Ce spune directorul Holzindustrie Scweighofer România despre tăierile ilegale şi aplicaţia care urmăreşte traseul lemnului

Dan Bănacu, directorul general al Holzindustrie Scweighofer România, a vorbit, într-un interviu pentru site-ul ştiripesurse.ro despre ancheta procurorilor DIICOT, despre "războiul" dus de anumite ONG-uri împotriva activității Holzindustrie Scweighofer, dar și despre percepția publică negativă a românilor care planează încă asupra activității companiei austriece.
Economica.net - lun, 07 oct. 2019, 07:46
Ce spune directorul Holzindustrie Scweighofer România despre tăierile ilegale şi aplicaţia care urmăreşte traseul lemnului

Întrebat despre acuzaţiile potrivit cărora compania Holzindustrie Scweighofer este bănuită că ar fi pus la cale un circuit prin care lemnul tăiat ilegal din pădurile noastre era albit pentru a putea fi vândut, Dan Bănacu spune că va colabora cu autoritățile pentru a lămuri orice aspect.

Redăm o parte din interviul acordat ştiripesurse.ro:

– Atunci să vorbim despre tăierile ilegale de lemn din România și ce măsuri ați avut în vedere pentru combaterea acestui fenomen?

„Tăierile ilegale de lemn sunt un lucru rău care afectează imaginea sectorului, afectează economic sectorul și afectează extrem de mult viața noastră. Nu putem să ne împăcăm noi cu ideea că se fură. Ce am făcut noi este ceea ce a cerut vreodată vreo lege. Avem un sistem de verificare a produsului palpabil, care a început de câțiva ani de zile, prin care verificăm capacitatea fiecărui furnizor care ne furniza lemnul respectiv, locul de unde urmează să ne furnizeze lemnul, cantitatea de lemn aprobată prin lege care urmează să ne fie furnizată. În ultimii doi ani de zile am instalat Timflow. Este o aplicație care ne permite să vizualizăm locul din care pleacă încărcătura, traseul pe care a venit și momentul aducerii. Nu a fost nici asta ușor. Nu este ușor să spui către mii de companii de transport: dacă vrei să lucrezi cu noi trebuie să-ți pui GPS pe camioane și trebuie să ne spui traseul pe care l-ai făcut. Nu toată lumea înțelege imediat care este utilitatea acestui sistem”, a spus Bănacu.

– Ați întâmpinat probleme cu furnizorii?

„Sigur! Au fost furnizori care au vrut să mai lucreze cu noi, alții care nu au mai vrut să lucreze cu noi. Asta a fost. Am avut pierderi, ca urmare a măsurilor pe care ni le-am luat. (…) În fabricile noastre avem măsuri de control și verificare draconice. Oamenii aproape că nu înțeleg de ce suntem atât de restrictivi, dar am făcut chestiunea aceasta voluntar în ideea de a spune că toți cei care lucrează cu noi trebuie să respecte aceleași reguli ca și noi. Este extrem de greu. Gândiți-vă că este ca atunci când te duci și cumperi o pâine de la magazin. Te duci la vânzător și îi spui: „te rog frumos să-mi dai bonul de casă, factura furnizorului, de la furnizor să ceri locul de unde a cumpărat făina, te rog frumos să-mi spui moara unde a fost produsă făina și te rog frumos să-mi spui terenul de pe care a venit grâul” și în fiecare zi să faci asta. Vei vedea cât e de greu! În viața de zi cu zi dacă ai face lucrul acesta ai înnebuni, dar noi facem lucrul acesta. Un dosar pentru un camion ajunge la 100 de file. Este incredibil acest volum de activitate pe care îl depunem tocmai pentru face toate eforturile posibile ca lemnul care ajunge la noi să aibă origini legale. Folosim tehnologia actuală la maximum pentru acest lucru”, a declarat directorul HS.

– Cu ce probleme se confruntă Holzindustrie Scweighofer în România și ce măsuri ați vrea să se ia în sectorul forestier?

„Eu îmi doresc ca problemele sectorului forestier să fie ascultate în întregime, nu numai ale grupului Holzindustrie Scweighofer. Noi suntem o entitate privată cu trăirile și problemele noastre, însă nu suntem izolați. Dacă problemele de ansamblu ale sectorului forestier, cele pe care le poate spune oricine lucrează în această industrie, vor fi rezolvate, atunci și viața lor și viața noastră va fi mai ușoară. Vreau să fie o uniune de voci, nu vreau să fie o voce care, chiar dacă este a unei companii mari, să spună ce ar fi bine pentru tot sectorul. Ar fi incorect ca numai eu să spun ce măsuri aș vrea să se ia în sectorul forestier”, a spus Bănacu.

– Credeți că lucrurile se vor normaliza?

„Eu sunt foarte optimist de felul meu și sper doar ca lucrurile să se clarifice. Sper ca normalitatea să devină standard, sper ca amestecul statului în piață să se minimizeze. Reglementarea are un rol, dar reglementarea nu poate să schimbe mecanismele pieței. Să lăsăm piața să fie piață, specialiștii să fie specialiști, profesioniștii să-și facă treaba așa cum trebuie și atunci lucrurile se normalizează de la sine”, a afirmat Bănacu.

– Vreau să vorbim și despre percepția publică negativă care există. Oamenii consideră că austriecii ne fură pădurile, iar România se va transforma într-un „deșert”. Cum comentați?

„Se exagerează. Spun clar că ar fi putut exista mai multă comunicare din partea noastră, am fi putut spune mai mult. Oamenii trebuie să înțeleagă și să vadă cu ce te ocupi. (…) Austria exportă mai mult lemn decât noi. Pentru ei lemnul este o importantă resursă, ei nu au petrol și gaze ca noi. Au lemn și îl valorifică la maxim. Peste tot unde te duci vezi respect pentru meseria celor care se ocupă și procesează lemnul, pentru că din asta se trăiește. Lemnul a adus valoare acestei țări. Nu se pune problema să tăiem ca disperații. Silvicultura este o disciplină, nu este fotbal. Nu poate toată lumea să-și dea cu părerea despre cum ar trebui să fie lucrurile”, a declarat Bănacu.

– Ce ne puteți spune despre rolul ONG-urilor din acest sector? Există ONG-uri care vă critică activitatea, care vorbesc despre alianțe cu hoții de lemne.

„ONG-urile trebuie să-și facă treaba”, a spus directorul Bănacu, adăugând că deși a lansat invitația către ONG-uri pentru a veni în control în fabricile din România, niciun reprezentant nu le-a trecut pragul în ultimii cinci ani de zile.

De asemenea, Bănacu a vorbit și despre transparența companiei Holzindustrie Schweighofer, prezentând un videoclip în care este descris sistemul Timflow, lansat în 2017. Acesta este un sistem de monitorizare a trasabilității lemnului care se bazează pe tehnologie GPS pentru înregistrarea rutelor camioanelor care transportă buștean.

 

Puteţi citi interviul integral aici.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...