Chinezii care vor să facă reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, inculpaţi în SUA pentru furt de tehnologie

Grupul chinez cu care statul român a semnat un memorandum de înţelegere pentru construcţia reactoarelor de la Cernavodă este acuzat de autorităţile americane că ar fi încercat să obţină, ilegal, tehnologie americană pentru a produce substanţe nucleare în afara SUA.
Economica.net - vin, 15 apr. 2016, 21:00
Chinezii care vor să facă reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, inculpaţi în SUA pentru furt de tehnologie

Grupul public chinez General Nuclear Power Co. (CGN) şi un cetăţean american au fost inculpaţi joi de justiţia americană pentru asociere ilegală în vederea producerii de substanţe nucleare în afara SUA, informează AFP, citată de Agerpres.

Născut în China şi devenit cetăţean american, Szuhsiung Ho, alias Allen Ho, ‘este suspectat că ar fi abordat şi ar fi înrolat – la cererea unei societăţi nucleare publice chineze – experţi în domeniul nuclear care lucrează în SUA cu scopul de a obţine o asistenţă completă pentru dezvoltarea şi producerea unor substanţe nucleare speciale în China’, a indicat Ministerul american al Justiţiei într-un comunicat.

‘SUA vor utiliza toate mijloacele judiciare aflate la dispoziţia lor pentru a-i stopa pe cei care încearcă să fure tehnologie şi expertiză nucleare americane’, adaugă textul, care nu întrebuinţează totuşi termenul de spionaj.
Ho, un inginer specializat în domeniul nuclear, a fost inculpat de asemenea pentru că a acţionat în SUA în calitate de ‘agent al unei puteri străine’ şi pentru că nu a încercat să obţină autorizaţia necesară de la Ministerul Energiei pentru a coopera, aşa cum a făcut cu contactele sale chineze. Faptele care i se reproşează au început în 1997 şi au continuat până în prezent. El riscă o condamnare la detenţie pe viaţă.

CGN este o companie nucleară uriaşă chinezească, iar de interes pentru România este faptul că este singura companie cu care statul roman negociază construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă. În luna noiembrie 2015, societatea de stat Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation (CGN) au semnat un Memorandumul de Înțelegere privind dezvoltarea, construcția, operarea și dezafectarea Unităților 3 și 4 de la Centrala Nuclear Electrică /CNE/ Cernavodă.

Compania de proiect va fi una de tip „joint-venture”, în care CGN va deține cel puțin 51% din capitalul social, în conformitate cu Strategia de Continuare a Proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă, aprobată de Guvernul României în anul 2014. Nuclearelectrica va veni cu aport în natură în noua societate, adică cele două reactoare a căror construcţie în fost demarată încă din timpul comunismului.

Proiectul Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă presupune construcția a încă două reactoare de tip CANDU 6 pe amplasamentul CNE Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MWh și o durată de viață de 30 de ani, cu posibilitatea de extindere pe încă 25 de ani.

Te-ar mai putea interesa și
Drum de mare viteză București – Alexandria: CNAIR a scos la licitație studiul de fezabilitate
Drum de mare viteză București – Alexandria: CNAIR a scos la licitație studiul de fezabilitate
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat pe 8 mai anunțul de licitație pentru studiul de fezabilitate necesar realizării drumului de mare viteză......
Năsui: Săptămână aceasta ducem problema declaraţiei de beneficiar real pentru firme în Coaliţie
Năsui: Săptămână aceasta ducem problema declaraţiei de beneficiar real pentru firme în Coaliţie
Declaraţia de beneficiar real pentru firme a redevenit obligatorie, de aceea, săptămâna aceasta, problema va fi dusă ...
Deficitul comercial al României a crescut cu 19%, 863 de milioane de euro, în primele trei luni, până la 5,3 miliarde de euro
Deficitul comercial al României a crescut cu 19%, 863 de milioane de euro, în primele trei luni, până la 5,3 miliarde ...
 Deficitul comercial al României a ajuns, în primele trei luni ale anului, la 5,327 miliarde de euro, în creştere cu ...
Preţul energiei pe bursă depăşeşte luni 440 lei pe MWh, după oprirea unui reactor nuclear
Preţul energiei pe bursă depăşeşte luni 440 lei pe MWh, după oprirea unui reactor nuclear
Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM depăşeşte luni 440 de lei pe MWh în orele de vârf, în contextul ...