Cuba permite înfiinţarea de Întreprinderi Mici şi Mijlocii

Guvernul cubanez a aprobat vineri o lege care autorizează înfiinţarea de Întreprinderi Mici şi Mijlocii (IMM), o schimbare majoră pentru o ţară comunistă unde întreprinderile de stat reprezintă standardul, informează AFP.
AGERPRES - Dum, 08 aug. 2021, 11:55
Cuba permite înfiinţarea de Întreprinderi Mici şi Mijlocii

Aceste modificări vin la aproape o lună după ce mai multe mii de cubanezi au ieşit în stradă pentru a scanda „Libertate!” şi „Jos dictatura!”, cele mai mari demonstraţii din Cuba de la revoluţia care l-a adus la putere pe fostul Fidel Castro în 1959.

În ultimele luni, guvernul cubanez a accelerat reformele destinate modernizării economiei şi contracarării celei mai grave crize economice cu care s-a confruntat Cuba în ultimii 30 de ani. Lipsurile cronice de alimente, energie electrică şi medicamente au fost agravate de măsurile de combatere a Covid-19, care au afectat turismul, unul din cele mai importante sectoare.

Se estimează că aproximativ 600.000 de cubanezi, sau 13% din forţa de muncă, lucrează în sectorul privat. Însă aceşti aşa-numiţi „cuentapropistas” (-o persoană care trăieşte din propria afacere şi nu lucrează la stat- nr.) cer de mult timp o structură legală care să permită în mod explicit afacerile lor.

Vineri, cu ocazia unei reuniuni a consiliului de stat, au fost aprobate noi reguli care permit înfiinţarea unor întreprinderi cu până la 100 de angajaţi. „Consiliul de stat aprobă decretul cu privire la „Întreprinderi Mici şi Mijlocii”, care permite integrarea lor coerentă în economie pentru a fi o parte din transformarea productivă a economiei”, se arată într-un document publicat pe pagina de Internet a Adunării Naţionale.

În luna iunie premierul cubanez Manuel Marrero Cruz avertiza că activităţilor private autorizate nu li se va permite să meargă prea departe „pentru că sunt unele limite care nu pot fi depăşite”.

Cu toate acestea, Oniel Diaz, un consultant specializat în economia cubaneză, spune că noua lege cu privire la IMM-uri reprezintă un punct de cotitură pe care mulţi cubanezi îl aşteptau de mai mulţi ani. „Pentru economia cubaneză acesta este un pas uriaş care va avea consecinţe pe termen mediu şi lung pentru reconfigurarea economiei naţionale” subliniază Oniel Diaz.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...