiune care poate contribui la diversificarea energetică”, a declarat Szijjarto după semnarea unui acord de solidaritate energetică cu Sebastian Ioan Burduja, ministrul energiei din România.

Deja s-ar negocia un contract pentru livrările de gaze

gaze szijjarto ungaria„Companiile noastre sunt deja implicate în negocierile comerciale necesare și sperăm că vor ajunge la un acord care să reprezinte un progres pentru ambele țări”, a mai spus ministrul ungar de externe, citat de Reuters.

Szijjarto a adăugat că, anul trecut, interconectorul de gaze dintre cele două țări a fost utilizat pentru a tranzacționa un total de 1,8 miliarde de metri cubi. Capacitatea totală a interconectorului este de 2,6 miliarde de metri cubi pe an.

Aproximativ două treimi din importurile de gaze ale Ungariei provin din Rusia, dar presiunea crește asupra țării, alături de ce a pusă pe alți vecini, pentru a se diversifica mai rapid și a reduce dependența de energia rusească, în urma invaziei Moscovei în Ucraina din 2022.

Anul trecut, Ungaria a importat aproximativ 7,5 miliarde de metri cubi de gaze rusești prin gazoductul TurkStream și cantități suplimentare prin România, a declarat premierul Viktor Orban în decembrie. Țara dispune, de asemenea, de o producție internă de aproximativ 1-1,5 miliarde de metri cubi de gaze.

Un singur contract de vânzare de gaze, semnat până acum

La începutul acestui an, a apărut informația că OMV Petrom a semnat cu grupul german Uniper un contract pe cinci ani, pentru livrarea unei cantități totale de circa 1,4 miliarde de metri cubi de gaze (15 TWh), începând cu 2027, anul de debut al producției de gaze din câmpul Neptun Deep din Marea Neagră, cu rezerve comerciale de 100 de miliarde de metri cubi.

Christina Verchere, CEO al Petrom, nu a spus dacă și câte contracte de vânzare a gazelor din proiectul Neptun Deep vor fi semnate înainte de debutul exploatării din 20027, dar a spus că semnarea unor astfel de contracte în avans este o practică obișnuită pentru proiectele energetice mari.

“România este azi principala noastră piață. Peste 90% din producția noastră de gaze de astăzi este vândută în România, cu o cantitate mică exportată, inclusiv în Moldova. Este normal pentru proiecte de asemenea anvergură să se contracteze cantități în avans. Astfel de proiecte sunt o noutate pentru România, cu o asemenea anvergură. Vă asigur că România rămâne o piață atractivă pentru noi datorită proximității.

Este normal ca în această etapă a proiectului să începem activitatea de marketing și asta este o evoluție pozitivă pentru proiect. Dar, dacă priviți în jurul lumii, este o practică comună pentru proiecte de asemenea anvergură, să ai vânzări în avans”, a spus Christina Verchere, la conferința de presă legată de prezentarea rezultatelor anuale ale companiei, răspunzând unei întrebări.

CEO-ul companiei nu a dorit să ofere vreun detaliu referitor la ce cantități de gaze vor fi vândute înainte de demararea producției efective a zăcământului, spunând că politica comercială a companiei este confidențială.

Citește și:

Europa caută febril gaze pe continent, presată de schimbările geopolitice și de comportamentul imprevizibil al SUA. Unde sunt zăcămintele care vor produce primele gaze noi

 

Te-ar mai putea interesa și
Israelienii de la Nofar, pe ultima sută de metri pentru finalizarea unui nou parc fotovoltaic în România
Israelienii de la Nofar, pe ultima sută de metri pentru finalizarea unui nou parc fotovoltaic în România
Un parc fotovoltaic de 73 MW al celor de la Nofar urmează să primească autorizația de înființare de la ANRE săptămâna viitoare....
Arieratele bugetului general consolidat au crescut uşor în februarie 2025
Arieratele bugetului general consolidat au crescut uşor în februarie 2025
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 0,1%, în februarie 2025, comparativ cu luna precedentă, la ...
Putin se oferă să ajute Iranul după explozia devastatoare dintr-un port soldată cu cel puţin 25 de morţi
Putin se oferă să ajute Iranul după explozia devastatoare dintr-un port soldată cu cel puţin 25 de morţi
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a oferit să ajute Iranul în a face faţă exploziei care a zguduit cel mai mare port ...
Debitul Dunării, în creştere până la 6.000 mc/s pe parcursul săptămânii viitoare
Debitul Dunării, în creştere până la 6.000 mc/s pe parcursul săptămânii viitoare
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va creşte în următoarele zile până la 6.000 mc/s, situându-se ...