Cele mai importante evenimente de pe piaţa imobiliară în 2016

Cuvintele cheie care au marcat anul trecut piaţa imobiliară din România sunt fuziune şi expansiune. Mari grupuri imobiliare au fuzionat la nivel internaţional, cu active importante şi în România. Alţi dezvoltatori au continuat să-şi extindă operaţiunile.
Andrada Ghira - lun, 02 ian. 2017, 12:01
Cele mai importante evenimente de pe piaţa imobiliară în 2016

Fuziunea NEPI şi Rockcastle

Anunţul a venit pe final de an, cu precauţie. Fondurile de investiţii din Africa de Sud, NEPI şi Rockcastle, au anunţat planurile de fuziune. NEPI, cel mai mare dezvoltator imobiliar după valoarea portofoliului, de 2,2 miliarde de euro, va avea acces la cea mai efervescentă piaţă, Polonia, prin fuziunea cu Rockcastle. Cele două companii au anunţat pe 14 decembrie că fuzionează într-o nouă companie, care va avea un portofoliu total de active evaluat la 4,2 miliarde de euro. Cea mai mare parte a proprietăţilor sunt centre comerciale din Romania, Slovacia, Polonia, Cehia, Croaţia şi Serbia.

Se conturează cea mai mare tranzacţie cu birouri de pe piaţa românească

Dezvoltatorul imobiliar AFI Europe România, care a construit centrul comercial AFI Palace, va vinde toate cele cinci clădiri de birouri construite în jurul mallului, se arată în raportul financiar pentru primele nouă luni din 2016. Numele cumpărătorului care va plăti peste 150 de milioane pentru cele cinci clădiri de birouri nu a fost făcut public. Cel mai probabil, tranzacţia va fi finalizată în 2017.

Deschiderea Parklake

După ani şi ani de amânări, 2016 a fost deschis centrul comercial Parklake, construit pe terenul fostei baze Titan, o investiţie de 180 de milioane de euro, din care 83 de milioane de euro provin dintr-un credit. Dezvoltat de portughezii de la Sonae Siera şi irlandezii de la Caelum Development, Parklake este cel mai mare mall deschis în ultimii cinci ani în Capitală. Suprafaţa închiriabilă a centrului comercial este de 70.000 de mp, ceea ce îl face să fie unul dintre cele mai mare malluri din Bucureşti.

Deschiderea Veranda din Obor

Familia Pogonaru, care a investit 60 de milioane de euro în primul proiect imobiliar, a deschis în toamna lui 2016 mallul Veranda din Obor. Cu peste 100 de magazine şi cu o suprafaţă generoasă de spaţii verzi, proprietarii mallului se aşteaptă la chirii anuale de 7,5 milioane de euro.

IKEA cumpără teren pentru locuinţe

Divizia de imobiliare a grupului Inter IKEA, Vastint România, a achiziţionat la începutul anului 48 ha în zona Siseşti, în imediata apropiere a terminalului Străulești, prevăzut cu stație de metrou și facilităţi parkand-ride. Terenul a fost cumpărat de la Teia Sponte. Vastint România are în derulare două proeicte de birouri. Este vorba de Timpuri Noi Square, amplasat în sectorul 3 şi Business Garden Bucharest, situat în sectorul 6 al Capitalei.

Vânzarea Swan Office

Birourile Swan din Pipera au fost cumpărate cu 30,3 milioane de euro, la trei ani de la intrarea firmei în insolvenţă şi după repetate încercări de vânzare a imobilelor. Firma Smartown Investments şi-a adjudecat proiectul de birouri. Smartown Investments este deţinută de un Topmost Investments cu sediul la Nicosia, Cirpu, şi este reprezentată de Nicolas Treppides.

Cea mai mare tranzacţie în retail

NEPI a mai bifat în 2016 un oraş pe harta mallurilor, după achiziţia Sibiu Shopping City de la Argo Group, pentru suma de 100 de milioane de euro. Spre sfârşitul anului, NEPI a anunţat o investiţie de 20 de miliioane de euro în extinderea şi modernizarea centrului comercial, pe care vrea să-l transforme în cel mai mare parc comercial din ţară.

Gabriel Popoviciu revine pe piaţa rezidenţială

Două anunţuri surpriză au venit de la firmele deţinute de omul de afaceri Gabriel Popoviciu. Primul anunţ a fost lansarea unui nou proiect rezidenţial de mari dimeniuni pe piaţa din Bucureşti. Este vorba de proiectul Belvedere Residence din zona Aviaţiei-Barbu Văcărescu, unde vor fi construite 1.556 de apartamente în 13 blocuri. Al doilea anunţ a fost acela de vânzare a mallului din Oradea, pe care Gabriel Popoviciu l-a salvat de la faliment în 2010. Preţul cerut: 15 milioane de euro.

