Cele patru operațiuni REPO ale BNR au calmat piața interbancară și scurta perioadă de lichiditate a funcționat ca o gură de oxigen pentru piață, generând scăderea dobânzilor. Scenariile negative care implică eșecul negocierilor sau pierderea fondurilor UE sunt probabil excluse pentru moment.
”Leul s-a depreciat la 5,12 față de euro la începutul lunii mai, pe fondul tulburărilor politice de după primul tur al alegerilor prezidențiale. Considerăm că 5,05-5,10 este, în linii mari, noua bandă de confort pentru BNR. Transferul puternic al cursului de schimb valutar către inflație și rolul important jucat de euro/leu pentru încrederea consumatorilor ar trebui să limiteze deprecierea bruscă a RON pe termen scurt”, arată raportul lunar de analiză al BCR.
Raportul zilnic al ING Bank arată că, ”euro/leu s-a stabilizat în intervalul 5,02-5,04 în ultimele zile și nu ne așteptăm ca banca centrală să fie dispusă să coboare din nou sub 5,00 sau 5,02. Prin urmare, considerăm că euro/leu este asimetric în acest moment și mai degrabă o piață pentru surprize negative în cadrul negocierilor”.
O apreciere a leului până la un nivel de sub 5 lei pentru un euro este doar o situație pe termen scurt. Pe termen lung, specialiștii ING Bank precănizează că, pe piața valutară, BNR va menține un control ferm asupra leului, dar va permite o ușoară depreciere.
”Din intervalul actual de 5,04–5,07, anticipăm o depreciere treptată până la 5,10 până la sfârșitul anului 2025 și până la 5,18 până la sfârșitul anului 2026. În condiții normale de piață și cu îmbunătățirea fluxurilor de fonduri din UE, o depreciere mai accentuată ar fi probabil inacceptabilă pentru factorii de decizie în această etapă”, arată ING Bank.
Economiștii Erste BCR arată că ”evaluarea bazată pe fundamentele macroeconomice arată că moneda este încă ușor supraevaluată, dar tindem să credem că BNR nu va permite o volatilitate mai mare în acest an”.