ANAF a sistat afişarea datoriilor companiilor, în pragul amnistiei fiscale marca Teodorovici

De mai bine de o lună, cifrele privind datoriile agenţilor economici la bugetul statului nu mai sunt publice, ANAF sistând furnizarea acestor date. Utima dată când datoriile au putut fi verificate de public, cele mai mari restanţe erau în dreptul societăţilor statului. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici (foto) a propus amnistie pentru aceste datorii.
Ionut Tudorica - mie, 26 sept. 2018, 18:52
ANAF a sistat afişarea datoriilor companiilor, în pragul amnistiei fiscale marca Teodorovici

Datele privind datoriile persoanelor juridice nu mai sunt accesibile pe site-ul ANAF de circa o lună. Deşi secţiunea specializată pare să funcţioneze în continuare, baza de date nu livrează nici un rezultat.

ECONOMICA.NET a întrebat Fiscul de ce datele privind datoriile firmelor nu mai pot fi accesate. Oficialii instituţiei s-au mărginit să răspundă că “nu este o problemă tehnică”, refuzând să dea alte detalii şi lăsând să se înţeleagă că e o nepublicarea datelor are natură decizională.

Până acum, ANAF publica periodic situaţii actualizate cu datoriile firmelor către buget. Erau publicate obligaţiile fiscale restante totale care depășeau anumite plafoane. 500.000 lei, în cazul datornicilor, mari contribuabili, 250.000 lei, în cazul contribuabililor mijlocii şi 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice din desfăşurarea de activităţi economice independente sau profesii libere.

Nicio decizie în acest sens n-a fost făcută publică.

Cei mai mari datornici la stat, potrivit ultimelor liste publice, erau companii de stat. În topul datornicilor la bugetul României se aflau Compania Națională a Huilei, cu datorii de circa patru miliarde de lei, Societatea pentru Închiderea Minelor, cu circa un miliard de lei, CFR Infrastructură, cu peste jumătate de miliard de lei şi Complexul Energetic Hunedoara, cu jumătate de miliard. Totalul datoriilor firmelor, de stat şi private, către stat totalizau aproximativ 17 miliarde de lei.

Obscur: Gânduri de amnistie pentru companiile de stat. Şi nu numai

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, lansa la începutul verii ideea unei amnistii fiscale pentru datornicii la stat. Luna trecută a nuanţat chestiunea cu amnistia, pe fondul unor dezbateri publice legată de impreizia acestei idei. El a adus lămuriri luna trecută, subliniind că s-a gândit la o amnistie pentru datoriile companiilor de stat.

„Haideţi să închidem acest subiect cu amnistia fiscală în sensul că eu nu am făcut o trimitere la persoanele fizice sau un alt tip de amnistie decât acela posibil aplicabil companiilor de stat, care au astăzi datorii istorice foarte mari şi (…) nu pot să dea drumul mai departe la o afacere logică în economie. Discuţiile pe care le-am avut şi cu cei de la Comisia Europeană, şi de la Fondul Monetar în anii trecuţi au fost (…), au întrebat de ce le ţinem, că sunt sume nerecuperabile. Şi atunci, de aici a plecat discuţia. Pentru a da o şansă acestor companii de stat de a fi parte reală la economie, s-a pus în discuţie o astfel de ştergere a acestor datorii istorice, nimic altceva. Ele, dacă au o astfel de situaţie, un restart practic, atunci este situaţia, şansa de a avea proiecte în dezvoltare, de a face împrumuturi la bănci sau din piaţă, pentru a-şi finanţa proiectele pe care vor să le implementeze. Altfel, nemaiputând da ca stat sprijin financiar (…) este clar că undeva, peste câţiva ani de zile, se va pune problema, nu ştiu, închiderii ş.a.m.d.. Şi atunci de ce să stăm să ajungem la o astfel de decizie, când putem să ne gândim la o posibilă relansare a lor în economie”, a spus Teodorovici.

La începutul acestei luni, a mai nuanţat odată, acceptând că o asemenea măsură ar fi incorectă faţă de mediul privat şi a promis compensaţii pentru bun platnici. Totodată, şi-a propus să înlocuiască termenul de amnistie cu unul mai prietenos: „relansarea unor companii în economie”. Măsura va fi implementată foarte rapid, a asigurat ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Viaţa departe de casă nu e uşoară; statul are obligaţia să fie atent şi deschis faţă de diaspora
Bolojan: Viaţa departe de casă nu e uşoară; statul are obligaţia să fie atent şi deschis faţă de diaspora
Preşedintele interimar, Ilie Bolojan, a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni în care arată că statul român are obligaţia să fie "prezent, atent şi......
Ambasadorul Israelului în SUA, convocat la MAE israelian în urma unor declaraţii polemice într-un interviu
Ambasadorul Israelului în SUA, convocat la MAE israelian în urma unor declaraţii polemice într-un interviu
Ambasadorul Israelului în Statele Unite, Yechiel Leiter, a fost convocat de Ministerul de Externe israelian în urma afirmaţiilor ...
Germania: Şeful armatei ordonă creşterea rapidă a capabilităţilor de luptă (Reuters)
Germania: Şeful armatei ordonă creşterea rapidă a capabilităţilor de luptă (Reuters)
Șeful armatei germane, Carsten Breuer, a ordonat armatei ca, până în anul 2029, să fie deplin echipată cu arme şi ...
Constanţa: Pompierii intervin pentru salvarea a două persoane căzute în canalul Dunăre-Marea Neagră
Constanţa: Pompierii intervin pentru salvarea a două persoane căzute în canalul Dunăre-Marea Neagră
Pompierii din Constanţa intervin, duminică seara, pentru salvarea a două persoane care au căzut în canalul Dunăre-Marea ...