Voinea: Un buget nu se poate face pe poveşti cum se va îmbunătăţi colectarea

Construcţia bugetară nu poate lua în calcul o îmbunătăţire a colectării taxelor şi impozitelor, ci se bazează pe gradul de colectare din anul curent, iar o performanţă mai bună a încasărilor timp de trei luni consecutiv nu poate fi integrată în buget decât la rectificare, afirmă ministrul Bugetului.
Economica.net - Dum, 08 dec. 2013, 10:56
Voinea: Un buget nu se poate face pe poveşti cum se va îmbunătăţi colectarea

„Când se face, un buget nu se poate face pe poveşti cum se va îmbunătăţi colectarea. Se face pe nivelul colectării din anul precedent şi, dacă trei luni la rând ai încasări mai mari peste ce s-a programat, abia atunci, la rectificare, poate fi luat în calcul un venit suplimentar din îmbunătăţirea colectării. Chiar daca eu aş spune că vom încasa mai mult, nu am voie prin regulamentul european să pun această creştere în buget”, a spus ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Consumul intern nu a crescut în acest an întrucât suplimentul de venituri rezultat din reîntregirea salariilor bugetarilor şi majorarea pensiilor s-a dus către plata ratelor la bănci, iar sistemul bancar nu a întors aceşti bani în economie, afirmă ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

„Este adevărat că au crescut veniturile şi nu a crescut consumul, dar… În opinia noastră banii suplimentari s-au dus către sistemul bancar, la plata ratelor la bănci, şi nu s-au mai întors, creditarea nu a funcţionat”, a explicat Voinea .

Ministrul delegat pentru Buget nu crede însă în previziunile şefului Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, şi mizează pe o reluarea a creditării de al începutul anului viitor.

„Am încredere că de la începutul lui 2014, prin noul mecanism pe care Guvernul l-a adpotat şi anume garanţii pentru IMM de 2 miliarde lei, o sumă mare, deci jumătate de miliard de euro. Mai pun şi băncile 2 miliarde, în total 4 miliarde de lei, sunt împrumuturi pe care IMM le pot lua pentru capital de lucru”, a arătat Voinea.

Directorul direcţiei supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a declarat recent că creditarea nu va fi revigorată până în toamna anului viitor, întrucât băncile nu sunt dispuse să-şi asume riscuri noi în condiţiile în care va fi efectuată în 2014 o analiză a calităţii activelor în sistem, urmată de un test de stres.

„Până nu ştim ce va aduce evaluarea calităţii activelor şi rezultatele testului de stres nu văd reluarea creditării. Cred că activatea de creditare nu va cunoaşte o revigorare până în septembrie-octombrie anul viitor”, a declarat joi Cinteză la un forum bancar.

El a arătat că banca centrală nu mai poate solicita băncilor să constituie provizioane suplimentare, însă poate creşte cerinţa de capital, mai costisitoare pentru bancă decât provizionarea.

Potrivit unui sondaj realizat de BNR printre primele zece bănci din sistemul bancar în funcţie de active, aşteptările în ce priveşte oferta de creditare în ultimul trimestru al anului sunt în scădere pentru împrumuturi imobiliare pentru populaţie, precum şi pentru finanţarea companiilor, dar în stagnare pentru creditele de consum.

Te-ar mai putea interesa și
Agricover a investit 1 milion de euro în primului depozit din România destinat inputurilor agricole
Agricover a investit 1 milion de euro în primului depozit din România destinat inputurilor agricole
Agricover, grup de companii cu activități în agricultură, a inaugurat primului depozit din România destinat exclusiv inputurilor agricole, în urma unei investiții de 1 milion de euro.......
Germania – Preşedintele Frank-Walter Steinmeier promite continuitate în politica externă a Berlinului
Germania – Preşedintele Frank-Walter Steinmeier promite continuitate în politica externă a Berlinului
Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a promis comunităţii internaţionale continuitate în politica externă a ...
Peste 1,5 milioane de mașini electrice, înmatriculate în UE în 2023
Peste 1,5 milioane de mașini electrice, înmatriculate în UE în 2023
În 2023, 1.548.417 de autoturisme noi cu emisii zero au fost înmatriculate în UE. Aceasta corespunde unei cote de 14,5% ...
Danone a recrutat-o pe Delia Corniciuc de la PepsiCo Polonia pentru o poziție regională. Este noul Director de Marketing pentru regiunea Europa Centrală și de Est.
Danone a recrutat-o pe Delia Corniciuc de la PepsiCo Polonia pentru o poziție regională. Este noul Director de Marketing ...
Din această lună, Delia Corniciuc va coordona operațiunile de marketing ale Danone pentru categoriile de lactate proaspete ...