Vânzările de maşini electrice şi hibride au crescut în România de peste două ori anul trecut

Maşinile electrice reprezintă sub 1% din piaţa mondială totală, însă vânzările lor cresc mai repede decât orice segment, inclusiv în România, unde anul trecut s-au vândut aproape trei exemplare pe lună, cu peste 120% mai multe decât în 2014, potrivit datelor publicate, luni, de site-ul de anunţuri Autovit.ro.
Economica.net - lun, 14 mart. 2016, 11:15
Vânzările de maşini electrice şi hibride au crescut în România de peste două ori anul trecut

„Maşinile electrice sunt încă rare pe şoselele din România, însă acest lucru se va schimba în următorii ani, fiindcă multe lucruri se îmbunătăţesc în domeniu şi preţurile acestor maşini scad, în timp ce performantele lor se dezvoltă”, a afirmat directorul de vânzări al Autovit.ro, Cristian Cojocaru.

În 2014 s-au vândut mai puţin de o maşină pe lună, în timp ce anul trecut au ajuns la clienţi aproximativ 36 exemplare. Motivul pentru care sunt înregistrare puţine maşini de acest tip este faptul că nu există încă programe complexe de subvenţionare de la stat, spun specialiştii.

În România, primele subvenţii de înmatriculare pentru astfel de autoturisme au fost lansate anul trecut, în timp ce ţările din Europa de Vest susţin clienţii încă din 2011.

Guvernul a mărit prima acordată la achiziţia de vechicule ecologice de la 12.000 de lei la 20.000 de lei. Această reducere se aplică doar pentru maşinile pur electrice prin programul Rabla. În acelaşi timp, cei care cumpără maşini hibride vor beneficia de un ecotichet în valoare de 5.000 de lei.

Cea mai mare problemă a maşinilor electrice este autonomia, care nu depăşeşte 400 de kilometri. În plus, în România există doar câteva zeci de staţii de încărcare în toată ţara, iar preţul este încă unul mare. O maşina electrică de clasă medie poate trece de 30.000 de euro, mult peste suma pe care românii ar fi dispuşi să o platească pentru un autoturism, mai spun specialiştii.

În Uniunea Europeană vânzările de maşini 100% electrice au crescut cu 47% anul trecut, la peste 91.000 de unităţi, pe piaţa fiind aproape 20 de modele.

În 2015, mărci precum Renault ZOE a ajuns la peste 20.000 de clienţi, Nissan Leaf şi Tesla Model S şi-au găsit peste 15.000 de cumpărători, iar Volkswagen a livrat peste 11.000 de unităţi e-Golf, top cinci fiind încheiat de Kia Soul EV. Chiar dacă maşinile electrice au aproximativ 1% din piaţa mondială, acest segment cunoaşte cea mai rapidă creştere.

În Europa, preţurile maşinilor electrice diferă de la ţară la ţară şi sunt influenţate de subvenţiile oferite de stat. Astfel, în Norvegia, Danemarca, Olanda, Franta şi Marea Britanie sumele acoperite de stat pot ajunge la 10.000 euro pentru fiecare autoturism 100% electric vândut.

În general, modele precum Renault ZOE şi Citroen C-Zero pot fi achiziţionate şi la sub 20.000 de euro, Nissan Leaf la peste 23.000 euro, BMW i3 şi Volkswagen e-Golf la peste 30.000 euro şi Tesla Model S, la peste 65.000 euro.

O analiză recentă a Bloomberg New Energy Finance estimează că în 2.022 costurile maşinilor electrice vor fi, în medie, sub cele ale maşinilor pe benzină şi motorină, aici fiind luate în calcul preţul de achiziţie şi costurile de operare şi întreţinere.

Acest lucru se va întampla mai ales fiindcă bateriile vor fi tot mai ieftine şi mai perfomante. „În prezent, costurile cu bateria reprezintă o treime din costurile totale de producţie a maşinii electrice, dare le au scăzut cu 65% din 2010 până acum şi vor continua să scadă, astfel încât în 2.030 să ajungă să fie de trei ori mai mici decât în prezent”, precizează Cristian Cojocaru.

Pe Autovit.ro, numărul anunţurilor pentru maşini elecrice nu a fost mare, însă a existat diversitate, preţurile maşinilor scoase la vînzare fiind de la sub 10.000 euro, până la peste 130.000 euro. Oferta se va diversifica, mai ales că în timp se va crea şi o piaţă a maşinilor electrice second-hand.

România rămâne tot pe ultimele locuri în ceea ce priveşte achiziţia de autovehicule prietenoase cu mediul înconjurător şi în care Norvegia, Franţa, Olanda, Marea Britanie şi Germania deţin supremaţia.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova confirmă că duce negocieri cu Washingtonul pentru un eliberarea baschetbalistei americance Brittney Griner în schimbul traficantului de arme Viktor Bout
Moscova confirmă că duce negocieri cu Washingtonul pentru un eliberarea baschetbalistei americance Brittney Griner în ...
Un diplomat rus a confirmat sâmbătă că Moscova şi Washingtonul discută despre un posibil schimb de prizonieri care îi implică mai ales pe un traficant de arme rus reţinut în Statele Unite......
Scade numărul de infectări cu SARS-CoV-2. 4.684 de cazuri noi au fost raportate în ultimele 24 de ore, cu 1.026 mai puține față de ziua precedentă
Scade numărul de infectări cu SARS-CoV-2. 4.684 de cazuri noi au fost raportate în ultimele 24 de ore, cu 1.026 mai puține ...
Un număr de 4.684 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 1.026 ...
Hidroelectrica scoate la închiriere locuințe
Hidroelectrica scoate la închiriere locuințe
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării, a lansat un anunț de închiriere a unor locuințe ...
Evoluție modestă a lucrărilor pentru construirea centurii de sud a Timișoarei, în ciuda avertizărilor transmise de Grindeanu privind rezilierea contractului
Evoluție modestă a lucrărilor pentru construirea centurii de sud a Timișoarei, în ciuda avertizărilor transmise de ...
Constructorul de pe şantierul centurii ocolitoare de sud a municipiului Timişoara, Tirrena Scavi, continuă lucrările ...