CupruMin Abrud și-a dublat rezultatele financiare în intervalul 2016 – 2019

CupruMin Abrud a anunțat miercuri prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net că și-a dublat principalii indicatori financiari în perioada 2016 - 2019. Societatea, care produce concentrat de cupru, a înregistrat o creștere a veniturilor cu 93%, a cifrei de afaceri cu 120% și a profitului cu 117% în 2019, față de 2016. CupruMin a obținut aceste rezultate prin investiții totale de circa 30 de milioane de euro din resurse proprii, în condițiile în care societatea nu are datorii.
Economica.net - mie, 01 iul. 2020, 13:58
CupruMin Abrud și-a dublat rezultatele financiare în intervalul 2016 - 2019

Compania a obținut rezultatele din perioada menționată prin investiții totale de 125 milioane de lei (aproximativ 30 de milioane de euro) țintite spre creșterea productivității, eficientizării și automatizării proceselor tehnologice specifice. CupruMin a investit exclusiv din resurse proprii, fără credite bancare. Performanța economică a societății s-a înregistrat într-o perioadă de provocări majore precum creșterea prețului energiei electrice, scăderea consistentă a cotațiilor internaționale ale cuprului și stagnarea economică mondială, determinată de pandemie.

Cifra de afaceri a companiei a crescut de la 119 milioane de lei lei în 2016, la 262 de milioane de lei în 2019. În perioada menționată profitul a urmat același trend ascendent și coeficient de creștere, de la 6 milioane de lei în 2016, la 15 milioane de lei în 2019. Investițiile s-au triplat de la peste 14 milioane de lei în 2016, la peste 52 de milioane de lei în vârful din 2018. Anul trecut, investițiile s-au cifrat la peste 40 de milioane de lei.

Producția a evoluat de la 37.846 de tone de concentrat de cupru (echivalentul a 7800 de tone de cupru metalic) la 39.018 tone de concentrat în 2018 (8200 de tone de cupru metalic), respectiv 43.500 de tone de concentrat (9180 de tone de cupru metalic) în 2019. Concentratul de cupru are o medie de 21% metal.
 
Compania a reușit să mențină un număr constant de angajați, iar media de vârstă a acestora a scăzut cu aproape doi ani, de la 49,7 la 47,6 ani. De remarcat securitatea operațională oferită angajaților: CupruMin are zero accidente de muncă.

În 2019, compania a atins un volum record de minereu excavat și procesat în uzină, de peste 3 milioane tone, cel mai mare de la înființarea companiei, că urmare a dezvoltării carierei și a creșterii eficienței operaționale prin retehnologizare.
Societatea a propus Ministerului Economiei, acționarul unic al statului român, studii și proiecte de valorificare superioară a concentratului de cupru, inclusiv prin procesarea în țară, la o uzină metalurgică.

Societatea a respectat normele de protecție a mediului prin instalațiile de reducere a metalelor grele din apele uzate, aferente exploatării. Investițiile de mediu realizate se încadrează în parametrii legali, verificați de autorități. Ca urmare și a acestei atitudini ecoresponsabile, compania a obținut prelungirea licenței de exploatare.

CupruMin este singură societate de stat din România care a salvat o biserică-monument, în 2019.  Compania a finanțat mutarea lăcășului de cult din comună Vința (extragerea și transferul unor valoroase picturi murale, demontare și transport piese construcție), amenințat de apele iazului de decantare. Monumentul cu valoare istorică a fost mutat la Muzeul Astra din Sibiu și este în curs de reconstituire în cadrul Muzeului Satului din instituția menționată.

Datorită performanțelor sale CupruMin a obținut doi ani consecutiv (2018-2019) primul loc la Topul Național al Firmelor – Secțiunea Industrie-Întreprinderi Mari, clasament girat de Camera de Comerț și Industrie a României.

În perioada pandemiei, compania a reușit continuarea activității, după luarea măsurilor obligatorii pentru evitarea răspândirii Covid-19, printr-o replanificare judicioasă a schimburilor de lucru și instruirea permanentă a personalului.

Te-ar mai putea interesa și
Sondaj: Aproape 60% dintre companiile din România vor creşte investiţiile pentru a se proteja de hackeri
Sondaj: Aproape 60% dintre companiile din România vor creşte investiţiile pentru a se proteja de hackeri
Mai mult de jumătate dintre companiile din România (57%) urmăresc să crească bugetul pentru investiţiile în îmbunătăţirea protecţiei împotriva atacurilor informatice, iar 28% doresc să......
Rusia se chinuie să relanseze industria auto și anunță două modele electrice
Rusia se chinuie să relanseze industria auto și anunță două modele electrice
În încercarea de a restabili încrederea în industria auto națională, Rusia anunță lansarea a două mașini electrice ...
Alte două nave cu cereale au părăsit porturile ucrainene, un al treilea port s-a redeschis la Marea Neagră
Alte două nave cu cereale au părăsit porturile ucrainene, un al treilea port s-a redeschis la Marea Neagră
 Navele de transport MV Arizona şi MV Sacura, care transportă boabe de soia şi porumb, au părăsit luni porturi ucrainene ...
Un român din patru declară că evenimentele din ultimul an i-au crescut interesul pentru asigurările de viaţă
Un român din patru declară că evenimentele din ultimul an i-au crescut interesul pentru asigurările de viaţă
Aproximativ 30% dintre români spun că principalul motiv care i-ar determina să încheie o poliţă de asigurare de viaţă ...