Virgil Popescu: Fondul Proprietatea vrea ca Hidroelectrica să vândă energie ieftină băieților deștepți și nu direct românilor

În cursul dimineții de astăzi, Fondul Proprietatea a trimis un comunicat în care critică intervenția de acum câteva zile a ministrului Economiei, Virgil Popescu, prin care acesta acesta a solicitat companiei Hidroelectrica să vândă direct către populație energie electrică la prețuri mici.
Economica.net - joi, 23 iul. 2020, 14:16
Virgil Popescu: Fondul Proprietatea vrea ca Hidroelectrica să vândă energie ieftină băieților deștepți și nu direct românilor

„Este inacceptabil să asistăm la aceleași practici care, cu ani în urmă, au condus Hidorelectrica în insolvență. Membrii Guvernului ar trebui doar să respecte și să asigure cadrul legal în care să se desfășoare în siguranță operațiunile de afaceri, fără a interveni în deciziile managementului. România are o istorie cu politicienii care influențează deciziile de zi cu zi de afaceri ale companiilor de stat, cu consecințe negative grave asupra rezultatelor financiare ale acestora. Avem încredere că această situație nu va deveni un precedent, iar Guvernul va înțelege și va aplică principiile de guvernanță corporativă care asigură companiilor un cadru transparent pentru afaceri, astfel încât să rămână eficiente și profitabile pentru beneficiul economiei și al tuturor cetățenilor”, a declarat  Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments și Manager de portofoliu al Fondul Proprietatea

“În trecut, lipsa implementării codului de guvernanță corporativă a dus la rezultate negative pentru multe companii de stat. Un astfel de exemplu este Hidroelectrica, atunci când compania a încheiat contracte de vânzare a energiei electrice pe termen lung în condiții dezavantajoase sau când a fost forțată să achiziționeze energie electrică mai scumpă de la alți producători. Aceste decizii proaste, împreună cu multe altele, au condus la insolvența Hidroelectrica în 2012 și a durat cinci ani până când compania a depășit consecințele negative. Alte exemple mai recente cunoscute sunt: Romgaz, când s-a decis că firma să acorde reduceri anumitor clienți sau cazul Complexului Energetic Oltenia care a continuat să furnizeze lignit clienților care nu erau capabili sau refuzau să își respecte obligațiile comerciale”, mai spune FP.

Reacția ministrului Popescu a venit tot astăzi, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, prin care acuză Fondul Proprietatea că vrea să împiedice Hidroelectrica să vândă energie electrică la prețuri mici populației. Ministrul spune că pentru el în primul rând primează interesele românilor.

„Interesul românilor primează! Asta se pare că nu înțeleg multe persoane. Le-am solicitat celor de la Hidroelectrica să transmită volumul de investiții realizat în ultimii ani, când au avut prețuri mari la energia electrică, având în vedere că au folosit această scuză. De aceea, aș adresa o întrebare directorului Hidroelectrica, reprezentanților Fondului Proprietatea și reprezentanților statului român în CS al Hidroelectrica: unde este acel volum de investiții? Să înțeleg că este bine că nu au făcut investiții că să facă profit mare și să plătească dividende? Complet greșit, acest tip de politică este falimentar pe termen lung, iar interesul statului român și al românilor este să avem o companie puternică pe termen lung!”,  a precizat ministrul Economiei.

Popescu s-a declarat un susținător al ideii ca Hidroelectrica să vândă electricitate direct către consumatori și nu unor intermediari, care după aceea să o revândă mai scump către populație. Ministrul a acuzat FP că vrea să țină compania captivă unor clienți mari și că vor să o împiedice să între pe piață consumatorilor casnici.

„De asemenea, să înțeleg că este bine ce a făcut Hidroelectrica până acum: a vândut ieftin energie la furnizori, pe care aceștia o revând mult mai scump consumatorilor casnici!?! Asta în loc că Hidroelectrica să o vândă direct, mai ieftin decât o vând furnizorii, dar mai scump decât energia pe care o vinde în acest moment la furnizori?!?! Domnilor de la Fondul Proprietatea unde vedeți băieții deștepți în cele două scenarii prezentate mai sus? Eu văd aici o politică comercială greșită care trebuie să se schimbe în acest an, în contextul liberalizării prețului la energie electrică începând cu 1 ianuarie 2021. Nu vreau să mă gândesc că vreți să țineți compania captivă unor clienți mari și, astfel, împiedicați pătrunderea acesteia pe piața clienților casnici”, a declarat ministrul.

„Și că tot s-a pomenit de legea guvernanței corporative aș dori să reamintesc că există posibilitatea votului cumulativ care permite schimbarea întregii conduceri a unei companii la cererea unui acționar. Și de asemenea, atât timp cât voi fi ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri voi exercită calitatea de acționar în beneficiul românilor și nu voi permite niciunui acționar să îmi cenzureze cuvintele!

PS: Nu pot acceptă să primesc lecții de bună-purtare și de guvernanță corporativă în contextul în care un acționar înțelege să „susțînă” (sub ce formă nu reiese clar, dar cel mai probabil financiar) unul sau mai multe articole de presă dedicate companiei la care este acționar. Nu pot acceptă asta din două motive: 1. Dacă tot ce ai de spus este legitim și corect, de ce trebuie „susținut” articolul în care-ți transmiți mesajul? Și 2. Ce ne facem cu toți ceilalți acționari care nu-și permit să “susțînă” articole de presă? Ei sunt mai puțini acționari sau nu au aceleași drepturi? Mai ușor cu lecțiile de moralitate, când practică nu te recomandă, asta aș vrea să rețînă distinșii domni de la FP.

Și pentru o corectă informare: SUSȚIN LISTAREA PE BURSĂ A HIDROELECTRICA cu un procent de 10% sau 15%! Este unul din obiectivele asumate că ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.”

Te-ar mai putea interesa și
Cristian Popa (BNR): În România există un exces de economisire bancară, care ar putea să meargă în economia reală prin intermediul bursei
Cristian Popa (BNR): În România există un exces de economisire bancară, care ar putea să meargă în economia reală ...
Există în România un exces de economisire bancară, care poate să meargă spre economia reală românească prin intermediul pieţei de capital, a afirmat miercuri, Cristian Popa, membru în......
Prețul bumbacului a atins marți un nivel record în ultimii zece ani. E foarte posibilă o nouă scumpire a hainelor
Prețul bumbacului a atins marți un nivel record în ultimii zece ani. E foarte posibilă o nouă scumpire a hainelor
Cotaţiile futures la bumbac au trecut marţi peste pragul de un dolar pentru o livră prima dată în ultimii zece ani, ...
Moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi citită joi și votată marțea viitoare
Moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi citită joi și votată marțea viitoare
Prima moţiune de cenzură depusă în Parlament care va fi dezbătută şi votată va fi cea iniţiată de Partidul Social ...
LEGO a înregistrat un profit operațional de un miliard de euro în primele șase luni din 2021, în creștere cu 104%
LEGO a înregistrat un profit operațional de un miliard de euro în primele șase luni din 2021, în creștere cu 104%
Grupul danez LEGO și-a făcut publice astăzi rezultatele financiare și operaționale pentru primele șase luni ale anului, ...