Uzina Ford Otosan din Craiova primește o finanțare de 435 mil. euro

Firma internațională de avocatură CMS a asistat compania producătoare de automobile Ford Otosan România într-o finanțare de 435 de milioane de euro acordată de un sindicat de bănci.
Robert Stan - mar, 26 mart. 2024, 11:21
Uzina Ford Otosan din Craiova primește o finanțare de 435 mil. euro

Conform oficialilor CMS, finanțarea de 435 de milioane de euro pentru Ford Otosan România este susținută de Societe Generale și BRD Groupe Societe Generale în calitate de Coordinating Mandated Lead Arrangers și Bookrunners. În consorțiul de bănci care asigură finanțarea se află Banca Comercială Română, Banca Transilvania, Garantibank International, Garanti Bank, BNP Paribas Paris Sucursala București, Citibank Europe Dublin Sucursala România și Unicredit Bank. Data limită pentru utilizarea creditului este de 15 martie 2026, iar rata dobânzii va fi formată din Euribor, plus 3%.

„Suntem încântați că am asistat Ford Otosan în această tranzacție de finanțare, care va juca un rol important în susținerea planurilor sale ambițioase și în consolidarea poziției sale de lider în producția de autovehicule din Europa”, a declarat Alina Tihan, Senior Counsel în departamentul Finance al CMS.

Ford Otosan România este deținută de Ford Otomotiv Sanayi A.Ș. (Ford Otosan) – societatea mixtă Ford în care Ford și Koç Holding sunt acționari majoritari. Ford Otosan este o companie cotată la bursă (18%), în care Ford Motor Company (41%) și Koç Holding A.Ș. (41%) dețin acțiuni egale, și este una dintre primele trei companii exportatoare din Turcia din 2004. CMS a asistat Ford Otosan în cadrul negocierii documentației de finanțare și a încheierii contractului.

„Suntem încântați că am obținut această finanțare și dorim să le mulțumim Alinei Tihan și Dianei Dona pentru îndrumarea lor. Echipa CMS a reușit să ne ofere consultanță excelentă și pragmatică și ne-a ținut la curent pe tot parcursul procesului”, a menționat și Cemal Cenk Tarhan, Treasury & Risk Management Lead al Ford Otosan.

În timp ce Gül Ertuğ, directorul financiar al Ford Otosan, a declarat că „uzina noastră de la Craiova joacă un rol semnificativ în stabilirea poziției de lider a Ford Otosan în producția de vehicule electrice în Europa. Suntem încântați să anunțăm semnarea unui acord de credit sindicalizat pentru finanțarea proiectelor de investiții în curs, în vehicule și inginerie la uzina de la Craiova, pentru a materializa planurile noastre de creștere în Europa. Acest credit este un pas strategic care evidențiază importanța uzinei de la Craiova în planurile de viitor ale Ford Otosan”.

Scopul finanțării este industrializarea viitoarelor modele Ford asamblate în România și extinderea liniilor de producție în următorii ani. Creditul are ca termen 7 ani.

La Craiova a început deja producția celor două modele ale gamei Courier – Transit și Tourneo, însă doar în versiunile cu motoare termice. În 2024 vor fi prezentate și versiunile cu sisteme electrice de propulsie. Un al treilea produs cu sistem electric de propulsie va fi și Ford Puma. Astfel cele trei vehicule asamblate în România – Transit Courier, Tourneo Courier și Puma – vor avea atât variante alimentate cu benzină, cât și cu energie electrică.

În 2023, uzina Ford Otosan din Craiova a asamblat 190.964 de vehicule Ford.

Înființată în 1999, CMS este o organizație multi-jurisdicțională de firme de avocatură care oferă servicii complete de consultanță juridică și fiscalitate. Cu peste 70 de birouri în peste 40 de țări din lume și cu peste 5.000 de avocați, CMS are o experiență îndelungată în consultanță locală și transfrontalieră.

Cu peste 600 de avocați în 16 birouri din Europa Centrală și de Est și cu capacitatea de a practica dreptul englez în ECE, CMS asistă clienți din România atât în chestiuni locale, cât și multijurisdicționale.

Citește și:
– ACAROM: Producția de mașini a României s-a majorat cu 13,6% în primele două luni din 2024
– Ford Puma, SUV-ul „made in Romania”, retehnologizat printr-un facelift

 

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...