5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 8.12.2014

Citeşte pe larg revista presei din 8 decembrie 2014
Economica.net - lun, 08 dec. 2014, 04:39
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 8.12.2014

Bursa – BCR ar vrea să vândă Bucharest Financial Plazza. Banca Comercială Română (BCR) are în plan să vândă clădirea Bucharest Financial Plazza şi vrea să-şi mute o parte din operaţiuni într-o altă clădire de birouri, ne-au declarat surse apropiate situaţiei. Conform acestora, zvonurile privind vânzarea clădirii din Calea Victoriei existau de ceva vreme, întrucât BCR a obţinut recent terenul de sub Bucharest Financial Plazza. Terenul era concesionat, iar BCR a oferit la schimb Primăriei Bucureşti o clădire din Centrul Istoric. Unele surse spun că tranzacţia este iminentă, în timp ce altele susţin că de vânzare ar fi şi sediul BCR din bulevardul Regina Elisabeta, banca urmând să îşi relocheze activitatea în clădiri finanţate de instituţie.

Certinvest, cel mai mare manager independent de fonduri mutuale, vrea să cumpere AXA Asigurări. ertinvest, cel mai mare administrator independent de fonduri mutuale, vrea să cumpere AXA Asigurări, subsidiara locală a gigantului francez AXA, potrivit unor surse din piaţă, după ce tranzacţia de preluare de către Astra Asigurări a căzut din cauza problemelor Astra. AXA Asigurări a încheiat anul 2013 cu prime subscrise de 34 milioane de lei şi active de 151 milioane de lei.

Capital – Fiscul pune băncile să lucreze pentru el: Vrea o bază de date cu toate conturile. Instituţiile de credit vor fi obligate să comunice, lunar, Fiscului, în mod automat, toate rulajele şi/sau soldurile conturilor, potrivit unui proiect de modificare a Codului de procedură fiscală. Fiscul îşi va crea o bază de date pe care o va folosi ca să depisteze veniturile nedeclarate, dar şi ca să pună mai rapid popriri. Până acum, băncile ofereau la cerere informaţii despre conturi. Potrivit proiectului iniţiat de Ministerul de Finanţe, Codul de procedură fiscală va fi modificat şi va prevedea că instituţiile de credit au obligaţia să transmită lunar, în mod automat, organelor fiscale  din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea.

ZF – În 24 de judeţe cea mai mare „industrie“ este comerţul. Doar trei judeţe se pot lăuda cu o pondere a industriei de peste 50%. Bucureştiul şi Ilfovul au 45% din cifra de afaceri de 250 mld. euro a companiilor din România, iar cele două zone împreună cu cele mai puternice zece judeţe din economia locală adună 75% din businessul românesc şi 65% din numărul total de angajaţi.

Bursa – Se înmulţesc procesele împotriva ASF, intentate de foştii angajaţi. Nouă foşti angajaţi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au cerut în instanţă salarii compensatorii, numai în această toamnă, după ce, în vară, fostul membru al Consiliului ASF Tudor Baltă a câştigat, la Tribunalul Bucureşti o indemnizaţie compensatorie netă de 1.046.049 lei (237.000 euro). Autoritatea a făcut apel împotriva deciziei Tribunalului, pe 13 octombrie. Astfel, numărul litigiilor de muncă împotriva ASF s-a ridicat la 20. Printre cei care şi-au cerut drepturile în instanţă se numără foştii membri ai Consiliului ASF Doru-Claudian Frunzulică, Alexe Gavrilă, Daniel Tudor, Gheorghe Albu, dar şi fostul comisar al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Bogdan Chetreanu, şi fosta şefă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu.

ZF – Cine mai dă credite: doar patru bănci mari şi-au crescut bilanţurile.  Banca Transilvania, Raiffeisen, UniCredit şi Alpha sunt cele patru bănci de talie mare care au raportat creşteri ale stocului de credite la finalul lunii septembrie, potrivit datelor agregate de ZF. Cea mai mare creştere, de 9%, a fost înregistrată de Banca Transilvania, care a ajuns astfel la un portofoliu de finanţări de 20 mld. lei. Raiffeisen a raportat o creştre cu 3%, iar UniCredit şi Alpha cu 1%. La polul opus, stocul de credite al BCR a scăzut cu 12%, iar cel al subsidiarelor Eurobank, grupul elen care deţine Bancpost, cu 10%. BRD a avut un minus de 7%.

DIGI24 – Mai simplu decât în România. O româncă deţine o fabrică de cosmetice în Africa de Sud. În Africa e mai simplu decât în România. Este experienţa investitorilor români care şi-au deschis fabrici în străinătate, dar spun că nu au curaj să se extindă şi în România. Nu sunt drumuri, dar cel mai grav e că statul nu sprijină mediul privat.

Gândul – OFERTE CRĂCIUN ŞI REVELION 2014. Cât te costă să-ţi petreci Sărbătorile tradiţional în Bucovina sau la SPA pe Valea Prahovei.

Adevărul – Satul puturoşilor. Într-o localitate din Botoşani oamenii preferă să moară de foame decât să muncească. Comuna Dângeni, situată la 30 de kilometri de municipiul Botoşani şi aproape de graniţa nordică a Uniunii Europene, este o localitate unde sărăcia şi lenea sunt la ele acasă. Din cei 3.000 de locuitori care populează cele patru sate ale comunei, aproximativ 800 de persoane trăiesc din ajutorul social sau cu ajutorul pensiilor bătrânilor. „Majoritatea celor fără loc de muncă sunt tineri. Nu continuă nici studiile, dar nici nu muncesc. Din păcate, o parte se mulţumesc cu ajutoare sociale. Nu se poate să trăiască până la 35-40 de ani pe spinarea părinţilor. Sunt şi oamenii gospodari din sat, dar cu câteva sute de oameni care nu muncesc este greu pentru această comunitate“, spune Cătălin Rotundu, primarul din Dângeni.

Te-ar mai putea interesa și
ANAF, îngenuncheată de Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie care a stabilit că diurnele nu sunt venituri salariale
ANAF, îngenuncheată de Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie care a stabilit că diurnele nu sunt venituri salariale
Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis că ANAF a recalificat greşit diurnele drept venituri salariale pentru care trebuie plătite contribuţii sociale. O firmă de construcţii......
Finalul unui monopol: SNAM trebuie să concureze pentru licențele de exploatare a apelor minerale. Romaqua a câștigat la CJUE
Finalul unui monopol: SNAM trebuie să concureze pentru licențele de exploatare a apelor minerale. Romaqua a câștigat ...
Romaqua Group, cea mai mare companie cu acţionariat românesc din sectorul băuturilor, proprietarul brandul Borsec, a câștigat ...
RetuRO va deschide la Bonţida primul Centru de numărare şi sortare a ambalajelor, pe 30 noiembrie
RetuRO va deschide la Bonţida primul Centru de numărare şi sortare a ambalajelor, pe 30 noiembrie
Primul Centru de numărare şi sortare a ambalajelor de băuturi, ce va face parte din Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR), ...
Temperaturile au spulberat recordurile în Spania. Luna octombrie a început cu un val de căldură
Temperaturile au spulberat recordurile în Spania. Luna octombrie a început cu un val de căldură
Începutul lunii octombrie din acest an a fost cel mai călduros în Spania de la debutul măsurătorilor, a anunţat luni ...