Bursa a scăzut foarte uşor, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,3%, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au rămas pe poziţii de aşteptare, iar tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP) au asigurat aproape două treimi din rulajul de doar 12 milioane lei.
Economica.net - vin, 20 sept. 2013, 14:48
Bursa a scăzut foarte uşor, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom

Piaţa a fost pe roşu încă din primele minute şi a înregistrat fluctuaţii uşoare până la mijlocul şedinţei. Punctul minim al indicelui general al Bursei, BET-C, a fost atins în jurul orei 11:30, când piaţa a fost cu 0,73% sub închiderea de joi.

„Volumele sunt mici pentru că nu este volatilitate mare. Ele pot creşte dacă piaţa se duce câteva procente într-un sens sau altul. Spre exemplu, avem acţiunile Băncii Comerciale Carpatica, care odată trecute de preţul de 0,06 lei au urcat cu 6% pe volume de patru-cinci ori mai mari decât de obicei. La fel se poate întâmpla pe orcare dintre titluri. Mulţi investitori aşteaptă linia de trend imprimată de un instituţional sau un grup mai hotărât de investitori de retail. Se vede destul de clar că pe ansamblu piaţa nu are trend. Pe de o parte nu are forţa să se ducă în sus după indicatorii pieţelor internaţionale (încă nu sunt intrări semnificative de capital pe piaţă, cu excepţia ofertei de la Nuclearelectrica), pe de altă parte nici nu se vinde pentru că plasamentele ulterioare sunt destul de limitate”, a declarat pentru MEDIAFAX Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucureşti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad.

La finalul şedinţei, acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) erau în urcare cu 6,17%, la 0,0637 lei. Volumul de titluri transferate a atins cel mai ridicat nivel din ultimele aproape şase luni. Prin de operaţiuni au fost tranzacţionate 0,35% din acţiunile băncii, pentru 687.000 de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,41%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a rămas la acelaşi nivel cu cel de la închiderea de joi.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut nesemnificativ, cu 0,09%.

În acelaşi timp, indicele BET-XT s-a plasat cu 0,28% sub închiderea de joi, iar indicele BET-BK a coborât cu doar 0,15%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni de 12 milioane lei (2,7 milioane euro), de aproape patru ori mai puţin decât în şedinţa de joi, când transferurile au însumat 43,4 milioane lei (9,7 milioane euro).

Dragolea crede că volumele de tranzacţionare vor creşte în zilele următoare, pe măsură ce investitorii vor primi înapoi banii blocaţi în prezent ordinele de subscriere de la oferta derulată de Nuclearelectrica pentru listarea la Bursă.

„Acolo sunt bani serioşi care vor reintra măcar parţial în piaţă după alocarea acţiunilor Nuclearelectrica”, a adăugat brokerul.

Volumele de tranzacţionare au fost reduse în majoritatea şedinţelor bursiere din ultimele două săptămâni, în condiţiile în care investitorii au plasat sume ridicate odată cu ordinele de subscriere la oferta Nuclearelectrica. Oferta a început pe 9 septembrie şi s-a încheiat vineri. Rezultatele ofertei urmează să fie anunţate luni, după ce se va stabili preţul la care va fi vândut pachetul de 10% din acţiunile companiei.

Compania de stat Nuclearelectrica vrea să atragă fonduri nete de 272,8 – 369,3 milioane lei (61,2 – 82,8 milioane euro).

Investitorii de retail (15% din ofertă) au subscris la preţul maxim din ofertă, de 15 lei/acţiune, în timp ce investitorii instituţionali (85% din acţiuni) au putut plasa ordine oriunde în intervalul de preţ 11,2 lei – 15 lei. Preţurile de vânzare depind de subscrierile investitorilor instituţionali, în timp ce pentru micii investitori se aplică discounturi de 8% şi, respectiv, 3%, în funcţie de perioada în care au plasat ordinele.

Pe tranşa micilor investitori (cu subscrieri între 100 şi 15.000 de acţiuni) au fost plasate ordine în valoare cumulată de 214,8 milioane lei (48,2 milioane euro), volumul de acţiuni cerute depăşind de 5,6 ori titlurile existente pe acest segment. Pe această tranşă sunt disponibile 10% din acţiunile din ofertă, iar pentru ordinele plasate în primele zile se acordă un discount de 8% din preţul final. Ordinele plasate pe această tranşă începând cu a patra zi au un discount de 3%.

Având în vedere gradul ridicat de suprasubscriere, investitorii care au subscris pe această tranşă ar putea primi fiecare 17% – 18% din titlurile pentru care a plasat ordine.

Tranşa mare (cu subscrieri de peste 15.000 de acţiuni) a fost suprasubscrisă de 2,3 ori, sumele plasate de aceşti investitori cumulând 44 milioane lei (9,9 milioane euro). Investitorilor care au subscris pe acest segment le sunt alocate 5% din titlurile din ofertă.

Potrivit unor surse din piaţa de capital, oferta este suprasubscrisă şi pe tranşa investitorilor instituţionali.

Dacă toate acţiunile vor fi vândute la preţul minim cerut, iar micii investitori vor cumpăra titlurile acordate lor la discountul de 8%, oferta ar urma să fie de aproape 282 milioane lei (aproape 64 milioane euro). Dacă va fi stabilit preţul maxim, de 15 lei, şi micii investitori vor avea acelaşi discount, de 8%, oferta va depăşi 377 milioane lei (85 milioane euro).

În şedinţa bursieră de vineri, acţiunile Fondului Proprietatea şi titlurile OMV Petrom au fost cele mai lichide, cu transferuri de 3,8 milioane lei şi, respectiv, de 3,6 milioane lei. Acţiunile celor două companii au asigurat aproape două treimi din rulajul pieţei.

Titlurile FP au scăzut cu 0,35%, la 0,7175 lei, în timp ce acţiunile OMV Petrom au coborât cu 1,15%, la 0,43 lei. Titlurile Fondului Proprietatea s-au îndepărtat uşor faţă de noul record atins joi, de 0,72 lei/acţiune.

În această săptămână, indicele general al BVB, BET-C, a fluctuat uşor, astfel că la finalul şedinţei de vineri era în imediata apropiere a nivelului de vinerea trecută. Indicele este cu 1,1% peste nivelul din luna august şi cu 10,6% peste cel de la finalul anului trecut.

Variaţii foarte uşoare au înregistrat în această săptămână şi indicii BET şi BET-FI, care au urcat cu 0,3% şi, respectiv, cu 0,6%. Astfel, indicele BET este cu 1,12% mai sus decât la sfârşitul lunii august, iar BET-FI este pe plus cu 4,23%.

Totodată, indicele BET este cu 13,9% peste nivelul de anul trecut, iar BET-FI este în urcare cu 4,13%.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat vineri acţiuni de 98.000 de lei, faţă de 185.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Londra erau în scădere cu până la 0,2%, în timp ce piaţa de la Paris era în creştere cu aproape 0,1%. Investitorii sunt precauţi înaintea alegerilor federale din Germania, programate duminică.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o pe cea a Tesla Inc., pe fondul încetinirii vânzărilor de automobile......
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...