BCE achiziţioneză obligaţiuni ipotecare cu randament negativ – Bloomberg

Banca Centrală Europeană (BCE) a început achiziţionarea de obligaţiuni ipotecare (covered bonds) cu randament negativ deoarece programul demarat de BCE pentru stimularea creşterii în zona euro a redus furnizarea de bonduri cu rating ridicat, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Agerpres.
Economica.net - vin, 24 apr. 2015, 13:19
BCE achiziţioneză obligaţiuni ipotecare cu randament negativ - Bloomberg

Luna trecută, analiştii au avertizat că ar putea dificil pentru BCE să cumpere suficiente obligaţiuni ipotecare şi titluri de valoare garantate cu active (ABS) deoarece mulţi investitori nu sunt interesaţi de vânzarea bondurilor cu rating ridicat, în special obligaţiuni germane.

Din octombrie 2014, BCE a realizat achiziţii de obligaţiuni ipotecare în valoare de 69,7 miliarde de euro (75,5 miliarde de dolari). Acest program a fost demarat anul trecut de Banca Centrală Europeană pentru a redresa economia zonei euro.

Sursele susţin că şi în ultimele două săptămâni BCE a cumpărat bonduri, în special germane, iar programul demarat de BCE a redus randamentele obligaţiunilor.

„BCE a cauzat această situaţie prin achiziţii masive. Dacă instituţia va cumpăra şi mai mult, randamentele vor scădea în continuare iar această evoluţie va afecta chiar Banca Centrală Europeană”, a afirmat analistul Joost Beaumont, de la ABN Amro în Amsterdam.

Reprezentanţii BCE nu au comentat informaţia.

În 8 aprilie, Elveţia a devenit prima ţară din lume care a emis obligaţiuni guvernamentale pe 10 ani cu randament negativ, de – 0,055%. Trezoreria Federală a vândut bonduri guvernamentale de 232,51 milioane de franci elveţieni (241,79 milioane de dolari), cu scadenţa în iulie 2025.

În 15 ianuarie, Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a şocat pieţele financiare după ce a eliminat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, stabilit în urmă cu trei ani, ceea ce a provocat o apreciere de 30% a francului elveţian în raport cu moneda euro şi cu 25% faţă de dolar. Cererea în creştere pentru obligaţiunile elveţiene a dus la scăderea randamentului în teritoriu negativ, investitorii preferând să plătească pentru a cumpăra bonduri guvernamentale pe zece ani.

Unele state europene au obligaţiuni guvernamentale pe cinci ani cu randament negativ dar nici o altă ţară nu a emis bonduri cu scadenţa la zece ani.

Te-ar mai putea interesa și
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat marţi că istoria Schengen nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în spaţiul de liberă......
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Reprezentanţii organizaţiilor de mediu Agent Green şi Bruno Manser Fonds (BMF) solicită IKEA şi Grupului Ingka să-şi ...
Zelenski: Ucraina „a rămas fără rachete” şi nu a putut contracara un atac rusesc asupra unei centrale termice
Zelenski: Ucraina „a rămas fără rachete” şi nu a putut contracara un atac rusesc asupra unei centrale termice
Lipsa rachetelor de apărare antiaeriană a împiedicat Ucraina să contracareze săptămâna trecută un atac al Rusiei ...
Statul cheamă românii din diaspora înapoi în ţară şi vrea să suporte jumătate din salariul fiecărui român concediat din străinătate, din motive neimputabile lui. În ce condiţii
Statul cheamă românii din diaspora înapoi în ţară şi vrea să suporte jumătate din salariul fiecărui român concediat ...
În primul an de contract de muncă, statul ar urma să acopere jumătate din salariul românilor din diaspora, care au fost ...