Veşti rele de la Romgaz: Profit în scădere cu 55 % pe 9 luni, din venituri în scădere

Veniturile totale producătorului de gaze naturale Romgaz Mediaş (SNG) au scăzut cu 8% până la puţin peste 3 (trei) miliarde de lei, pe primele 9 luni din 2013, faţă de aceeaşi perioadă a anului trcut, dar rezultatul net a scăzut cu peste 55%, până la 410 milioane de lei, potrivit raportului trimestrial trimis la Bursă. Standardele contabile internaţionale IFRS reduc scăderea de profitabilitate la -18,46%.
Adrian N. Ionescu - joi, 14 nov. 2013, 07:35
Veşti rele de la Romgaz: Profit în scădere cu 55 % pe 9 luni, din venituri în scădere

Veniturile din exploatare ale Romgaz (SNG) au scăzut faţă de primele 9 luni din 2012 cu peste 8%, până la 2,97 miliarde  de lei, iar rezultatul net a scăzut cu peste 55%, până la 410 milioane de lei, potrivit raportului trimis la  Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Calculele întocmite conform strandardelor IFRS arată o cifră de afaceri netă de 2,58 de miliarde de lei, cu 9,95% mai mică decât cea din primele 9 luni ale anului trecut, iar profitul este de  797 milioane de lei, în scpădere cu peste 18%.

„Productia livrată a fost cu 6,5% mai scazută deoarece cererea de consum a fost mai scăzută“, explică SNG în raportul trimis la BVB.

Oficialii Romgaz pun rezultatele mai slabe pe seama reglementărilor conform cărora producătorii de gaze naturale nu mai au obligaţia să livreze gaze în amestec intern cu import”, se spune în raport.

„Deşi preţul gazelor din producţia internă s-a majorat faţă de anul anterior, veniturile de exploatare au scăzut, atât din cauza scăderii cantităţilor de gaze interne livrate, cât şi a celor din import. Reducerea cantităţilor de gaze livrate din import se datorează prevederilor Ordinului ANRE nr.24/2013 pentru aprobarea Metodologiei de alocare a cantităţilor de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie necesare acoperirii consumului pe piaţa reglementată“, se spune în raport.

Alte explicaţii

Romgaz a pierdut anul acesta pe unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din ţară (InterAgro, compania miliardarului Ioan Niculae) şi nu prea a mai avut clienţi, potrivit lui Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE, citat de ECONOMICA.NET.

Tot ce-a făcut Romgaz a fost să stocheze. Avem stocuri record pentru această perioadă în perspectiva iernii: 2,5 miliarde de metri cubi, din 3 miliarde capacitate maximă, majoritatea fiind gaze produse de Romgaz. Ce n-a vândut Romgaz tot anul va vinde la iarnă pentru că vom impune o cotă de 34% din coş gaze de înmagazinare”, a maispus Havrileţ.

Cotaţia acţiunii Romgaz (SNG) a crescut cu 14 – 15 % faţă de preţurile la care a fost vândută în ofertă, în primele două zile de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Venituri din înmagazinare

Pe de altă parte, veniturile din vânzarea de servicii au crescut cu 153 milioane RON, în primele 9 luni din 2013 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2012. „Această creştere se datorează veniturilor din activitatea de înmagazinare (ca rezultat al majorării tarifelor reglementate pentru această activitate), cât şi veniturilor obţinute din producerea de energie electrică pe înregistrate odată cu preluarea CTE Iernut (1 februarie 2013)“.

Profil

Romgaz operează 3.257 de sonde de producţie a gazelor care exploatează 147 de zăcăminte comerciale şi deţine 29 de sonde de explorare în nouă perimetre continentale de explorare.

Este unul dintre cei doi mari oproducători de gaze naturale din România, concurentul său principal fiind OMV Petrom, care extrage cantităţi similare.

Romgaz a extras aproape 4,2 miliarde de metri cubi în primele 9 luni ale anului 2013, din care 136 de milioane de metri cubi în asociere cu Schlumberger.

Companiea este, de asemenea, şi deţinătorul a şase depozite de înmagazinare subterană a gazelor naturale, cu un volum total de lucru de 2,76 miliarde m³, având, potrivit ANRE, o cotă de piaţă de 90%.

Te-ar mai putea interesa și
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a încheiat un contract în valoare de 4,05 milioane de euro cu compania olandeză Rensen-Driessen Shipbuilding B.V. pentru construcţia şi livrarea unei nave fluviale. ...
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se va deschide luni, 29 iulie 2024,la ora 11. Acesta este situat în zona food-court ...
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate în trimestrul II
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate ...
Grupul german Mercedes-Benz şi-a redus previziunile privind marja anuală de profit, după vânzările slabe din trimestrul ...
România rămâne în procedura de deficit excesiv
România rămâne în procedura de deficit excesiv
Consiliul Uniunii Europene a deschis vineri proceduri oficiale contra statelor membre UE care se confruntă cu un deficit ...