Cei mai mari investitori imobiliari din România încep anul cu active de 5,8 miliarde de euro

Cei mai mari cinci investitori imobiliari din România au împreună active, producătoare de venit sau în curs de dezvoltare, în valoare de 5,8 miliarde de euro. Dintre ei se distanțează ca lider de piață compania cu capital sud african NEPI Rockcastle, cu active de 2,1 miliarde de euro, circa o treime din total. Deloc surprinzător, pe listă apare și compania românească Iulius, una dintre cele mai active companii de dezvoltare imobiliară de pe piață, cu active de peste 750 de milioane de euro.
Răzvan Zamfir - mar, 07 ian. 2020, 19:32
Cei mai mari investitori imobiliari din România încep anul cu active de 5,8 miliarde de euro

NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România şi principalul jucător din Europa Centrală şi de Est, avea o valoare a portofoliului de peste 2,1 miliarde de euro la jumătatea anului, valoare ce cuprindea un total de 22 de proprietăţi, dintre care 17 malluri şi centre comerciale şi patru clădiri de birouri.

Între timp, lucrurile s-au mai schimbat, NEPI Rockcastle a finalizat mallul de 42.500 mp Promenada Sibiu și a vândut cele patru clădiri de birouri pe care le deținea în București cu circa 300 de milioane de euro către AFI Europe. Astfel, deși valoarea portofoliului s-a diminuat, compania are o poziție solidă pe piața de capital și rezerve suplimentare de cash pentru investiții.

De altfel, NEPI Rockcastle are peste 850.000 mp închiriabili în România, exclusiv proprietăți de retail.

Anul acesta, compania va finaliza extinderea mallurilor Shopping City Buzău și Shopping City Sibiu, unde va apărea un cinematograf Cineplexx și va livra pe piață Shopping City Târgu Mureș, de 40.000 mp. De asemenea, extimează startul lucrărilor la Promenada Mall Craiova, de 56.000 mp și startul extinderii Promenada București.

În fine, investitorul plănuiește să intre și pe piața rezidențială și va dezvolta proiecte de locuințe în apropierea mallurilor deținute în București, Brașov, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare și Timișoara.

NEPI Rockcastle

  • Valoare portofoliu România: 2,1 miliarde euro;
  • Suprafaţă închiriabilă România: 885.600 mp;
  • Rată de ocupare România: 98,8%.

Ioannis Papalekas și Globalworth

În 2013, omul de afaceri Ioannis Papalekas fonda Globalworth Real Estate, investitor devenit în doar șase ani, cel mai mare proprietar de clădiri de birouri de pe piața românească.

Compania avea, toamna trecută, active de 1,2 miliarde de euro în România, piață în care, acum, e mai degrabă dezvoltator decât investitor, cele mai recente tranzacții fiind pe piața industrială unde e foarte activ.

Potrivit lui Dimitris Raptis, Deputy CEO şi CIO la Globalworth, cel mai probabil compania se va concentra pe dezvoltare în următoarele 12 până la 18 luni în România. După aceea, se va uita la achiziții inclusiv în orașele de provincie.

Globalworth
  • Valoare portofoliu România: 1,2 miliarde de euro;
  • Suprafață închiriabilă România: circa 650.000 mp;
  • Rată de ocupare România: 97%.

Ofensiva AFI Europe

Dezvoltatorul imobiliar israelian AFI Europe e în plină ofensivă pe piața românească de la venirea ca CEO a lui Doron Klein în vara lui 2018, care a culminat cu achiziția portofoliului de birouri al NEPI Rockastle pentru circa 300 de milioane de euro. AFI deține și AFI Cotroceni, cel mai mare mall din România, dar e activ și pe piața office și pe cea rezidențială, unde a lansat AFI City în Bucureștii Noi. De asemenea, compania vrea să dezvolte noi proiecte de birouri şi rezidenţiale, alături de un mall la Braşov şi unul la Arad și a făcut o ofertă de 60 de milioane euro pentru cele 75% deținute de Plaza Centers în proiectul Casa Radio.

Compania are active de circa un miliard de euro pe piața românească și va extinde proiectul office AFI Park de langă AFI Cotroceni, și va dezvolta un proiect rezidențial de închiriat tot în zonă.

AFI Europe

  • Valoare portofoliu România: un miliard de euro;
  • Suprafață închiriabilă România: circa 650.000 mp;
  • Grad de ocupare: peste 95%.

Grupul austriac Immofinanz deţine astăzi în România un portofoliu evaluat la 766,5 milioane de euro, conform celui mai recent raport al companiei, unde apar un total de 50 de proiecte pe plan local, dintre care 17 imobile office și retail, iar restul terenuri. 

Spre deosebire de cei mai mari doi jucători din sectorul imobiliar românesc NepiRockcastle şi Globalworth, Immofinanz are un portofoliu evaluat în scădere faţă de anii de criză. Mai exact, în 2012 la început, portofoliul austriecilor avea o valoare ce sărise de pragul de un miliard de euro, inclusiv compania de dezvoltare rezidențială Adama, dispărută între timp.

Immofinanz

  • Valoare portofoliu România: 766,5 milioane euro; 
  • Număr total de proiecte în România: 50, dintre care o bună parte terenuri şi 17 imobile;
  • Suprafața închiriabilă România: circa 500.000 mp.

Mulțumesc lui Dumnezeu și băncii finanțatoare

Spunea antreprenorul român Iulian Dascălu la inaugurarea proiectului Palas Iași, care a modernizat centrul Iașiului. Supranumit „regele mallurilor”, Dascălu a dezvoltat proiecte comerciale denumite Iulius Mall, sub acest brand fiind operate malluri în Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Suceava și are un portofoliu de cel puțin 750 de milioane de euro.

El mai deţine şi clădiri de birouri, dar şi două proiecte de tip mixed-use, Palas Iaşi şi Iulius Town (fostul Openville Timişoara), deschis recent. De altfel, Iulian Dascălu a început să parieze pe malluri într-o perioadă în care România abia începea să descopere conceptul care deja cucerise pieţe din Occident și a fost unul dintre primii investitori în malluri din România; în 2000, când a deschis Iulius Mall la Iaşi, pe piaţa locală mai funcţiona doar proiectul Bucureşti Mall al turcilor de la Anchor Grup.

După ce multă vreme a dezvoltat singur proiectele, în 2017, fondul Atterbury Europe – în spatele căruia se află acţionari sud-africani – a preluat jumătate din reţeaua de centre comerciale Iulius –, fondată de Iulian Dascălu, pentru peste 150 milioane de euro, potrivit datelor din piaţă.

Tranzacţia de tip joint venture a inclus şi cele două clădiri de birouri de lângă Iulius Mall Cluj, precum şi prima clădire finalizată la acel moment în ansamblul Iulius Town, aflat în construcţie în Timişoara. Complexul Palas Iaşi nu face parte din asociere. Iulius Group se află în topul celor mai mari dezvoltatori din real estate din România, fiind, de altfel, printre puţinele companii româneşti care şi-au făcut loc pe această piaţă, dominată în principal de jucători străini.

Iulius Group

Valoare portofoliu România: 750 milioane euro;
Proiecte: Iulius Town, Palas Iaşi, Iulius Mall (Iaşi, Cluj, Timişoara, Suceava) şi birourile United Business Center;
Suprafaţă: circa 300.000 mp retail şi 80.000 mp de spaţii de birouri.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...