Zentiva Bucureşti îşi împrumută la dobândă sub piaţă compania mamă Sanofi. Echitabil, spun oficialii

Productorul de medicamente Zentiva Bucureşti (SCD) şi-a împrumutat acţionarul majoritar, Sanofi, cu 45 de milioane de lei, la o dobândă inferioară cu 0,15% mediei interbancare ROBOR, potrivit unui raport trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). „Tranzacţia este echitabilă“, spun oficialii Zentiva.
Adrian N. Ionescu - mar, 19 mart. 2013, 13:49
Zentiva Bucureşti îşi împrumută la dobândă sub piaţă compania mamă Sanofi. Echitabil, spun oficialii

Sanofi SA (Franţa) mai are de dat înapoi firmei din Bucureşti alte peste 45 de milioane de lei, potrivit înregistrărilor contabile din data de 18 martie 2013, se mai spune în raportul trimis de Zentiva Bucureşti (SCD) la BVB.

Suma împrumutată acum trebuie rambursată până la 21 mai 2013, altfel, cinci zile mai târziu, va intra în vigoare o penalitate de neplată de +1% la dobânda „aplicabilă“.

Zentiva este un finanţator obişnuit al Sanofi. Acum un an a împrumutat de la Zentiva Bucureşti 50 de milioane de lei şi avea de dat înapoi 100 de milioane. În 17 ianurie Zentiva împrumuta Sanofi cu 40 de milioane pe trei  luni, de asemeni la un cost sub piaţă.

Şi de Sărbătorile de iarnă, pe 21 decembrie,  Sanofi a împrumutat de la filiala sa din Bucureşti 20 de milioane în aceleaşi condiţii, cu scadenţa la 4 ianuarie, iar raportetle de acest fel sunt mai numeroase pe pagina de la Bursă a Zentiva Bucureşti (SCD).

Zentiva Bucureşti (fosta Sicomed) a fost preluată de Grupul Sanofi Aventis odată cu grupul Zentiva şi de atunci încearcă să scoată fabrica bucureşteană de la Bursa din Bucureşti. Unii dintre acţionari s-au opus cu succes până acum.

Sanofi Aventis controlează trei sferturi din acţiunile SCD, prin vehiculul de investiţii Venoma Holdings Limited din Cipru (aproape 51%) şi prin Zentiva Cehia (aproape 24%), acţionarii mici având restul.

Suma pe care Zentiva Bucureşti (SCD)  a împrumutat-o acum  companiei mamă depăşeşte profitul net preliminar pe anul trecut, de puţin peste 30 de milioane de lei, acesta fiind în scădere cu aproape 10% faţă de 2011.

Ieri, oficialii Zentiva nu au răspuns în timp util întrebărilor ECONOMICA.NET:
*De ce Zentiva a împrumutat pe Sanofi la o rată a dobânzii sub piaţă (cu 0,15 % sub ROBOR) şi ce câştigă Zentiva România din această operaţiune (altceva decât bani)?
*Creanţa de 45 de milioane pe care Zentiva o are asupra Sanofi este tot un împrumut?
*Care a fost cauza scăderii profitului pe 2012 cu aproape  10% faţă de 2011?

 

Ce spune Zentiva

Zentiva consideră  „echitabil“ felul în care îşi împrumjută compania mamă. Oficialii Zentiva invocă în susţinerea lor faptul că auditorul ar fi confirmat echitatea tranzacţiei:

„Considerăm această tranzacţie ca fiind una echitabilă pentru ambele părţi implicate, fapt confirmat şi de către auditorul extern Ernst & Young în cazul celorlalte împrumuturi încheiate de societate cu Sanofi SA (Franţa).

Aceste rapoarte semestriale  întocmite de auditorul extern au fost  diseminate către public pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti şi al Zentiva SA.

Specific contractelor de imprumut, beneficiul Zentiva SA constă în dobânda aferentă, menţionată în cadrul raportului curent din data de 18 martie 2013“, se mai spune în răspunsul Zentiva.

Desigur, problema în discuţie era tocmai ce alt beneficiu are Zentiva, în afară de dobânda care este sub preţul pieţei.

Nu au fost menţionate cauzele scăderii profitului.

Te-ar mai putea interesa și
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul discuțiilor despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit......
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...