Vacanța mare devine tot mai mică. Inflația și prudența consumatorilor afectează încasările industriei turismului – analiză XTB România

Perioada de vară este, prin definiție, și sezonul vacanțelor, ceea ce este așteptat să genereze încasări mulțumitoare pentru industria turismului, însă anul acesta, există mai multe provocări care încurcă inclusiv așteptările investitorilor, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România, companie de tranzacționare pe bursele internaționale.
Radu Puiu - vin, 16 aug. 2024, 21:56
Vacanța mare devine tot mai mică. Inflația și prudența consumatorilor afectează încasările industriei turismului - analiză XTB România

Temperaturi record, prețuri în creștere la cazări și atracții turistice supraaglomerate sunt doar câteva aspecte care pot descrie destul de bine actuala perioadă de vacanțe. Având în vedere această situație, se poate spune că minusurile au efect asupra rezultatelor financiare ale celor mai cunoscute companii din domeniul ospitalier?

În urma redresării inegale a sectorului hotelier din SUA după pandemie, călătoriile de afaceri și-au revenit, reducând decalajul de performanță față de hotelurile de agrement. Cu toate acestea, în ciuda acestei tendințe pozitive, performanța generală a sectorului rămâne sub nivelurile prepandemice, previziunile pentru 2024 ajustând așteptările în jos.

Valorile sunt variate, unele regiuni înregistrând o majorare a veniturilor, în timp ce altele înregistrează o scădere, influențată de factori economici precum inflația și ratele de economisire. În plus, o scădere notabilă a volumului tranzacțiilor din sectorul hotelier evidențiază provocările permanente ale domeniului.

De exemplu, Lemon Tree Hotels, un lanț hotelier din India, a suferit o scădere pe 8 august la un minim de peste două luni, după ce profitul său a scăzut, ratând estimările analiștilor. Profitul net al operatorului de hoteluri de lux a scăzut cu 28,6% de la an la an în trimestrul încheiat în iunie 2024. În același timp, cheltuielile totale ale grupului au crescut cu 30%.

Pe de altă parte, acțiunile Airbnb s-au depreciat pe 7 august, pe măsură ce investitorii au interpretat rezultatele mixte ale celui de-al doilea trimestru, cu profituri care au fost mai slabe decât se prognoza. De asemenea, compania a avertizat că observă o încetinire a cererii în SUA, arată Radu Puiu.

Directorul executiv al companiei, Brian Chesky, a afirmat că au observat termene de rezervare mai scurte la nivel global și unele semne de încetinire a cererii din partea oaspeților din SUA, iar perspectivele companiei pentru al treilea trimestru încorporează tendințele recente. Acest lucru se întâmplă în ciuda entuziasmului provocat de Jocurile Olimpice și de creșterea puternică din regiunile America Latină și Asia Pacific.

Al doilea trimestru a adus o continuare a unei tendințe mai lente a creșterii rezervărilor pentru Airbnb. Valoarea totală a tuturor rezervărilor prin intermediul Airbnb a crescut cu 11% de la an la an, ajungând la 21,2 miliarde de dolari pentru perioada de trei luni. Aceasta reprezintă o scădere față de creșterea de 12% a rezervărilor din primul trimestru, de 15% în ultimul trimestru din 2023 și de 17% în al treilea trimestru din 2023.

Comentariul Airbnb este foarte probabil să alimenteze și mai mult teza de slăbire a consumului adoptată de mulți participanți la piață în acest moment. Un alt aspect ce trebuie subliniat este acela că ritmul de creștere Airbnb încetinește pe măsură ce elementul de „revenge travel” (călătorii mai frecvente decât în perioada prepandemică, populația dorind să compenseze după lockdown) se estompează.

Booking a raportat o creștere mai lentă decât cea preconizată a numărului de nopți de cazare rezervate. Compania a declarat că a observat o „slăbiciune” în călătoriile europene, punctează analistul din cadrul XTB România.

