BNR: Formula utilizată de senatorul Zamfir a făcut imposibil dialogul dintre Banca Naţională şi Parlamentul României

Banca Naţională a României (BNR) şi-a exprimat, vineri, din nou, disponibilitatea de a răspunde unei eventuale invitaţii la dialog formulate de Parlamentul României, dar a subliniat că formula utilizată de senatorul ALDE Daniel Zamfir, de a se substitui Parlamentului României, a făcut acest dialog imposibil până acum, scrie News.ro.
Economica.net - vin, 01 feb. 2019, 13:07
BNR: Formula utilizată de senatorul Zamfir a făcut imposibil dialogul dintre Banca Naţională şi Parlamentul României

Marţi, BNR a anunţat că nu a participat la discuţiile din Parlament, deşi fusese invitată, pentru că a existat un cadru de ”aşa-zisă discuţie”, pregătit de senatorul ALDE Daniel Zamfir, care nu a arătat reprezentativitate parlamentară.

Vineri, BNR a anunţat că este deschisă la dialog, dar acest dialog este imposibil din cauza formulei folosite de Zamfir, scrie News.ro.

”Din păcate, formula utilizată de senatorul Daniel Zamfir, de a se substitui Parlamentului României, a făcut acest dialog imposibil până acum, în condiţiile în care un alt senator a considerat invitarea conducerii BNR ca nerespectând procedura şi fiind din această cauză un act abuziv al senatorului Zamfir”, se arată în comunicat.

Citeşte şi BNR despre ROBOR: Ministerul Finanţelor a tras leii din piaţă majorând rata Robor la 3,11%. Tendinţa continuă

BNR consideră, totodată, că centrarea invitaţiei pe persoana guvernatorului BNR, ca şi cum nu ar exista o conducere legitimă a băncii, reprezentată de Consiliul de administraţie, şi solicitarea repetată şi în permanenţă a prezenţei guvernatorului la întâlnirea cu senatorul Zamfir, sugerează mai mult o agendă personală decât o dorinţă de dialog real.

”Conducerea Băncii Naţionale a României a fost în cursul anului trecut de patru ori în Comisia economică şi, de fiecare dată, nu subiectele discutate i-au trezit interesul senatorului Zamfir, ci prezenţa sau absenţa Guvernatorului BNR. Transformarea unei preocupări personale într-un demers public în numele Parlamentului României nu poate reprezenta un motiv de discuţie, cum nici faptul că domnul Zamfir îşi arogă un rol de reprezentativitate dincolo de cea pe care o are”, se arată în comunicat.

BNR consideră că demersul senatorului Zamfir pare mai degrabă un demers personal, şi nu o invitaţie legitimă pentru o prezentare serioasă pe care BNR o poate face în faţa Parlamentului României, în baza legii sale de funcţionare şi a Tratatului Unional.

”În consecinţă, conducerea BNR nu va refuza niciodată o invitaţie din partea Parlamentului, dar refuză ferm să confunde un senator care inventează false probleme cu cel mai important for al statului”, se arată în comunicat.

Firul evenimentelor

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a fost invitat marţi, la Comisia economică din Senat, pentru a discuta pe tema raportului de sfârşit de an pe care l-a întocmit Banca Naţională, dar şi despre modul în care se stabileşte indicele ROBOR pentru cei cu creditele în lei, a declarat luni, pentru Agerpres, senatorul ALDE Daniel Zamfir, preşedintele forului parlamentar.

„Am trimis invitaţie către Banca Naţională, avem două teme majore de discutat: una cu privire la raportul de sfârşit de an, pe care l-a întocmit Banca Naţională, în care atrage atenţia că în România e foarte redusă intermedierea financiară, cea mai redusă din Europa, şi că perspectivele sunt sumbre, în sensul că intermedierea financiară va scădea. Al doilea subiect pe care vrem să-l discutăm cu guvernatorul e subiectul legat de procedura de fixing, de modul în care se stabileşte indicele ROBOR pentru cei cu creditele în lei”, a precizat Zamfir.

Senatorul ALDE a spus că guvernatorul Băncii Naţionale este obligat să vină la comisie, având în vedere că Parlamentul numeşte Consiliul de Administraţie al BNR.

„L-am invitat şi la sfârşitul anului trecut, mi-a spus că nu e potrivită perioada să vină, acum începe o nouă sesiune parlamentară, nu văd de ce nu vine. L-am văzut şi pe domnul Suciu (n.r. – purtătorul de cuvânt al BNR) declarând că nu e obligat domnul Isărescu să vină la comisie. Ba da, este obligat să vină la comisie. Avem şi o decizie a Curţii în sensul acesta, dar, dincolo de decizia Curţii, e un lucru elementar de funcţionare a democraţiei – Parlamentul României numeşte Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale, Parlamentul României are dreptul, în timpul mandatului CA al BNR, să ceară explicaţii, să ceară informaţii, să audieze, să se lămurească în legătură cu situaţii care apar în legătură cu mandatul acelui CA al BNR. Nu poţi să aduci argumentul ăsta că nu eşti obligat să vii sau nu vrei să vii. Eu cred că am depăşit în societatea românească, după episodul Kovesi, abordarea asta primitivă: nu vreau să vin, eu sunt stat în stat. Nu se poate aşa ceva”, a arătat Daniel Zamfir.

