„Vrei un credit acum, pe loc?” Ce capcane ascund împrumuturile rapide

Aproape 48% din utilizatorii de credite rapide susţin că au obţinut "informaţii complete" de la creditori, înainte de a fi de acord cu condiţiile foarte severe de rambursare a acestor tipuri de împrumuturi, potrivit unui sondaj realizat de FinZoom. Totuşi, doar 4% spun au primit informaţii despre DAE (dobânda anuală efectivă, indicatorul cel mai apropiat de costul real al unui credit).
Economica.net - mar, 14 apr. 2015, 21:08

„Surprinzător, dar condiţiile ascunse în contractele de împrumut rapid s-ar putea dovedi a fi un mit”, presupun realizatorii sondajului FinZoom.ro. Aproape 48% dintre respondenţi spun că „informarea lor precontractuală a fost completă”. Sondajul „arată că cei care au apelat la împrumuturile rapide nu sunt îngrijoraţi” de faptul că creditorul „le-ar putea ascunde informaţii importante”.

Totuşi, doar o proporţie de 4% dintre cei chestionaţi spun că au primit informaţii despre una dintre cele mai importante caracteristici ale unui credit, şi anume DAE (dobânda anuală efectivă), indicator care se apropie cel mai mult de costul real al împrumutului.

Sute de instituții financiare nonbancare, persoane fizice și chiar băncile au găsit o sursă de profit în persoanele care, din diferite motive, nu reuşesc să obţină un credit clasic. În oferta lor există credite pentru pensionari, pentru restanțieri sau împrumuturi de valori mici pentru cei care nu se ajung cu salariul de la o lună la alta.

Însuşi partenerul FinZoom în realizarea sondajului, Viva Credit, a dat credite cu dobânda anuală efectivă (DAE) de 3700%, pe termen de 35 de zile, costul scăzând dacă rambursarea se face mai devreme. Viva Credit este singura instituţie financiară  nebancară (IFN) din România care oferă credite până la salariu şi a anunţat recent că a dat 10.000 de împrumuturi într-un an şi jumătate şi că va ajunge la 20.000 până la sfârşitul anului.

Creditele rapide sunt foarte atrăgătoare, pentru că sunt acordate foarte repede, uneori chiar „pe loc”, iar în unele cazuri  fără adeverinţe de venit. Reversul medaliei este costul mai ridicat al împrumutului.

Peste 40% din utilizatorii acestor produse sunt atraşi în primul rând de viteza lor de aprobare. „Un alt motiv este volumul redus al documentelor necesare (32% din respondenţi). Pentru 12%, IFN-urile au fost singurele care le-au aprobat un imprumut, iar alţi 12% consideră că băncile au condiţii mai restrictive şi obţinerea banilor dureaza mai mult”, potrivit FinZoom.

Şi persoanele care încă nu au contractat astfel de credite, tot rapiditatea aprobarii (38%) ar conta cel mai mult. Celelalte motive se înşiră în aceeaşi ordine.

Chiar şi câteva mari bănci cunoscute au intrat pe acest segment de piaţă, atrase de profiturile mari şi rapide, la rândul lor, dar sondajul nu precizează dacă se referă şi la produsele acestora.

Pentru ce se împrumută aceşti oameni?

Sondajul FinZoom arată ca banii împrumutaţi sunt folosiţi în primul rând pentru acoperirea unor nevoi urgente, fie că este vorba de plata facturilor curente (peste 27%), fie pentru cheltuieli medicale (12%).

Nu departe de proporţia creditelor pentru plata facturilor curente este cea pentru achiziţia de bunuri (26%), iar aproximativ 6% dintre respondenţi s-au împrumutat pentru a refinanţa un alt credit.

Sondajul nu se referă la proporţia celor care plătesc la timp creditele sau la sursa de finanţare a plăţii acestor datorii de urgenţă. Este posibil ca mulţi dintre utilizatorii acestor forme de creditare să rostogolească datoriile mai vechi.

Printre alte scopuri pentru care s-a cerut un împrumut nebancar se numără: „plata unor cursuri de dezvoltare personală, susţinerea financiară a copiilor la studii, pentru reparaţii sau îmbunatăţiri prin casă, pentru reparaţii auto sau chiar achiziţia unei maşini sau pentru evenimente speciale (nunţi, botezuri şi alte evenimente de familie)”.

Vestea bună este, totuşi, că peste 48% dintre cei chestionaţi (315 persoane) în cadrul sondajului spun că nu au avut nevoie de un împrumut rapid şi 18% că nici nu sunt interesaţi. Aproape 28% (252 persoane) au folosit sau folosesc în prezent un împrumut rapid, în timp ce 72% (651 persoane) nu au contractat încă un astfel de credit.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...