Cererea de eliberare condiţionată a lui Ioan Niculae, respinsă definitiv de instanţă

Tribunalul Dâmboviţa a respins definitiv, marţi, cererea de eliberare condiţionată depusă de omul de afaceri Ioan Niculae, care execută în Penitenciarul Găeşti o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare în dosarul 'Mită la PSD'.
Economica.net - mar, 22 sept. 2015, 13:22
Cererea de eliberare condiţionată a lui Ioan Niculae, respinsă definitiv de instanţă

Tribunalul a respins contestaţia lui Ioan Niculae şi a menţinut decizia Judecătoriei Găeşti din 31 august 2015, instanţă care nu a fost de acord cu eliberarea condiţionată a omului de afaceri.

În motivarea deciziei luată atunci de Judecătoria Găeşti, magistraţii arătau că Ioan Niculae a executat o treime din pedeapsă, însă timpul prea scurt petrecut de omul de afaceri în penitenciar nu a format instanţei convingerea că el s-a îndreptat.

Astfel, judecătorii au calculat că Ioan Niculae are de executat 914 zile de închisoare, iar fracţia minimă de o treime (aplicată persoanelor de peste 60 de ani) pentru a putea fi eliberat este de 304 zile.

Ioan Niculae a executat efectiv 139 de zile, la care se adaugă 150 de zile ca urmare a faptului că a scris 5 cărţi şi 16 zile reprezentând munca prestată în Penitenciarele Jilava şi Găeşti. În total, în cazul lui Ioan Niculae se iau în considerare 305 zile executate.

Judecătoria Găeşti a atras însă atenţia că îndeplinirea fracţiei de o treime nu atrage automat şi eliberarea condiţionată, fiind necesară îndeplinirea cumulativă a dispoziţiilor art. 59 din vechiul Cod penal.

‘Legat de cea de-a doua condiţie – să dea dovezi că s-a îndreptat şi că se poate integra în societate – timpul scurt petrecut de condamnat în penitenciar nu a format convingerea instanţei că scopul preventiv şi educativ al pedepsei aplicate a fost atins. (…) Este de observat că, faţă de durata pedepsei de 2 ani şi 6 luni, perioada efectiv executată este mult prea mică, nefiind oportun, la acest moment, să se dispună liberarea condiţionată. Nu trebuie pierdut din vedere faptul că pedeapsa are şi caracter represiv, respectiv tocmai izolarea de societate a celui condamnat pentru o perioadă de timp, ce variază în funcţie de criteriile de individualizare a pedepsei’, se arată în motivare.

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, pe 2 aprilie, la doi ani şi şase luni închisoare cu executare, iar fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila Gheorghe Bunea Stancu a primit trei ani închisoare cu executare, în dosarul ‘Mită la PSD’.

Ioan Niculae, acţionar principal al grupului Interagro SA, este acuzat de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Brăila a PSD pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la Ioan Niculae, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială desfăşurată la sfârşitul anului 2009 pentru susţinerea candidatului PSD Mircea Geoană.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Energiei prelungește cu o lună proiectul de susținere a instalării de baterii pentru stocarea curentului electric pentru firme
Ministerul Energiei prelungește cu o lună proiectul de susținere a instalării de baterii pentru stocarea curentului electric ...
Apelul de proiecte „Sprijinirea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii) cu finanţare din Fondul pentru modernizare" se prelungeşte cu o lună,......
Zelenski se declară „recunoscător” faţă de Trump pentru „hotărârea sa fermă” de a opri războiul
Zelenski se declară „recunoscător” faţă de Trump pentru „hotărârea sa fermă” de a opri războiul
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat marţi "recunoştinţa profundă" faţă de Donald Trump pentru ...
Negocierile dintre Volkswagen și sindicate nu au dus încă la rezultate concrete
Negocierile dintre Volkswagen și sindicate nu au dus încă la rezultate concrete
Grupul Volkswagen și sindicatele sale sunt încă departe de a găsi un teren comun pentru soluționarea crizei de la uzinele ...
Deficitul comercial a crescut cu 17%, în primele 10 luni din 2024, până la 27,2 miliarde de euro
Deficitul comercial a crescut cu 17%, în primele 10 luni din 2024, până la 27,2 miliarde de euro
Deficitul balanţei comercial în primele 10 luni din 2024 a fost de 27,211 miliarde euro, mai mare cu 3,993 miliarde euro ...