Potrivit acestuia, la audierea de marţi au fost invitaţi şi membrii Comisiei de buget-finanţe din Senat.

Răspunsul oficialilor BNR de ieri, 28 ianuarie 2019: BNR, deschisă la un dialog clar şi onest, pentru clarificări, nu pentru a crea mai multă confuzie

Banca Naţională a României este deschisă la un dialog clar şi onest, pentru clarificări, dar nu şi pentru a crea mai multă confuzie, a declarat, luni, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

„Invitaţia care a venit la BNR este semnată de domnul Zamfir (senatorul ALDE, daniel Zamfir, n.r.) în calitate de preşedinte al Comisiei Economice, iar din partea Comisiei Finanţe Bănci este aceeaşi semnătură a domnului Zamfir care nu reprezintă Comisia care se ocupă direct de BNR. Aşa că, până să meargă BNR la vreo Comisie în care să vorbească de aşa-zise abuzuri, ar trebui ca să răspundă dânsul la acuzaţia de abuz în serviciu pe care a ridicat-o un senator membru al Comisiei de Finanţe Bănci pentru că nu a respectat procedura de convocare. În plus, în spaţiu public domnul Zamfir acuză BNR de aşa zisa manipulare a ROBOR, un non subiect, o temă falsă la care BNR a dat toate detaliile. Înainte de orice audiere, trebuie clarificate toate aceste chestiuni din partea expeditorului invitaţiei şi nu să se creeze aşteptări nerealiste. BNR este deschisă la un dialog clar şi onest, pentru clarificări, dar nu şi pentru a crea mai multă confuzie”, a spus Suciu.

Adrian Vasilescu, consultantul de strategie al BNR, a afirmat, sâmbătă, la Antena 3, că BNR a trimis rapoarte şi documente către Parlament, dar că este important ca acestea să şi fie citite.

„Nu există instituţie în România care să trimită Parlamentului din ianuarie şi până în decembrie mai multe rapoarte şi mai multe documente decât o face Banca Naţională. Dar important este ca aceste documente să fie citite. Când apare un raport al Băncii Naţionale şi ajunge în Parlament şi de acolo ni se întorc vorbe că în raportul Băncii Naţionale se scrie că 8 bănci au făcut cartel între ele ca să submineze economia României, cum să reacţionezi în faţa unei asemenea realităţi? Pentru că nu există. Îl înghit acel raport în care se scrie aşa ceva, că Banca Naţională a constatat că 8 bănci din România s-au unit să submineze economia naţională”, a spus Adrian Vasilescu.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este invitat marţi, la Comisia economică din Senat, pentru a discuta pe tema raportului de sfârşit de an pe care l-a întocmit Banca Naţională, dar şi despre modul în care se stabileşte indicele ROBOR pentru cei cu creditele în lei, a declarat luni, pentru AGERPRES, senatorul ALDE Daniel Zamfir, preşedintele comisiei.

„Am trimis invitaţie către Banca Naţională, avem două teme majore de discutat: una cu privire la raportul de sfârşit de an, pe care l-a întocmit Banca Naţională, în care atrage atenţia că în România e foarte redusă intermedierea financiară, cea mai redusă din Europa, şi că perspectivele sunt sumbre, în sensul că intermedierea financiară va scădea. Al doilea subiect pe care vrem să-l discutăm cu guvernatorul e subiectul legat de procedura de fixing, de modul în care se stabileşte indicele ROBOR pentru cei cu creditele în lei”, a precizat Zamfir.

Senatorul ALDE a spus că guvernatorul Băncii Naţionale este obligat să vină la comisie, având în vedere că Parlamentul numeşte Consiliul de Administraţie al BNR.

29 ianuarie – Isărescu respinge invitaţia lui Zamfir. BNR nu va participa la discuţia din Comisia Economică din Senat. Explicaţii

BNR nu va participa astăzi la discuţia din Comisia Economică din Senat pentru că este nevoie mai întâi de o întâlnire cu Ministerul de Finanţe în cadrul Comitetului Naţional de stabilitate macroprudenţială, după cum a declarat aseară şi consilierul premierului Darius Vâlcov. BNR este deschisă la dialog, la clarificarea chestiunilor în discuţie, bineînţeles şi în Parlament, şi consider că se poate găsi un cadru mai adecvat acestei întâlniri decât cel creat de domnul senator Daniel Zamfir, care să nu plece de la un şir de fake-news-uri lansate fara probe, a declarat pentru ECONOMICA.NET Dan Suciu, purtătotul de cuvânt al Băncii Naţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este prematur să ne pronunţăm despre anulări sau neanulări
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este ...
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) aşteaptă motivarea Curţii de Apel în privinţa admiterii contestaţiei depuse de Alstom Transport la contractul semnat de ARF cu producătorul polonez......
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,14%, la sfârşitul lunii martie 2024, în creştere de la 3,06% ...
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în ...
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...