Cel mai mare parc logistic din ţară îşi schimbă proprietarul. Din nou

La începutul lunii noiembrie, fondul suveran de investiţii GIC a anunţat preluarea P3 Logistic Parks, unul dintre cei mai mari dezvoltatori şi manageri de proprietăţi europene de logistică. GIC a plătit 2,4 miliarde de euro, reprezentând cea mai mare tranzacţie încheiată în acest an pe piaţa imobiliară din Europa . În România, P3 deţine cel mai mare parc logistic din ţară, P3 Bucharest, achiziţionat de la CA Immo la începutul anului 2015, care cuprinde în prezent 11 clădiri cu o suprafaţă totală de 305.000 metri pătraţi.

Legea dării în plată

Aprobarea Legii dării în plată a marcat piaţa rezidenţială din România. Posibilitatea dispariţiei programului Prima Casă i-a determinat pe mulţi potenţiali cumpărători să se înghesuie cu dosarele la bănci. Şi asta pentru că majoritatea băncilor au mărit avansul la creditele ipotecare în lei spre pragul de 30-35%.

Papalekas atrage cel mai mare grup imobiliar din Africa de Sud

Cel mare grup imobiliar listat pe Bursa de la Johannesburg, Growthpoint Properties, cu un portofoliu de active evaluate la peste 7,5 miliarde de lei, intră pe piaţa din România. Fondul sud-african va cumpăra aproape 27% din Globalworth, controlată de Ioannis Papalekas, care vrea să strângă 200 de milioane de euro pentru finanţarea proiectelor imobiliare de pe piaţa locală. Growthpoint a avut iniţial o abordare precaută în ceea ce priveşte pătrundea pe pieţele din Europa Centrală şi de Est, în timp ce alte fonduri de investiţii au mizat puternic pe active imobiliare diin Polonia, România, cum este cazul NEPI, dar şi Republica Cehă, Slovacia şi Serbia.

Prima Casă continuă încă cinci ani

După incertitudinile de anul trecut şi blocarea programului, fiind nevoie de noi suplimentări, Guvernul Cioloş a anunţat că programul va continua încă cinci ani. Memorandumul pentru Strategia Programului „Prima casă” pe cinci ani prevede garanţii totale de 10 miliarde de lei, dar şi revizuirea strategiei la doi ani de la adoptarea acesteia. Programul vine şi cu o schimbare. Astfel, statul va garanta decât în proporţie de 40% achiziţiile de locuinţe vechi, în timp ce pentru locuinţele noi nivelul garantării este menţinut la 50%.

Familia Tănăsoiu reia investiţia în mallul Festival de la Sibiu

În locul fabricii Simerom, acolo unde Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu a pus în scenă piesa de teatru Faust, se va contrui un mall. Planurile datează încă din 2008, însă criza a dus la amânarea dezvoltării proiectului. Festival Shopping Center va avea o suprafaţă închiriabilă de 42.000 de mp, cu 160 de magazine, iar investiţia se ridică la 70 de milioane de euro.

CITEŞTE ŞI 

Cele mai importante evenimente imobiliare din 2015

Cele mai importante evenimente imobiliare din 2014

Cele mai importante evenimente din imobiliare în anul 2013

Cele mai importante evenimente imobiliare din 2012

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Finanțelor, săgeți către șeful demisionar al ANAF: Recuperarea întârzierilor este strict necesară. Heiuș pleacă cu un minus de aproape 9 miliarde față de plan și spune că veniturile au fost mult supraestimate
Ministrul Finanțelor, săgeți către șeful demisionar al ANAF: Recuperarea întârzierilor este strict necesară. Heiuș ...
Eficiența sistemului de colectare trebuie să crească pentru că oamenii așteaptă de la noi resursele necesare implementării unor politici publice care să contribuie la creșterea calității......
Nicoleta Cîrciumaru, fost șef al Fiscului din București, preia conducerea ANAF până la numirea unui nou președinte
Nicoleta Cîrciumaru, fost șef al Fiscului din București, preia conducerea ANAF până la numirea unui nou președinte
Nicoleta Cîrciumaru, fost director al Direcției generale de administrare fiscală București și actual vicepreședinte ...
Afacerile consolidate ale Lidl în România au depășit 18,5 miliarde de lei, fiind cu peste 23% mai mari decât în 2021. Rata de profitabilitate a scăzut
Afacerile consolidate ale Lidl în România au depășit 18,5 miliarde de lei, fiind cu peste 23% mai mari decât în 2021. ...
Grupul german Lidl a înregistrat anul trecut în România, prin cele patru companii pe care le operează, o cifră de afaceri ...
BCE avertizează că marile bănci europene vor avea de suferit dacă IFN-urile întâmpină probleme
BCE avertizează că marile bănci europene vor avea de suferit dacă IFN-urile întâmpină probleme
Principalele bănci din zona euro ar putea suferi o lovitură dacă clienţii lor financiari, precum fonduri, companii de ...