Comisia Europeană cere Airbnb respectarea normelor UE de protecţie a consumatorilor şi transparenţă în privinţa preţurilor aplicate

Comisia Europeană şi autorităţile pentru protecţia consumatorilor din UE au solicitat luni platformei de închiriere a imobilelor în scop turistic Airbnb să-şi alinieze clauzele şi condiţiile la normele UE de protecţie a consumatorilor şi să fie transparentă în ceea ce priveşte prezentarea preţurilor aplicate.
Economica.net - lun, 16 iul. 2018, 11:46
Comisia Europeană cere Airbnb respectarea normelor UE de protecţie a consumatorilor şi transparenţă în privinţa preţurilor aplicate

‘Tot mai mulţi consumatori îşi rezervă online locurile de cazare pe durata vacanţei, iar acest sector a creat numeroase oportunităţi noi pentru turişti. Însă popularitatea nu poate fi o scuză pentru nerespectarea normelor UE de protecţie a consumatorilor. Consumatorii trebuie să înţeleagă cu uşurinţă pentru ce anume plătesc şi ce preţuri exact urmează să plătească pentru servicii şi trebuie să beneficieze de norme echitabile, de exemplu în ceea ce priveşte anularea de către proprietar a locurilor de cazare rezervate. Mă aştept ca Airbnb să prezinte cât mai rapid soluţiile adecvate’, a declarat Vìra Jourová, comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen.

Modul actual în care Airbnb prezintă preţurile, precum şi o serie de clauze nu sunt conforme cu Directiva privind practicile comerciale neloiale, cu Directiva privind clauzele contractuale abuzive şi cu Regulamentul privind competenţa judiciară în materie civilă şi comercială. Prin urmare, autorităţile europene de protecţie a consumatorilor şi Comisia au solicitat societăţii Airbnb să adopte o serie de modificări. Societatea trebuie să-şi prezinte propunerile până la sfârşitul lunii august. După ce Airbnb va propune soluţii pentru rectificarea problemelor identificate, Comisia şi autorităţile pentru protecţia consumatorilor din UE vor examina modificările propuse. În cazul în care acestea nu sunt considerate satisfăcătoare, Airbnb s-ar putea confrunta cu o acţiune de asigurare a respectării legislaţiei.

Prezentarea preţurilor de către Airbnb, precum şi distincţia făcută între entităţile private şi cele profesionale care oferă servicii de cazare nu sunt în prezent conforme cu cerinţele prevăzute de legislaţia UE, în special cu Directiva privind practicile comerciale neloiale.

Conform UE, Airbnb ar trebui să modifice modul în care prezintă informaţiile privind preţurile din căutarea iniţială efectuată pe site-ul Airbnb, pentru a se asigura că, de fiecare dată când sunt puse la dispoziţie proprietăţi, consumatorului i se indică preţul total, care include toate taxele şi tarifele obligatorii aplicabile, cum ar fi taxele pentru prestarea de servicii şi taxele pentru serviciile de curăţenie sau, în cazul în care nu este posibil ca preţul final să fie calculat în prealabil, consumatorul să fie informat în mod clar cu privire la faptul că este posibil să se aplice taxe suplimentare.

De asemenea, platforma trebuie să indice în mod clar dacă oferta este prezentată de o entitate privată sau de una profesională din sectorul serviciilor de cazare, întrucât normele de protecţie a consumatorilor sunt diferite.

Clauzele de furnizare a serviciilor ale Airbnb ar trebui să fie modificate pentru a deveni conforme cu legislaţia europeană din domeniul protecţiei consumatorilor. Conform Directivei privind clauzele contractuale abuzive, clauzele şi condiţiile standard nu trebuie să creeze un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor, în detrimentul consumatorului. De asemenea, directiva prevede obligaţia de a se redacta clauzele într-un limbaj simplu şi inteligibil, astfel încât consumatorii să fie informaţi într-un mod clar şi uşor de înţeles cu privire la drepturile lor.

În ceea ce priveşte Airbnb, aceasta înseamnă, de exemplu, că societatea nu trebuie să inducă în eroare consumatorii prin introducerea unei acţiuni în faţa unei instanţe dintr-o ţară diferită de statul membru de reşedinţă al consumatorilor. De asemenea, Airbnb nu poate decide în mod unilateral şi fără justificare clauzele care pot rămâne în vigoare în situaţia rezilierii unui contract; nu poate priva consumatorii de dreptul lor legal fundamental de a acţiona în justiţie o entitate care a oferit servicii de cazare, în caz de vătămare personală sau de daune; nu poate modifica în mod unilateral clauzele şi condiţiile fără să îi informeze în mod clar şi în prealabil pe consumatori şi fără să le ofere posibilitatea de a rezilia contractul.

Potrivit CE, clauzele de furnizare a serviciilor nu pot conferi societăţii Airbnb o putere discreţionară şi nelimitată în ceea ce priveşte eliminarea conţinutului, iar rezilierea sau suspendarea unui contract de către Airbnb ar trebui să fie explicată consumatorilor, reglementată prin norme clare şi nu ar trebui să priveze consumatorul de dreptul la o compensaţie adecvată sau de dreptul la o cale de atac.

Politica Airbnb cu privire la rambursări, plata de compensaţii şi acţiunile în despăgubire ar trebui să fie definită în mod clar şi nu ar trebui să îi priveze pe consumatori de dreptul lor de a recurge la căile de atac disponibile. În plus, Airbnb ar trebui să pună la dispoziţie, pe site-ul său internet, un link uşor accesibil către platforma de soluţionare online a litigiilor (SOL) şi toate informaţiile necesare legate de soluţionarea litigiilor, în conformitate cu Regulamentul privind SOL, consideră Comisia Europeană.

Airbnb dispune de un răgaz până la sfârşitul lunii august pentru a propune soluţii detaliate cu privire la modul în care urmează să îşi adapteze comportamentul în aşa fel încât să fie în conformitate cu legislaţia UE privind protecţia consumatorilor. Dacă este necesar, Comisia Europeană şi autorităţile de protecţie a consumatorilor vor organiza o întrevedere cu societatea Airbnb în luna septembrie pentru a rezolva orice aspect nesoluţionat. În cazul în care propunerile societăţii nu vor fi considerate satisfăcătoare, autorităţile pentru protecţia consumatorilor ar putea decide să recurgă la măsuri de asigurare a respectării legislaţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni mai repede faţă de......
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...