China va permite o convertibilitate limitată a yuanului în trei zone comerciale libere

China va permite o convertibilitate limitată a yuanului în trei zone comerciale libere (FTZ) - Guangdong, Fujian şi Tianjin, după ce Fondul Monetar Internaţional a inclus yuanul în rândul monedelor din coşul de valute DST (Drepturi Speciale de Tragere), transmite Reuters.
Economica.net - vin, 11 dec. 2015, 09:03
China va permite o convertibilitate limitată a yuanului în trei zone comerciale libere

Într-un document care prezintă planurile de sprijinire a zonelor comerciale libere, Banca Centrală a Chinei (PBOC) a anunţat că încearcă să extindă reformele privind gestionarea valutei şi va asista firmele care vor să împrumute yuani peste hotare.

Instituţiile înregistrate în zonele comerciale libere care nu se confruntă cu probleme financiare vor putea converti liber până la 10 milioane de yuani anual, ca parte a reformelor ce vizează deschiderea sistemului financiar.

Yuanul chinez a fost în octombrie a cincea cea mai utilizată monedă pentru tranzacţii financiare internaţionale, arată un raport publicat de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication on Tuesday (SWIFT).

PBOC va permite instituţiilor financiare şi companiilor să împrumute fonduri în yuani de pe pieţele offshore dar fondurile nu vor putea fi utilizate pentru investiţii pe bursă sau produse de gestionare a averii.

În 30 noiembrie, Fondul Monetar Internaţional a anunţat includerea yuanului, din 2016, în rândul monedelor din coşul de valute DST (Drepturi Speciale de Tragere) folosite de FMI în tranzacţiile internaţionale.

Până acum, coşul FMI cu super-valute includea doar dolarul, euro, lira sterlină şi yenul, însă componenţa sa este revizuită la fiecare cinci ani.

FMI a cerut autorităţilor chineze să accelereze ridicarea restricţiilor în tranzacţionarea liberă a yuanului.

Includerea yuanului în coşul de valute al FMI va pune noi presiuni asupra autorităţilor de la Beijing, care vor trebui să schimbe modul de comunicare cu investitorii şi cu lumea, susţin analiştii.

China s-a angajat să atenueze controlul strâns asupra valorii yuanului şi să-şi deschidă sistemul financiar.

O provocare semnificativă va fi gestionarea presiunilor pieţei pentru o depreciere a yuanului, ţinând cont de încetinirea creşterii economiei, după trei luni în care autorităţile au încercat o apreciere a monedei naţionale.

Autorităţile de la Beijing încearcă să crească utilizarea yuanului în schimburile internaţionale, pentru a reflecta statutul Chinei de a doua economie mondială. Unii analişti preconizează chiar că într-o zi moneda chineză ar putea rivaliza cu dolarul american, care, în prezent, este valuta de referinţă la nivel mondial.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a aprobat bugetul Companiei Porturile Maritime S.A. Constanța. Sunt estimate venituri de peste 530 de milioane de lei
Guvernul a aprobat bugetul Companiei Porturile Maritime S.A. Constanța. Sunt estimate venituri de peste 530 de milioane ...
Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2025 al Companiei Naţionale "Administraţia Porturilor Maritime" - S.A. Constanţa, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi......
Audi Q5, SUV ajuns la a treia generație, este disponibil în România
Audi Q5, SUV ajuns la a treia generație, este disponibil în România
Importatorul mărcii Audi în România a prezentat a treia generație a SUV-ului Q5, un model complet redesenat având la ...
Vârsta de pensionare în Danemarca va ajunge la 70 de ani în 2040
Vârsta de pensionare în Danemarca va ajunge la 70 de ani în 2040
Parlamentul danez a adoptat joi o lege care creşte vârsta de pensionare la 70 de ani începând cu 2040, de la 67 de ani, ...
BP scoate Castrol la vânzare. Grupul britanic a început să caute cumpărător pentru divizia sa de lubrifianți
BP scoate Castrol la vânzare. Grupul britanic a început să caute cumpărător pentru divizia sa de lubrifianți
Grupul petrolier britanic BP a început procesul de vânzare a diviziei de lubrifianţi Castrol, un pas important în cadrul ...