Wolfgang Schaeuble vrea un acord Brexit „rezonabil” pentru Londra

Londra oferă servicii financiare de care beneficiază întreaga Europă, iar Uniunea Europeană ar trebui să recunoască asta într-un acord Brexit "rezonabil" cu Marea Britanie, a afirmat sâmbătă ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, transmite Reuters.
Economica.net - sâm, 04 feb. 2017, 13:30
Wolfgang Schaeuble vrea un acord Brexit

„Nu vrem să-i pedepsim pe britanici pentru deciziile lor. Vrem să păstrăm Regatul Unit aproape de noi”, a afirmat oficialul german într-un interviu acordat publicaţiei Tagesspiegel.

„City of London este un centru financiar care serveşte întreaga economie europeană. Londra oferă o calitate a serviciilor financiare care nu este găsită pe continent. Asta se va schimba puţin după separaţie, dar trebuie să găsim reglementări rezonabile cu Marea Britanie„, a explicat Wolfgang Schaeuble.

Premierul Theresa May a declarat luna trecută că Marea Britanie va părăsi piaţa unică europeană, o mutare care va izola City-ul londonez de mulţi dintre clienţii săi. Băncile, companiile de asigurări, firmele de gestionare a activelor şi investitorii se întreabă cum îşi vor putea servi în viitor clienţii de pe continent.

În prezent, băncile cu sediul în Marea Britanie pot oferi gratuit servicii în UE pe baza unui sistem de tip „paşaport”, considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieţei unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Însă, acest lucru este pus sub semnul întrebării după ce britanicii au votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană.

Drepturile de paşaport sunt un factor important care stă la baza poziţiei Londrei de centru financiar global. Pierderea acestor drepturi ar fi o lovitură pentru industria serviciilor financiare, responsabilă pentru 12% din Produsul Intern Brut al Marii Britanii. Aproape 5.500 de firme înregistrate în Marea Britanie folosesc drepturile de paşaport pentru a opera în alte state.

Alternativa la sistemul de tip „paşaport” include „regimul pentru a treia ţară” (TCR), prin care UE permite firmelor de servicii financiare cu sediul în Marea Britanie să-şi servească clienţii continentali cu condiţia respectării reglementărilor similare cu cele aflate în vigoare în blocul comunitar.

Pe de altă parte, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Wolfgang Schaeuble sprijină eforturile principalului centru financiar al Germaniei – Frankfurt – de a atrage o parte din bancherii care în prezent lucrează la Londra.

Analiştii susţin că acest oraş ar putea fi unul dintre principalii câştigători ai unui eventual exod al bancherilor de la Londra. Însă oraşe precum Paris şi Dublin se anunţă concurenţi serioşi, iar unele bănci americane ar putea să transfere la New York unele dintre posturile de la Londra. Citeşte mai multe pe Agerpres.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...