BCE şi-a îndeplinit obiectivul privind achiziţiile de obligaţiuni din programul de relaxare cantitativă

Banca Centrală Europeană /BCE/ a achiziţionat, luna trecută, obligaţiuni guvernamentale şi alte active în valoare de aproape 61 miliarde de euro (66 miliarde de dolari), după ce, în data de 9 martie, a lansat mult aşteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 08 apr. 2015, 07:17
BCE şi-a îndeplinit obiectivul privind achiziţiile de obligaţiuni din programul de relaxare cantitativă

‘Programul de relaxare cantitativă al BCE este magic. Acesta este un început extrem de încurajator, în ciuda scepticismului privind îndeplinirea obiectivelor’, a apreciat economistul Carsten Brzeski de la ING.

Pentru a stimula creşterea economiei zonei euro, BCE a anunţat achiziţiile lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016, scrie Agerpres.

Datele pentru săptămâna care s-a încheiat la 3 aprilie indică un ritm mai lent al achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale, dar economiştii cred că tendinţa a fost cauzată de reducerea lichidităţilor pe pieţele de capital înaintea sărbătorii Paştelui în Europa Occidentală.

Brzeski a a explicat că datele privind achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale coincid cu cele mai recente cifre încurajatoare privind evoluţia economiei zonei euro, ceea ce demonstrează că programul BCE de relaxare cantitativă şi declinul preţului ţiţeiului au stimulat economia zonei euro în acest an.

La rândul său, preşedintele BCE, Mario Draghi, a dat, recent, asigurări că redresarea zonei euro prinde avânt datorită măsurilor de stimulare aprobate de Banca Centrală Europeană. De asemenea, şeful BCE a afirmat că instituţia nu are ca obiectiv o rată a inflaţiei aproape de 2%, ci o consolidare în jurul acestui nivel.

Declaraţia sugerează că BCE nu se va grăbi să determine când va fi momentul potrivit pentru a retrage măsurile de relaxare cantitativă (QE).

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a rămas în teritoriul negativ în luna martie, pentru a patra lună consecutiv, dar s-a apropiat la limită de nivelul zero. Potrivit unei estimări preliminare publicate de Oficiul european de statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la minus 0,1% în luna martie, comparativ cu minus 0,3%, în luna februarie.

În 22 ianuarie, Mario Draghi a estimat că rata inflaţiei în zona euro va continua să scadă în următoarele luni, înainte de a urca uşor spre sfârşitul anului. Măsurile de politică monetară anunţate de BCE şi posibila majorare graduală a preţului la ţiţei vor duce la o creştere treptată a ratei inflaţiei spre sfârşitul lui 2015 şi în 2016, a explicat Draghi.

Conform estimărilor BCE, rata inflaţiei se va situa, anul acesta, la 0,7% şi la 1,3%, anul viitor, mult sub ţinta de 2% avută în vedere de instituţie. Aceste proiecţii ar putea fi revizuite în scădere, deoarece nu reflectă pe deplin recentele scăderi ale preţului la ţiţei.

Prognoza revizuită a BCE arată că, în 2015, economia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 1,5%, faţă de o expansiune de 1% estimată anterior, reflectând impactul favorabil al scăderii preţului la ţiţei şi al deprecierii euro. De asemenea, decizia Băncii Centrale Europene de a lansa măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 de miliarde de euro a îmbunătăţit încrederea companiilor.

În 2014, PIB-ul Uniunii Europene UE a crescut cu 1,4%, iar cel al zonei euro cu 0,9%, conform datelor preliminare publicate, în ianuarie, de Oficiul de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat).

Te-ar mai putea interesa și
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat MMSS: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale: formula va ține cont de salariul brut și productivitatea muncii
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat MMSS: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale: ...
Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale, iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi......
Ministerul Muncii: Comisia Naţională de Incluziune Socială a devenit operațională
Ministerul Muncii: Comisia Naţională de Incluziune Socială a devenit operațională
Comisia Naţională de Incluziune Socială a fost operaţionalizată şi va avea un rol important în implementarea angajamentelor ...
Zelenski: Ajutorul occidental pentru Ucraina vine prea lent
Zelenski: Ajutorul occidental pentru Ucraina vine prea lent
Aliaţilor occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat preşedintele ...
Meta Estate Trust raportează un profit net de 2 milioane de lei pentru primele trei luni din 2024, de trei ori mai mare față de aceeași perioadă a anului 2023
Meta Estate Trust raportează un profit net de 2 milioane de lei pentru primele trei luni din 2024, de trei ori mai mare ...
Meta Estate Trust, companie de tip holding care activează în sectorul imobiliar și acționează că un portal între piața ...