Lista băncilor cu care ANPC se judecă pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele

ANPC se judecă cu mai multe bănci pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele în care acestea se regăsesc – clauze ce vizează diverse comisioane şi moduri de calcul a dobânzilor. ECONOMICA.NET a identificat şase astfel de instituţii financiare.
Mihai Banita - mar, 25 feb. 2014, 22:03
Lista băncilor cu care ANPC se judecă pentru eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele

ANPC a înaintat o serie de acţiuni în instanţă după data de 1 octombrie 2013, după ce legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti a fost modificată. Noile prevederi spun că o clauză dintr-un contract preformulat declarată ca fiind abuzivă va fi eliminată din toate contractele profesionistului care a propus aceste contracte, la iniţiativa ANPC sau a unei asociaţii de consumatori.

Fostul preşedinte al ANPC, Bogdan Nica, recent demis de către premierul Ponta, declara în urmă cu două săptămâni, într-un interviu pentru ECONOMICA.NET, ca instituţia a intentat procese unui număr de 11 bănci şi instituţii financiare nebancare după data de 1 octombrie.

ANPC nu a dorit să facă publice şi numele acestor bănci, însă ECONOMICA.NET a identificat cinci litigii cu băncile şi unul cu o IFN declanşate după data de 1 octombrie.

Băncile în cauză sunt:

  • Banca Comercială Română, cu două litigii – dosarul 317/3/2014 cu obiectul obligaţia de a face clauze abuzive şi 37822/3/2013 cu obiectul acţiune în constatare clauze abuzive.
  • OTP Bank – dosarul 5410/3/2014 cu obiectul acţiune în constatare clauze abuzive.
  • Raiffeisen Bank – dosarul 316/3/2014 cu obiectul acţiune în constatare clauze abuzive.
  • Volksbank România – dosarul 36773/3/2013 cu obiectul acţiune în constatare clauze abuzive.
  • Banca Românească – dosarul 36772/3/2013 cu obiectul acţiune în constatare clauze abuzive.

+ Credit Europe Bank IFN – dosarul 314/3/2014 cu obiectul acţiune în constatare clauze abuzive.

Potrivit modificărilor la legea 193/2000, ANPC, „în cazul în care constată utilizarea unor contracte de adeziune care conţin clauze abuzive” va „sesiza tribunalul de la domiciliul sau, după caz, sediul profesionistului, solicitând obligarea acestuia să modifice contractele aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive” şi va anexa procesul-verbal întocmit la cererea de chemare în judecată.

Toate dosarele se află la secţia de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Bucureşti. Aceasta este o practică nouă de repartizare a dosarelor, din moment ce până acum procesele ANPC se judecau la secţiile civile.

În niciun dosar nu există un termen de judecată, deşi cel mai vechi dosar este depus de mai bine de trei luni.

ECONOMICA.NET a întrebat Ministrului Justiţiei de ce aceste dosare au fost repartizate la secţia de contencios şi de ce nu au primit încă termen, însă nu am primit un răspuns până la ora publicării acestui articol.

Guvernul intenţionează ca din luna martie să înfiinţeze un Tribunal Specializat la nivelul municipiului Bucureşti, care să judece, printre alte litigii cu conotaţie economică, şi aceste procese pe clauze abuzive.

Cele mai frecvente clauze reclamate în cazul băncilor date în judeactă de ANPC

BCR

Clienţii BCR care au dat banca în judecată sau au reclamat-o la protecţia consumatorilor au vizat în special clauza referitoare la modul de calcul al dobânzii. BCR utiliza înainte de 2010 o dobândă introductivă fixă în primul an, urmată de o dobândă internă la care adăuga o marjă de 1,5-2% în cazul creditelor ipotecare. După primul an de credit ratele clienţilor creşteau semnificativ şi continuau să crească pe măsură ce banca majora dobânda de referinţă. Faptul că aceasta nu era definită în contract a făcut ca unele instanţe să o declare ca abuzivă şi fie să o asimileze Euribor şi să o reducă în consecinţă, fie chiar să o elimine. Clienţii au mai reclamat şi diferite comisioane.

Raiffeisen Bank

Clienţii în litigiu cu Raiffeisen Bank au atacat în special clauzele privind comisionul de administrare/comisionul de procesare şi clauza referitoare la dobândă, potrivit căreia dobândă fixă poate varia în funcţie de decizia băncii.

OTP Bank

În cazul OTP Bank, clienţii contestă în special modul de calcul al dobânzii. OTP a utilizat o clauză din contract pentru a creşte substanţial dobânzile împrumutaţilor „în funcţie de politica proprie”. Alţi clienţi au contestat existenţa unui comision de acordare şi au cerut restituirea lui.

Volksbank

Volksbank are cele mai multe procese cu clienţii pe rolul instanţelor. Aceştia au reclamat în special existenţa comisionului de risc, semnificativ ca procent în rata lunară, şi în mai mică măsură modul de calcul al dobânzilor – acestea, deşi fixe, au crescut în unele cazuri.

Banca Românească

Banca grecescă a practicat aproximativ acelaşi tip de dobândă ca BCR. Fixă în primul an şi variabilă din al doilea, după o formulă cunoscută doar băncii. În criză, clienţii au suportat greul după ce banca le-a crescut ratele lunare.

Credit Europe Bank

În cazul Credit Europe, clienţii au reclamat în special existenţa în contract a unui comision de acordare a creditului şi a unuia de administrare.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...