Uzina Ford Otosan din Craiova primește o finanțare de 435 mil. euro

Firma internațională de avocatură CMS a asistat compania producătoare de automobile Ford Otosan România într-o finanțare de 435 de milioane de euro acordată de un sindicat de bănci.
Robert Stan - mar, 26 mart. 2024, 11:21
Uzina Ford Otosan din Craiova primește o finanțare de 435 mil. euro

Conform oficialilor CMS, finanțarea de 435 de milioane de euro pentru Ford Otosan România este susținută de Societe Generale și BRD Groupe Societe Generale în calitate de Coordinating Mandated Lead Arrangers și Bookrunners. În consorțiul de bănci care asigură finanțarea se află Banca Comercială Română, Banca Transilvania, Garantibank International, Garanti Bank, BNP Paribas Paris Sucursala București, Citibank Europe Dublin Sucursala România și Unicredit Bank. Data limită pentru utilizarea creditului este de 15 martie 2026, iar rata dobânzii va fi formată din Euribor, plus 3%.

„Suntem încântați că am asistat Ford Otosan în această tranzacție de finanțare, care va juca un rol important în susținerea planurilor sale ambițioase și în consolidarea poziției sale de lider în producția de autovehicule din Europa”, a declarat Alina Tihan, Senior Counsel în departamentul Finance al CMS.

Ford Otosan România este deținută de Ford Otomotiv Sanayi A.Ș. (Ford Otosan) – societatea mixtă Ford în care Ford și Koç Holding sunt acționari majoritari. Ford Otosan este o companie cotată la bursă (18%), în care Ford Motor Company (41%) și Koç Holding A.Ș. (41%) dețin acțiuni egale, și este una dintre primele trei companii exportatoare din Turcia din 2004. CMS a asistat Ford Otosan în cadrul negocierii documentației de finanțare și a încheierii contractului.

„Suntem încântați că am obținut această finanțare și dorim să le mulțumim Alinei Tihan și Dianei Dona pentru îndrumarea lor. Echipa CMS a reușit să ne ofere consultanță excelentă și pragmatică și ne-a ținut la curent pe tot parcursul procesului”, a menționat și Cemal Cenk Tarhan, Treasury & Risk Management Lead al Ford Otosan.

În timp ce Gül Ertuğ, directorul financiar al Ford Otosan, a declarat că „uzina noastră de la Craiova joacă un rol semnificativ în stabilirea poziției de lider a Ford Otosan în producția de vehicule electrice în Europa. Suntem încântați să anunțăm semnarea unui acord de credit sindicalizat pentru finanțarea proiectelor de investiții în curs, în vehicule și inginerie la uzina de la Craiova, pentru a materializa planurile noastre de creștere în Europa. Acest credit este un pas strategic care evidențiază importanța uzinei de la Craiova în planurile de viitor ale Ford Otosan”.

Scopul finanțării este industrializarea viitoarelor modele Ford asamblate în România și extinderea liniilor de producție în următorii ani. Creditul are ca termen 7 ani.

La Craiova a început deja producția celor două modele ale gamei Courier – Transit și Tourneo, însă doar în versiunile cu motoare termice. În 2024 vor fi prezentate și versiunile cu sisteme electrice de propulsie. Un al treilea produs cu sistem electric de propulsie va fi și Ford Puma. Astfel cele trei vehicule asamblate în România – Transit Courier, Tourneo Courier și Puma – vor avea atât variante alimentate cu benzină, cât și cu energie electrică.

În 2023, uzina Ford Otosan din Craiova a asamblat 190.964 de vehicule Ford.

Înființată în 1999, CMS este o organizație multi-jurisdicțională de firme de avocatură care oferă servicii complete de consultanță juridică și fiscalitate. Cu peste 70 de birouri în peste 40 de țări din lume și cu peste 5.000 de avocați, CMS are o experiență îndelungată în consultanță locală și transfrontalieră.

Cu peste 600 de avocați în 16 birouri din Europa Centrală și de Est și cu capacitatea de a practica dreptul englez în ECE, CMS asistă clienți din România atât în chestiuni locale, cât și multijurisdicționale.

Citește și:
– ACAROM: Producția de mașini a României s-a majorat cu 13,6% în primele două luni din 2024
– Ford Puma, SUV-ul „made in Romania”, retehnologizat printr-un facelift

 

Te-ar mai putea interesa și
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a majorat tarifele la import pentru o gamă largă de bunuri de larg consum, inclusiv vin, bere, dulciuri, biscuiţi şi şampon, produse în ţările care susţin sancţiunile impuse Moscovei,......
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezenţa virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) ...
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O companie românească de utilități folosește analiză complexă de date pentru reducerea pierderilor de apă. ApaVital ...
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru județe
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, două atenţionări Cod portocaliu şi Cod galben de ...