Un nou raport al Comisiei Europene de Călătorii privind cheltuielile de turism și tendințele de călătorie, publicat în al doilea trimestru al anului 2024 și prezentat de Bloomberg, confirmă faptul că cererea pentru regiune continuă să crească.

Potrivit raportului, se estimează că turiștii internaționali vor cheltui anul acesta în Europa o sumă record de 800 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 37% față de nivelul de 583 de miliarde de euro înregistrat înainte de pandemie, conform datelor Organizației Mondiale a Turismului a Organizației Națiunilor Unite.

Reducerea dobânzilor, impulsul salvator?

Sosirile vizitatorilor străini au crescut cu 6% față de 2019 până în prezent, marcând un nou record pentru Europa. Totuși, această valoare record nu este datorată doar unei cereri în creștere, ci mai degrabă este o urmare a unei creșteri agresive a costurilor de cazare și a altor costuri adiacente unei vacanțe în comparație cu perioada dinainte de 2020.

Compania de date din sectorul ospitalier STR și Tourism Economics și-au redus recent previziunile privind creșterea cererii hoteliere în Statele Unite. Firmele de evaluare estimează acum o creștere mai modestă de 2,1% a tarifelor medii zilnice în acest an, în scădere față de estimarea anterioară de 3,1%.
În timp ce industria rămâne prudent optimistă în ceea ce privește restul anului, redresarea hotelurilor accesibile depinde de revenirea călătoriilor de agrement și de potențialele reduceri ale ratei dobânzii. O creștere între 2,1% și 2,4% ar fi mai mică decât creșterea inflației de 3,4% prognozată de către membrii Federal Reserve Bank of Philadelphia.

CBRE, companie lider în sectorul imobiliar comercial, a declarat că oferta tot mai mare de închirieri pe termen scurt și de vacanță și revenirea ofertelor mai accesibile pentru navele de croazieră ar putea reprezenta un alt element de concurență pentru sectorul ospitalier tradițional, subliniază analistul financiar din cadrul XTB România.

Totuși, reducerea ratelor dobânzilor, atât de așteptată de către piețele de capital, ar putea contribui la atenuarea unei părți din presiunea financiară asupra consumatorilor, ceea ce ar putea stimula cererea pentru hoteluri mai accesibile.

Dacă Rezerva Federală va reduce ratele dobânzilor, există optimismul că cererea hotelieră se va îmbunătăți în ultima parte a anului, cu scăderi mai puțin severe datorită unui mediu economic în general mai bun, care va reduce presiunea bugetară în rândul populației.

Despre XTB:
Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com.

Avertisment cu privire la riscuri:
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Te-ar mai putea interesa și
Câciu spune că puterea de cumpărare din acest moment este net superioară inflaţiei cumulate în perioada 2020-2024
Câciu spune că puterea de cumpărare din acest moment este net superioară inflaţiei cumulate în perioada 2020-2024
Planul în trei etape promis la intrarea la guvernare s-a îndeplinit, iar în prezent puterea de cumpărare este net superioară inflaţiei cumulate, a afirmat ministrul Investiţiilor şi......
Producţia de carne de pasăre a României a crescut cu peste 9,2% în iulie 2024 – date INS
Producţia de carne de pasăre a României a crescut cu peste 9,2% în iulie 2024 – date INS
Producţia de carne de pasăre s-a majorat în iulie 2024, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi faţă ...
Huawei vrea să concureze cu Apple în China prin lansarea unui smartphone care se pliază de trei ori
Huawei vrea să concureze cu Apple în China prin lansarea unui smartphone care se pliază de trei ori
Grupul chinez de tehnologie Huawei a prezentat marţi noul Mate XT, un smartphone în forma literei Z care se pliază de ...
SVN România își extinde activitatea peste granițe și vinde apartamente în proiecte din Bali, Bulgaria, Dubai, Spania și Zanzibar
SVN România își extinde activitatea peste granițe și vinde apartamente în proiecte din Bali, Bulgaria, Dubai, Spania ...
Compania a încheiat deja contracte de exclusivitate și co-exclusivitate pentru câteva zeci de proiecte rezidențiale din ...