Cameră – Comisia pentru muncă: Locuitorii zonelor cu poluare remanentă vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor, care dezbate proiectul legii pensiilor, a aprobat marţi ca locuitorii din zonele industriale cu poluare remanentă, într-o rază de 4 km în jurul sitului contaminat, să poată beneficia, la cerere, de reducerea vârstei de pensionare cu până la 2 ani, dacă au locuit şi lucrat 35 de ani în aceste zone.
Economica.net - mar, 11 dec. 2018, 18:37
Cameră - Comisia pentru muncă: Locuitorii zonelor cu poluare remanentă vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare

Potrivit articolului nou introdus, „în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea MMJS, MS şi MEc, metodologia de stabilire şi determinare a zonelor industriale cu poluare remanentă. Siturile cu potenţial de poluare remanentă sunt identificate şi nominalizate prin ordin comun al celor trei miniştri. Locuitorii din unităţile administrativ-teritoriale pot beneficia, la cerere, de reducerea vârstei de pensionare cu până la 2 ani, dacă au locuit şi lucrat 35 de ani în zona determinată prin ordinul comun, într-o rază de 4 km în jurul sitului contaminat”.

Reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.

Un alt amendament adoptat, propus de PSD, se referă la reducerea punctajelor acordate persoanelor în drept să obţină pensie de invaliditate.

Conform textului adoptat, „pentru stagiul potenţial, acordat persoanelor în drept să obţină o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de: a) 0,50 puncte pentru gradul I de invaliditate; b) 0,35 puncte pentru gradul II de invaliditate; c) 0,15 puncte pentru gradul III de invaliditate”. În forma votată de Senat se prevedea că în acest caz punctajul lunar este de: a) 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate; b) 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate; c) 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.

Adoptarea acestui amendament a fost motivată de faptul că „punctajele lunare acordate sunt mai mari decât punctajul lunar pe care îl poate obţine o persoană asigurată care plăteşte contribuţie la salariul minim brut pe ţară”.

Deputaţii din comisie au menţinut prevederea din proiectul iniţiat de Guvern referitoare la valoarea punctului de pensie.

„Valorile punctului de pensie sunt următoarele: a) la data de 1 septembrie 2019 – 1.265 lei; b) la data de 1 septembrie 2020 – 1.775 lei; c) la data de 1 septembrie 2021 – 1.875 lei”, arată textul adoptat.

Astfel, membrii comisiei au respins amendamentul depus de deputatul Victor Ponta potrivit căruia, începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie să fie de 1.875 lei.

Potrivit altor articole adoptate, ajutorul de deces se acordă şi în cazul decesului persoanei care, în ultimele trei luni anterioare decesului, a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii. Motivarea amendamentului a fost aceea că trebuie un tratament egal cu cel al persoanelor cărora li se acordă pensie de invaliditate care fac dovada că au fost asigurate cel puţin o zi.

De asemenea, s-a stabilit că ajutorul de deces se acordă şi în cazul decesului persoanei aflate în timpul concediului pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, iar în cazul copilului cu handicap până la 3 ani, respectiv până la 7 ani, sau al unui membru de familie al acestuia, dacă, anterior intrării în concediu, persoana în cauză era asigurată obligatoriu şi raportul de muncă a fost suspendat.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...