1EUR = 4.8357 RON | Bucureşti 33 º

IT&C

Vânzările de PC-uri au scăzut pentru al optulea trimestru consecutiv

Vânzările globale de calculatoare personale au scăzut cu 5,7% în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 68,9 milioane unităţi, perioada iulie-septembrie 2016 fiind al optulea trimestru consecutiv de scădere a vânzărilor globale de PC-uri, cea mai lungă perioadă de declin înregistrată în istoria industriei de calculatoare personale, arată un raport publicat marţi de firma de consultanţă Gartner.

12 oct, 2016 | Agerpres

La rândul său, firma de consultanţă International Data Corporation susţine că un număr de 68 de milioane de PC-uri au fost livrate la nivel mondial în trimestrul al treilea, în scădere cu 3,9% în ritm anual.

'Există două chestiuni fundamentale care au afectat piaţa PC-urilor: prelungirea duratei de viaţă a calculatoarelor personale din cauza excesului de dispozitive şi cerea slabă a consumatorilor pentru PC-uri pe pieţele emergente', a declarat Mikako Kitagawa, principalul analist al Gartner. Potrivit unui sondaj efectuat de Gartner, pe pieţele mature majoritatea consumatorilor deţin şi utilizează cel puţin trei tipuri diferite de dispozitive 'computing' iar calculatorul personal nu este pe primele locuri în topul priorităţilor astfel că majoritatea consumatorilor nu simt nevoia să îşi modernizeze PC-ul la fel de des cum obişnuiau altădată. 'Pe pieţele emergente, gradul de penetrare a PC-urilor este scăzut dar consumatorii nu sunt interesaţi să deţină un PC. Consumatori de pe aceste pieţe utilizează în principal smartphone-uri sau phablete pentru nevoile lor de 'computing', susţine Mikako Kitagawa.

Atât Gartner cât şi IDC susţin că grupul chinez Lenovo şi-a păstrat poziţia de cel mai mare producător mondial de PC-uri cu o cotă de piaţă de aproximativ 21%, fiind urmat la foarte mică distanţă de grupul american Hewlett-Packard. În timp ce Lenovo a pierdut teren în trimestrul al treilea, atât HP cât şi Dell, ocupantul locului trei, şi-au majorat cota de piaţă.

Potrivit IDC creşterea modestă a vânzărilor în China, o piaţă importantă pentru Lenovo, a îngreunat eforturile companiei chineze de a-şi apăra poziţia de lider pe care o deţine din 2013. Trimestrul iulie-septembrie 2016 al fost al şasea trimestru consecutiv de scădere a vânzărilor de PC-uri pentru Lenovo, care a făcut însă progrese pe o serie de pieţe importante precum cea din SUA.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO