Cine a condus Finanțele țării după Revoluție, stânga sau dreapta? Scorul e aproape egal

Statul trebuie să se împrumute acum pentru a acoperi dezastrul făcut de socialiști în ultimii 8 ani de guvernare, a spus recent ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Însă în perioada menționată de ministru au existat doi miniștri de Finanțe considerați de dreapta. Un membru PNL și un tehnocrat. Altfel, în perioada scursă de la Revoluție, stânga și dreapta și-au împărțit relativ egal mandatele de ministru al Finanțelor. Ba chiar “dreapta” ar avea un mic avantaj, având în vedere că parte din economiștii PSD care au devenit miniștri au luat mai degrabă măsuri liberale.
Ionut Tudorica - Dum, 19 iul. 2020, 19:12
Cine a condus Finanțele țării după Revoluție, stânga sau dreapta? Scorul e aproape egal

Imediat după Revoluție FSN prelua puterea fără drept de apel și își instala după jumătate de an primii miniștri din România democrată. Portofoliul Ministerului de Finanțe a rămas sub noua orânduire din 28 iunie 1990 până în 11 decembrie 1996.

Ca mențiune, printre miniștrii de Finanțe ai FSN a fost și Theodor Stolojan, care a ocupat aproape un an fotoliul de la Finanțe între 1990 și 1991, fiind considerat mai degrabă un reformator. În consecință, ulterior, cariera lui politică s-a confundat cu partea dreapta a politicii românești, fiind  membru PNL, PDL și iar PNL.Durată: 6 ani, 5 luni și 13 zile.

Dreapta a început să recupereze

După victoria lui Emil Constantinescu în alegeri, au urmat la Finanțe miniștri numiți de alianța de dreapta Convenția Democratică (CDR). Miniștri au fost pe rând Mircea Ciumara, Daniel Dăianu și Decebal Traian Remeș, între decembrie 1996 și decembrie 2000. Durată: 4 ani și 16 zile.

După câștigarea alegerilor de către PSD, la Finanțe a fost numit cel mai longeviv ministru de după Revoluție, Mihai Tănăsescu, cu fix 4 ani de mandat în guvernul Năstase. 

Apartenența lui doctrinară a fost pusă la îndoială de Ion Iliescu, președintele de atunci al PSD, după ce ministrul a ordonat bugetul la standarde europene, în vederea aderării României la UE, a făcut Codul fiscal și a intenționat să instituie cota unică de impozitare. Durată: 4 ani.

Venirea președintelui Băsescu la putere a însemnat pentru Ministerul Finanțelor 7 ani și trei luni de conducere de dreapta. Miniștri au fost pe rând Ionuț Popescu, cel care a preluat ideea lansată de predecesorul său și a introdus cota unică în România, Sebastian Vlădescu, Varujan Vosganian, Gheorghe Pogea, din nou Vlădescu, Gheorghe Ialomițianu și Bogdan Drăgoi, pentru scurtă vreme, între februarie și aprilie 2012. Durată: 7 ani, 3 luni, 26 de zile.

Le-a urmat, tot cu un mandat scurt, de 7 luni și jumătate, fostul ministru de Finanțe din anii ‘90, între timp, angajat al Băncii Naționale a României, Florin Georgescu, numit de PSD. Durată: 7 luni.

Apoi a fost numit liberalul Daniel Chițoiu, cu un mandat de un an și două luni, din decembrie 2012 până în 5 martie 2014. Perioadă care a fost omisă de actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, când a declarat că Finanțele au fost conduse în ultimii 8 ani de PSD. Durată: 1 an, 2 luni, 14 zile.

Apoi, PSD a pus trei miniștri de Finanțe, care au împărțit între ei doar un an și opt luni. Ioana Petrescu, Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici. Durată: 1 an, 8 luni, 12 zile.

Seria PSD a mai fost întreruptă de ministrul tehnocrat Anca Dragu, care a fost numită de Dacian Cioloș și iese din nou din calculul făcut de ministrul Cîțu, fiind larg considerată în mediul de business un economist de dreapta. Durată:  1 an, o lună, 17 zile

Într-adevăr, până la mandatul ministrului Cîțu au mai fost trei miniștri de Finanțe numiți de PSD, care au cumulat doi ani și zece luni. Viorel Ștefan, Ionuț Mișa și din nou Eugen Teodorovici. Durată:  2 ani și 10 luni.

Așadar, după stabilirea ordinii democratice în România, Ministerul Finanțelor a fost condus 15 ani și jumătate de miniștri numiți de stânga și 13 ani și aproximativ 9 luni de miniștri numiți de partidele sau forțele de dreapta.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Ministrul Finanţelor din Bulgaria, Assen Vassilev, spune că procesul de aderare la zona euro a ţării vecine continuă, dar data exactă a aderării ar putea fi amânată cu câteva luni, în......
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central începe, de marţi, distribuirea sumelor de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen ...
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea ...
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...