Guvernul va cumpăra în acest an avion special pentru Iohannis şi Cioloş

Chestiunea avionului special care să fie folosit de înalţii demnitari ai Guvernului şi ai Administraţiei Prezidenţiale a fost tranşată. Guvernul va cumpăra până la finalul anului o aeronavă specială.
Economica.net - joi, 11 aug. 2016, 11:19
Guvernul va cumpăra în acest an avion special pentru Iohannis şi Cioloş

Se autorizează Regia Autonomă de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat să achiziţioneze, în condiţiile legii şi ale prezentei ordonanţe de urgenţă, o aeronavă destinată şi utilizată exclusiv pentru executarea zborurilor speciale”, se arată într-un proiect de act normativ

“Se autorizează Regia Autonomă de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat să achiziţioneze, în condiţiile legii şi ale prezentei ordonanţe de urgenţă, serviciile/lucrările specifice necesare pentru operaţionalizarea, întreţinerea şi menţinerea în stare de aeronavigabilitate a aeronavei prevăzute la alin. (1)”, se mai arată în proiect.

STS se va ocupa de instalarea echipamentelor speciale de comunicaţii de la bordul aeronavei. “Se autorizează Serviciul de Telecomunicaţii Speciale să achiziţioneze, în condiţiile legii şi ale prezentei ordonanţe de urgenţă, echipamentele de comunicaţii speciale pentru segmentul aer-sol şi serviciile de comunicaţii satelitare necesare pentru asigurarea serviciilor de voce, date şi video la bordul aeronavei”, se mai arată în proiect.

Avionul ar urma să fie operaţional de la începutul anului viitor.

“După achiziţionare, aeronava va fi pusă la dispoziţia TAROM (companie nominalizată prin HG nr. 755/1998, pentru executarea zborurilor speciale), pentru operare începând cu 01.01.2017, până la momentul asigurării condiţiilor necesare realizării şi operaţionalizării capabilităţii în cadrul MapN”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Ministrul Finanţelor a declarat ieri că banii pentru aeronavă nu au fost cuprinşi în rectificarea bugetară. „Aeronava oficială… nu au fost bani prevăzuți pentru acest obiectiv, deoarece nu există cadru legal. După cum știți, e o comisie internimisterială care lucrează la acest subiect, dar este în derulare. Deci nu este cadru legal, nu au fost prinși bani la rectificare”, a declarat Anca Dragu, ministrul Finanţelor.

În primăvara acestui an, fostul ministru al Transporturilor, spunea că Guvernul ar putea achiziţiona o aeronavă cu o vechime de patru ani, de la un alt Guvern.

„Am fost ieri în CSAT, unde am făcut o prezentare a comisiei numite, care este planul nostru de acțiune. Nu s-a vorbit despre bugetare, decât că avem ca punct fix rectificarea bugetară. Guvernul anterior nu ne-a lăsat un buget, nici n-avea cum, pentru acest lucru. Comisia nu era activă când s-a stabilit bugetul acesta. S-au făcut doar pașii de lucru, (…) cum va scrie ANAF o procedură specială pentru această achiziție care, probabil, din motive de economie, va fi una ‘govern to govern’ cu unul dintre statele europene. Ne propunem, în cazul în care totul merge bine, ca la sfârșitul anului să avem o primă aeronavă cumpărată”, a spus Costescu.

Acesta a precizat că autoritățile care gestionează această problemă vor lua legătura cu „toate guvernele comunității europene”, menționând că obiectivul ar fi achiziționarea unei aeronave folosite, care a zburat cel puțin 3-4 ani.

Iohannis voia un elicopter, un avion mic şi un avion mare

Administratia prezidenţială a cerut Guvernului în 2015 să cumpere un elicopter, un avion de mici dimensiuni pentru zboruri scurte şi o aeronavă mare, de lung curier. Pe lângă sumele necesare pentru achizitie, mai sunt costurile de întreţinere, care nu sunt deloc de neglijat.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...