Valoarea nominală maximă a tichetului de masă „îngheţată” la 30 lei. Algoritmul prin care guvernul a ajuns la acest rezultat

Valoarea nominală maximă a tichetului de masă este de 30 de lei în perioada aprilie - septembrie 2023 inclusiv, conform unui Ordin al Ministerului de Finanţe şi Ministrului Muncii, care a intrat în vigoare la 31 martie. Algoritmul în baza căruia se obţine valoarea nominală maximă a tichetului de masă a fost explicat la solicitarea Economica.net de către oficialii Ministerului Muncii.
Cristina Şomănescu - lun, 03 apr. 2023, 12:42
Valoarea nominală maximă a tichetului de masă

Reamintim că începând cu 1 iulie 2022 valoarea nominală a tichetului de masă e de cel mult 30 de lei, conform Legii nr. 187/2022.
„Îngheţarea” valorii nominale a tichetului de masă la 30 de lei până în septembrie 2023 inclusiv a fost oficializată prin publicarea Ordinului comun al Ministrului de Finanţe şi Mininstrului Muncii nr. 1263/nr. 654 din 2023 în Monitorul Oficial din 31 martie.

Oficialii Ministerului Muncii au explicat la solicitarea Economica.net cum se stabileşte valoarea nominală maximă a tichetului de masă şi de ce sunt decalate semestrele în actul normativ care reglementează acest subiect.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2019 a intrat în vigoare Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.
Conform prevederilor art. 32 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 165/2018, valoarea nominală maximă a biletelor de valoare se indexează, semestrial, cu indicele preţurilor de consum, înregistrat la mărfurile alimentare, comunicat de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Potrivit art. 32 alin. (2) din Legea nr. 165/2018, în cazul în care din aplicarea prevederilor alin. (1) rezultă o valoare nominală indexată mai mică decât ultima valoare nominală indexată, pentru perioadele următoare, valoarea nominală a biletului de valoare rămâne nemodificată.
După publicarea indicilor de creştere a preţurilor de consum înregistrați la mărfurile alimentare comunicaţi de INS, conform art. 33 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018, se va calcula valoarea nominală indexată a tichetului de masă şi va fi supus spre aprobare și publicare proiectul de Ordin pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă.
Valoarea nominală indexată a unui tichet de masă se stabileşte prin înmulţirea ultimei valori nominale indexate a unui tichet de masă cu indicele creşterii preţurilor de consum înregistrat la mărfurile alimentare, comunicat de INS, calculat ca raport între nivelul mediu realizat al acestui indice pe ultimul semestru constituit din şase luni calendaristice întregi, începând cu luna februarie 2019 şi nivelul mediu al aceluiaşi indice pe penultimul semestru, raportat la prevederile art. 33 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018.
Astfel, potrivit articolului 33 alineatul (3) din HG nr. 1045/2018, ţinând seama de datele calendaristice la care se comunică indicii realizaţi ai preţurilor de consum de către INS, valoarea nominală a unui tichet de masă, valabilă în ultima lună a semestrului constituit conform alineatului (1), se utilizează şi pentru primele două luni ale semestrului următor.
Astfel, valoarea nominală indexată a unui tichet de masă, rotunjită potrivit prevederilor OUG nr. 18/2006 pentru completarea art. 3 din OUG nr. 59/2005 privind unele măsuri de natură fiscală şi financiară pentru punerea în aplicare a Legii nr. 348/2004 privind denominarea monedei naţionale, aprobată prin Legea nr. 187/2006 și potrivit articolului 14 al Legii nr. 165/2018 privind acordarea tichetelor de masă, este de 30 lei și este valabilă pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023 până în luna iulie 2023 inclusiv.
Datorită indicilor preturilor de consum care sunt publicați aproximativ la jumătatea lunii în curs pentru luna anterioară, perioada de aplicare a valorii nominale indexate a unui tichet de masă se aplică și pentru primele 2 luni ale următorului semestrului, perioadă în care se va calcula și se va supune spre aprobare noua valoare indexată calculată”, au spus pentru Economica.net oficialii Ministerului Muncii.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...